attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 1:00 pm

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Mar Feb 24, 2009 11:04 pm        Subiectul mesajului: Diagnosticul prenatal/triplul test 
Neconectat
colaboratoare
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 5:30 pm
Mesaje: 1719
Site web: http://www.christa-und-oliver.de
Pe parinti.com am scris mai multe la adresa triplului test, am discutat pagini intregi, dar am ramas cu impresia ca nu am fost inteleasa de cele care il apara(u) cu inversunare. Ex.
http://www.parinti.com/modules.php?name ... ic&t=13666
si
http://www.parinti.com/Triplu_test-t-17204.html

Acum cateva zile am gasit articolul asta, si in principiu acolo scrie in directia in care bat si eu:
http://blog.babycomfort.ro/sanatate/tri ... e-rezultat
Citat:
Rezultatele diagnosticului prenatal, atunci când acestea găsesc viitoarele mămici nepregătite sau neinformate, pot declanşa o adevărată panică, menită să creeze o extremă nesiguranţă şi să ducă la decizii pripite. De aceea înainte de a declanşa procedurile de diagnostic prenatal vă recomandăm următoarele:

# 1. Puneţi-vă următoarele întrebări şi încercaţi să vă gândiţi cât mai profund şi personal la un răspuns cu care să vă identificaţi în primul rând dvs.:
a. Doresc să ştiu dacă copilul meu prezintă riscuri de handicap?
b. Am încredere şi sunt informată de către medic cu privire la toate avantajele şi dezavantajele diagnosticului prenatal?
c. În caz că rezultatele diagnosticului prenatal indică prezenţa unei anomalii fetale, doresc sau nu să păstrez copilul?
d Ce pot face ca să evit o decizie pripită?
e. Ce înseamnă pentru mine un copil cu handicap?


Ce nu inteleg eu sunt sfaturi de genul celui al lui nicopuscasu, "Fa-l linistita, rau nu face." Ba poate face foarte rau, cum s-a discutat si pe parinti.com, una din fetele de acolo a facut testul, nu mai stiu daca o singura data sau l-a si repetat, a iesit f. prost, a pastrat totusi sarcina si copilul a fost bine-merci. Dar a trait toata sarcina cu griji si probabil cu sufletul greu, in loc sa se bucure de sarcina. :( Si putea omori un sufletel de om.

De recomandat sunt sigura ca il recomanda doar cele care l-au facut si au obtinut un rezultat bun. Daca o viitoare mama e sigura ca nu vrea sa pastreze sarcina in cazul unei malformatii, e ok sa faca testul, dar sa ii fie clar ca in cazul unui rezultat "prost", pentru siguranta e necesara si o amniocenteza, iar invers, daca e sigura ca vrea sa pastreze sarcina, orice ar fi sa fie, atunci nu vad rostul in a cheltui banii pe teste inutile.

Dar ce imi doresc este ca persoanele care il fac sa se gandeasca INAINTE de a face testul de ce il fac si ce consecinte ar avea un rezultat "negativ". Nu sa mearga in spirit de turma ca "toata lumea il face", apoi le iese un rezultat prost si incep "aoleu, ce ma fac ca nu mi-a iesit rezultatul bun?".

_________________
Mona, *13.07.2006


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Feb 24, 2009 11:43 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Lun Mai 19, 2008 10:52 pm
Mesaje: 450
Localitate: Bucuresti
Si mie mi-a iesit probabilitate mai mare decat media de sindrom Down. Am trecut printr-un zbucium urias, dureros si colac peste pupaza amniocenteza nu a fost relevanta (ceva sange matern s-a amestecat cu lichidul amniotic si faptul ca n-au fost celule modificate in esantion nu a clarificat lucrurile, dat fiind ca celulele mele erau amestecate cu ale lui). Ce m-a linistit atunci a fost dorinta foarte mare de a avea un copil si de a-i crea toate conditiile pentru a creste bine in burtica si o echografie facuta la dr. Pop, desi "stiintific" vorbind, sindromul Down nu prea e detectabil echografic. Poate a contat si faptul ca l-am vazut pe monitor, in timpul amniocentezei, avand o tresarire (de spaima?) cand a aparut acul si m-am mustrat teribil ca am ingaduit asta :( De atunci n-am mai citit nimic si am trait restul sarcinii cu toata linistea si bucuria de la inceput.

Acum nu l-as mai face, dar atunci nu mi s-a parut asa o problema sa las probabilitatile sa vorbeasca, cu atat mai mult cu cat ratasem momentul translucentei nucale. Din ce-am citit atunci am inteles ca translucenta nucala (intre sapt 11-13) si dublul test, corelate, au acuratete mai mare decat are triplul test (mai putine fals pozitive sau negative).


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 25, 2009 12:35 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mar Mai 06, 2008 3:27 pm
Mesaje: 175
Yahoo Messenger: ionelaiordan
Localitate: Constanta
Christa scrie:
De recomandat sunt sigura ca il recomanda doar cele care l-au facut si au obtinut un rezultat bun.

Eu l-am facut ( dintr-o prostie, nu eram destul de informata la vremea aceea) si nu l-as recomanda nimanui. Exact din aceleasi considerente enumerate deja de tine.
Am o verisoara, acum e insarcinata in saptamana 25, care a facut dublu test ( rezultat prost) apoi a facut triplu test ( rezultat neconcludent) si in final a facut si amniocenteza. Totul a fost bine dar ea fiind o panicoasa din nastere ( sarcina i-a accentuat trasatura asta) a trait niste saptamani tare grele. Amniocenteza a facut-o sa fie linistita restul sarcinii pentru ca nu lua in calcul intreruperea sarcinii indiferent de rezultat.


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Feb 26, 2009 5:08 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Dum Mar 02, 2008 4:41 pm
Mesaje: 291
Localitate: bucuresti
Nelly, pai daca nu lua in calcul de ce a mai facut-o? Adica daca avea un rezultat prost, mai era linistita restul sarcinii?..
marja de eroare a unei amniocenteze este si ea luata in considerare?
o mama al carui dublu, triplu test, + amniocenteza ies prost , dar naste un copill fizic, psihic perfect, io tousi cred ca pierde mult... si chiar de-l naste cu down sau alte probleme mai grave, io tot cred ca pierde mult...
Parca Brazelton vorbea in "Bebelusul este o persoana" despre copii care dupa ce se nasc au un APGAR mic. spunea cat de mult dauneaza asta parintelui si implicit, copilului. el prefera sa spuna, pana avea un diagnostic cert: "acest copil inca se reface, uitati-va la el ce fantastic este, ce putere mare are!" adica nici ca e, nici ca nu e. dar daca e un copil cu probleme intr-adevar, nu are nimeni nimic de pierdut, ci doar de castigat. Dar cei 90% de copii cu APGAR prost, care se dovedesc perfect normali, oare cat au de pierdut, in urma unui diagnostic gresit, a unor parinti care traiesc intr-o spaima continua?

e un pic pe langa, ma iertati, doar vroiam sa spun ca un parinte care ofera siguranta, dragoste copilului sau (din burta sau nu) - nu are ce sa piarda ; construind acea baza solida, parintele nu poate decat sa asigure sanatatea emotionala a copilului. si s-o imbunatateasca pe cea psihica si fizica, daca este cazul.

eu am refuzat eco morfologica, intreband medicul daca, in urma unui rezultat prost, se poate face ceva, daca se poate interveni cumva in sensul benefic. Raspunsul a fost: nu, doar intrerupere terapeutica de sarcina. Pt mine asta nu era o solutie. Deci nu aveam ce sa fac cu acea eco.

si acum vad ca nevasta lu' Tariceanu se agita prin fundatia ei, (initulata "Inimi pt inimi"- ironic, as zice io ) sa stranga bani pt mame amarate care nu au bani de triplu test si amniocenteza... ma apuca o sila...

_________________
Imagine
Imagine

http://www.nastecumsimti.org/


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Feb 26, 2009 9:02 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
colaboratoare
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 5:30 pm
Mesaje: 1719
Site web: http://www.christa-und-oliver.de
irina82 scrie:
eu am refuzat eco morfologica, intreband medicul daca, in urma unui rezultat prost, se poate face ceva, daca se poate interveni cumva in sensul benefic. Raspunsul a fost: nu, doar intrerupere terapeutica de sarcina.


Asta nu e chiar asa. Eu am suflu sistolic, si eco morfologica am facut-o si eu, ba din cauza suflului sistolic chiar mi-a platit-o asigurarea medicala (in mod normal o platesti din buzunar pe asta in caz ca o faci "de placere"). Daca erau de ex. ceva (posibile) afectiuni la inima, ar fi trebuit sa merg sa nasc la alt spital, cu o sectie buna de neonatologie, ori pentru a putea interveni imediat, ori pentru a putea asigura imediat dupa nastere macar o supraveghere f. buna.

_________________
Mona, *13.07.2006


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Mar 19, 2009 10:31 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Dum Mar 02, 2008 4:41 pm
Mesaje: 291
Localitate: bucuresti
Da, Christa, acum nici eu nu voi spune unei gravide sa "sara" peste morfologica. Chiar si o mama fara vreo patologie asociata sarcinii poate afla ceva util de pe urma ei. Ceva care s-o ajute sa previna, sau sa vindece o eventuala problema. Dupa cursul de medicina fetala, dupa ce am vazut o multime de interventii care se pot face chiar si in burta fiind (cu riscurile asociate), imi dau seama ca morfologia fetala poate aduce un plus de informatie.
Doar ca, la momentul respectiv, eu am mers pe informatia data de medic excelent de altfel (cu exceptia faptului ca nu a vrut cu nici un chip sa ma lase sa nasc oriunde- numa' nu pe masa ginecologica! 8-| )

_________________
Imagine

Imagine



http://www.nastecumsimti.org/


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 8:35 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mie Ian 23, 2008 11:26 am
Mesaje: 54
Localitate: Brasov
irina82 scrie:
Da, Christa, acum nici eu nu voi spune unei gravide sa "sara" peste morfologica. Chiar si o mama fara vreo patologie asociata sarcinii poate afla ceva util de pe urma ei.

Exact asta mi s-a intamplat mie.Prima sarcina, 23 de ani, fara vreun istoric de speriat....in fine am facut morfo tre' sa recunosc, mai mult pe motiv de "fitze", vroiam dvd si poze 4d cu bebe.M-am dus pt asta special la Bucuresti, in acea perioada nu se facea in Bv.Si dupa am facut avort terapeutic la 20 de sapt.Nu spun ca nu regret dar sunt impacata cu mine.

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 9:07 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Vin Feb 22, 2008 9:49 pm
Mesaje: 461
ecografia morfologica nu se face cu 2d? doar asa se vad organele. (asa am citit eu).


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 9:13 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 8:20 pm
Mesaje: 897
Yahoo Messenger: inaioana
Localitate: Ploiesti
Cand eram gravida cu Katja inca nu era moda triplului test asa ca am stat linistita. Cand am fost gravida cu Serghei, dr mi-a zis sa fac triplul test si unde sa ma duc sa il fac. am venit acasa si m-am pus pe studiat despre el. in final am ajuns la concluzia ca nu fac nici un test, nu sunt in grupa de risc si oricum, nu fac avort "terapeutic" oricum, deci..why bother? M-am dus la dr si i-am spus ca am ales sa nu fac acest test, moment in care el m-a felicitat (??????) si mi-a povestit cum tocmai a avut el o gravida care si l-a facut si a iesit prost, a facut amniocenteza si aia a iesit proasta si i-a cerut avort la 20 de saptamnai si el nu a reusit sa o convinga sa nu, prin urmare i-a facut iar bebe s-a dovedit a fi fost perfect, nici vorba de SD sau altceva. (Ulterior oricum am schimbat doctorul :D)
De recomandat il recomanda toti, ca au intelegeri cu clinicile care il fac (nu e teoria conspiratiei, e real si firesc). Problema e ca unele clinici care fac TT fac si amnio si isi doresc mult ca inafara de TT sa faci si amnio la ei, ca e vorba de bani seriosi. In orice caz, mi se pare firesc sa faci monitorizare ecografica si tot felul de analize dar toate trebuie luate cu discernamant si daca e cazul cu opiniile mai multor doctori. Nu pot sa uit cazul unei foarte bune prietene careia la eco morfo i-a spus una ca are brida amniotica (i-a facut si poze) si ca asta o sa taie copilul cand el creste in uter, etc. Evident ca s-a dovedit in final ca nu avea nimic, copilul s-a nascut si e perfect DAR...cum va imaginati ca a trait mama aia pana a reusit sa se convinga ca nici vorba de asa ceva? Si fireste ca pana la sfarsitul sarcinii , desi mai multi ecografisti ii spuneau ca e ok, a ramas cu o mica spaima in suflet...
Deci...eu sunt pentru teste peste teste dar luate cu discernamant si nu pe stomacul gol. :)


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 9:13 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mie Ian 23, 2008 11:26 am
Mesaje: 54
Localitate: Brasov
Ba da.Dr zicea, daca tin bine minte ca diagnosticul se face 2d iar restul 3d, 4d sunt pt mofturile parintilor si in unele cazuri un diagnostic mai corect, la anumite afectiuni.

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 9:16 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 8:20 pm
Mesaje: 897
Yahoo Messenger: inaioana
Localitate: Ploiesti
Da, asa este. Morfo se face in 2D.
Eco 3D este ca sa poti vedea bebele cum arata iar 4D este ca sa il poti vedea cum arata in timp real, ca 3D are delay de vreo 5 secunde sau asa ceva. Deci daca te deranjeaza sa il vezi cum inota in urma cu 5 secunde si vreai musai sa vezi cum inoata in momentul ala, faci 4D.


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 9:20 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mie Ian 23, 2008 11:26 am
Mesaje: 54
Localitate: Brasov
Nu stiu daca toata lumea il recomanda, la urmatoarea sarcina, tinand cont de malformatii le pt care a trebuit sa fac avort terapeutic, dr mi-a recomandat sa fac direct amniocenteza, fara tiplu test care spunea ca nu are nicio relevanta si clar nu a fost motivat de bani, m-a trimis la o clinica unde nu am platit procedura.

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 9:33 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 8:20 pm
Mesaje: 897
Yahoo Messenger: inaioana
Localitate: Ploiesti
Steluzza, ai dreptate, cazul tau e special si este unul dintre cele care necesita asemenea teste. Eu vorbeam despre multe cazuri in careeco morfo iese foarte bine, in care translucenta nucala (sper ca asa se cheama, am mai uitat termenii intre timp) e ok si nici un alt fel de factor de risc nu e prezent si tot asa.
:pupic1:


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 9:37 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 8:20 pm
Mesaje: 897
Yahoo Messenger: inaioana
Localitate: Ploiesti
Plus ca mai e si chestie de alegere personala pur si simplu, absolut respectabila indiferent care ar fi aceea.
Eu, in cazul meu particular, nu as face avort din cauza de suspiciuni de SD. Singurul lucru care m-ar putea pune pe ganduri ar fi daca s-ar demonstra ca fatul are defecte grave, incompatibile cu viata dupa nastere.


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Mar 20, 2009 9:38 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mie Ian 23, 2008 11:26 am
Mesaje: 54
Localitate: Brasov
Da, sunt convinsa ca ai dreptate dar din pacate din cauza acestor recomandari pt triplu test si alte asemenea teste s-a ajuns sa se creada ca sunt la moda si asta e motivul pt care se fac.Si poate din acest motiv gravide care ar trebui sa le fac refuza.

_________________
Imagine


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România