attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 5:27 pm

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 43 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Mar Iul 28, 2009 5:01 pm        Subiectul mesajului: Alaptez si lucrez 
Neconectat

Membru din: Mar Mar 03, 2009 5:27 pm
Mesaje: 27
Stiu ca s-a mai discutat pe undeva pe aici dar as dori ca in acest topic sa isi impartaseasca impresiile mamele care s-au intors la munca (si nu numai) si care au continuat sa alapteze cu succes cat au dorit ele si bebeii lor.

Spun asta pentru ca din pacate din septembrie va trebui sa ma intorc la servici si voi lipsi de acasa vreo 8-9 ore pe zi. Bebele meu va avea atunci aproape 9 luni. eu vreau sa alaptez in continuare mult peste aceasta varsta. Printre mesele diversificate in timpul zilei el mai vrea si tzitzi de vreo 2-3 ori deci nu stiu cum o sa fac.

Vreau sa stiu daca e cineva care a pompat lapte pentru bebe fiind la servici si cum funtioneaza chestia asta? Citesc pe forumuri straine ca sunt mamici care s-au intors la munca la doar cateva saptamani dupa nastere si au alaptat ani de zile cu ajutorul unor pompe minunate, profesionale.

E obligatoriu sa folosesti pompa de san cat lipsesti de acasa daca bebe papa diversificat? Problema nu e numai asigurarea hranei pe timpul absentei de acasa cat si mentinerea productiei de lapte avand in vedere ca dispar contactul fizic cu bebelul si supturile astea intermediare in perioada respectiva. Eu de la inceput am avut o secretie mai sensibila , adica scade foarte usor daca sunt "factori nefavorabli"

Daca totusi imi trebuie pompa, ce fel de pompa? Eu am o Isis Avent manuala dar nu reusesc intotdeauna sa obtin rezultate cu ea, probabil nu stimuleaza suficient de bine.

Specialistii in lactatie spun ca cele mai bune pompe pentru intretinerea productiei de lapte sunt cele electrice bifazice duble (adica si cu faza de stimulare si cu cea de expresare si cu expresarea simultana a ambilor sani) dar astea sunt extrem de costisitoare. Cateva sute de euro. Merita oare? A folosit cineva asa ceva?

[/b]


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Iul 28, 2009 7:50 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
colaboratoare
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 5:30 pm
Mesaje: 1719
Site web: http://www.christa-und-oliver.de
cezara, cu orele tale de lucru nu am experienta. Eu am reluat serviciul de cand avea Mona aproape 7 luni, pana la 1 an lucram 2 zile/saptamana si lipseam de acasa parca 5-6 ore (sotul statea cu ea), dar, am mai scris pe undeva, degeaba am pompat si congelat laptele inainte, ea nu a acceptat nici biberonul, nici sticla cu cioc (asemanatoare canitei cu cioc). Pur si simplu flamanzea in timp ce lipseam, mai incolo a inceput sa rontaie macar niscavai vafe de orez, desi nu prea cred ca tineau de foame.

Eu cu pompa Avent Isis nu m-am descurcat de nicio culoare, adica nu am scos niciun strop cu ea! Am vandut-o la ebay ulterior, sa n-o manance praful. Ceva vreme mi-a platit asigurarea medicala chiria (la noi inchiriaza farmaciile) pentru o pompa electrica, ulterior mi-am cumparat eu una mica, tot electrica, de la Medela (firma asta mi-o recomandase moasa la spital, si intr-adevar a fost foarte buna). Cu aia am pompat laptele pe care il conservasem cu intentia sa ii poata da sotul in timp ce eu sunt la serviciu. Din vara, putin dupa ce a implinit un an, eu am lucrat 3 zile pe saptamana, adica 3 zile eram la serviciu, insa ea a mers 5 zile/saptamana la cresa. O alaptam inainte de cresa, o vreme o alaptam la cresa cand mergeam dupa ea, pana mi s-a "sugerat" ca ar fi mai bine sa nu o mai alaptez la cresa, ca au probleme cu ea sa o adoarma la somnul de pranz, desi era obosita, asa ca de atunci am alaptat-o doar in afara cresei. 8-} In fine, ideea e ca ea de atunci merge la cresa, acum a implinit 3 ani si alaptarea continua fara probleme si fara pompat (si nu suge de fiecare data la ora 14 cand o aduc acasa de la cresa, de multe ori se face 15-16h, chiar si 16:30, si abia atunci cere, asta in conditiile in care dimineata suge inainte de cresa, unde o duc cel tarziu la 8:30. Suge in continuare si noaptea, cateodata de 1-2 ori, alteori, ca acum vreo 2-3 nopti, toata noaptea. @-)

_________________
Mona, *13.07.2006


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Iul 28, 2009 9:30 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mar Mar 03, 2009 5:27 pm
Mesaje: 27
multumesc christa

noi mai avem si problema ca Mircea mai refuza sanul din cand in cand. Ori poate il agasez eu cand nu ii e foame, nu stiu. Mananca mai bine noaptea in somn (de vreo 3 ori pe noapte) sau ziua cand vrea sa adoarma, in rest, de cand am inceput si diversificarea am inceput pompatul cam o data chiar de doua ori pe zi. Mi-e teama sa nu scada cantitatea de lapte. Laptele muls i-l dau cu cereale si vreau sa zic ca e masa lui preferata (chiar daca stiu ca nu e o combinatie prea grozava)

Dar si eu am auzit de pompele de la Medela car ar fi foarte bune numai ca in Romania nu se gasesc de inchiriat, doar de cumparat si sunt foarte scumpe.

Cat despre biberon cat nu voi fi eu acasa, nu prea as vrea. Stiu ca l-ar accepta (am incercat odata) si de-asta mi-e frica, ca se va obisnui si mai mult cu el si va refuza mai rau sanul. Avem o lingurita speciala de la Medela facuta exact cu acest scop si cu ea a mai primit laptele meu in absenta mea. Dar eu sper sa invete sa bea din cana pana atunci.


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Iul 28, 2009 10:08 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:33 pm
Mesaje: 2362
Site web: http://www.sling.ro, www.poarta-ma.blogspot.com
Localitate: bucuresti
eu sunt antipompe :D si nu pea am timp sa scriu acum dar stiu sigur ca se gasesc pompe de inchiriat la noi.

am citit intr un articol pe babydex dar nu mai stiu unde, poate ai tu timpsa cauti

http://babydex.com/

_________________
Poarta-ma!

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Iul 28, 2009 10:09 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:33 pm
Mesaje: 2362
Site web: http://www.sling.ro, www.poarta-ma.blogspot.com
Localitate: bucuresti
http://babydex.com/2009/02/17/produsele ... omaneasca/

_________________
Poarta-ma!

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Iul 28, 2009 10:22 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Dum Feb 17, 2008 11:45 pm
Mesaje: 2854
Site web: http://armonii.blogspot.com/
poate intra sorella mea sa te lamureasca, ea s-a intors cand avea cea mica 6 luni, a fost f f greu la inceput, dar pompeaza si alapteaza inca.(are 9 luni fata)

Eu am alaptat un an si 8 luni pe Sofia, dar nu plecam chiar in fiecare zi de-acasa, si nu mai mult de 6 ore....

Acum la Gh am plecat abia cand avea un an si 2 luni, am lipsit si cate 9 ore, dar era mare si isi gasea distractie cu tati cat lipseam, nu plangea dupa san.

_________________
mami de Sofia Galagia (11.09.2002) si Gheorghe Fomilu (6.09.2007)


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iul 29, 2009 9:03 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
colaboratoare
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 5:30 pm
Mesaje: 1719
Site web: http://www.christa-und-oliver.de
DECI :D Eu am pompat la inceput, cand nu venea mai nimic (10 ml dupa 30 minute) intre alaptari, la sugestia moasei, ca sa creasca lactatia, de fapt ca sa se "instaleze" propriu-zis, dar efectiv a ajutat pana la urma doar sa o tin practic permanent la san. Ulterior am pompat doar cand am vrut sa fac rezerve pentru timpul in care eram la serviciu. Nu stiu, pentru mentinerea lactatiei eu personal n-as pompa. Are 9 luni, avand in vedere ca mananca si altceva nu mai are nevoie de asa mult lapte

cezara08 scrie:
Cat despre biberon cat nu voi fi eu acasa, nu prea as vrea. Stiu ca l-ar accepta (am incercat odata) si de-asta mi-e frica, ca se va obisnui si mai mult cu el si va refuza mai rau sanul.


Pericolul exista, intr-adevar. Eu pentru Mona am cumparat putin mai tarziu canita asta:
Imagine
avea sigur mai mult de 6 luni, insa acolo unde am citit descrierea scrie ca se poate folosi deja de la 3 luni.

In Germania se gaseste de ex. aici:
http://www.schwangerschaft-geburt-baby. ... cts_id=900
si se cheama Doidy Cup, poate dai si altundeva de ea? Daca nu, nu stiu unde stai (la Bucuresti? ca am cautat acum prin mesaje si scrisesei candva ca vrei sa participi la grupul de suport pt. alaptare), dar eu voi trimite in tara probabil in urmatoarele doua saptamani (mai astept o livrare) un pachet si as putea sa-ti trimit si cana cu pricina in pachetul respectiv. Am gasit si la amazon.de, acolo ar costa 7,45 euro inclusiv transportul la mine.

_________________
Mona, *13.07.2006


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iul 29, 2009 9:16 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
cartonas rosu
cartonas rosu

Membru din: Joi Feb 26, 2009 7:09 pm
Mesaje: 789
Christa scrie:
Are 9 luni, avand in vedere ca mananca si altceva nu mai are nevoie de asa mult lapte
bebelusul are nevoie de lapte, chiar de mai mult lapte cu trecerea timpului (pana la un punct, probabil pana cand e aproape de autointarcare).
dar la 9 luni, in principiu, nevoile sunt inca crescande. doar ca suge mai eficient, deci probabil mai rar.
bine, asta in conditiile in care accepta si hrana solida.

_________________
"a-i da voie unui copil sa stie cine este, in toate situatiile de viata, in prezenta oricarui adult, iata miza educatiei"
Imagine
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iul 29, 2009 10:21 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
colaboratoare
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 5:30 pm
Mesaje: 1719
Site web: http://www.christa-und-oliver.de
touchy scrie:
bebelusul are nevoie de lapte, chiar de mai mult lapte cu trecerea timpului

Asta zice cine?

In primul rand nu am spus ca nu mai are nevoie de lapte, ci ca nu mai are nevoie de ASA de mult lapte, avand in vedere ce a spus cezara, ca mananca diversificat si mai cere titi doar de 2-3 ori in cursul zilei. La Mona ar fi fost altfel, deoarece ea abia a INCEPUT sa manance altceva la 8-9 luni, si asta in cantitati infime, deci la ea clar laptele era hrana de baza la acea varsta.

Si in al doilea rand, m-ar interesa si ce te face sa crezi asta? :-S
touchy scrie:
(pana la un punct, probabil pana cand e aproape de autointarcare).

Autointarcarea se spune ca are loc in general intre 3 si 7 ani, daca retin bine. Da-mi voie sa ma indoiesc ca pana la acea varsta creste in continuare necesarul de lapte. Si la 3 ani e deja copil, nu mai e bebelus. :P

Mona are 3 ani, dupa parerea mea INCA e FOARTE departe de autointarcare, si iti spun cu siguranta ca nu suge acum mai mult lapte decat o facea in urma cu 1-2 ani. Adica eu aud cand inghite si cand doar suge.

touchy scrie:
bine, asta in conditiile in care accepta si hrana solida.

Aici se deosebesc puiul cezarei si Mona, cezara a scris, cum ziceam mai sus, ca are mai multe mese diversificate (si asta la aprox. 7 luni, daca socotesc bine), Mona nu avea nici macar una la 8-9 luni.

_________________
Mona, *13.07.2006


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iul 29, 2009 11:15 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
cartonas rosu
cartonas rosu

Membru din: Joi Feb 26, 2009 7:09 pm
Mesaje: 789
de unde stii tu cat suge?
acum, ca-i mare, pruncul suge cu "randament" (retinem ca randamentul implica si capacitatea de productie, nu? :) ).
poate ca, bebii, chiar daca au crescut, sug f mult, mai mult decat ieri, doar ca n-avem noi instrumentul de masura (oftica noastra, nah :D )!
pan` la urma, (la) ce trebuie sa stim cat?
eu tind sa cred ca sug mai mult, dar mai cu spor.

Christa scrie:
Autointarcarea se spune ca are loc in general intre 3 si 7 ani, daca retin bine.

se spune.
si, da, asta doar in general.

Christa scrie:
Da-mi voie sa ma indoiesc ca pana la acea varsta creste in continuare necesarul de lapte. Si la 3 ani e deja copil, nu mai e bebelus. :P

touchy scrie:
bebelusul are nevoie de lapte, chiar de mai mult lapte cu trecerea timpului (pana la un punct, probabil pana cand e aproape de autointarcare).

pana la un punct, zis-am!
si vorbeam de bebelus, de bebelusul cezarei de 9 luni care, ipotetic, s-ar intarca atat cat inca-i bebelus..
si as mai adauga (repeta) ca, in orice caz, afara de situatia autointarcarii timpurii, in primul an de viata nevoia de a fi alaptat a bebelusului e inca cea mai cea.

_________________
"a-i da voie unui copil sa stie cine este, in toate situatiile de viata, in prezenta oricarui adult, iata miza educatiei"
Imagine
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iul 29, 2009 12:08 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
colaboratoare
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 5:30 pm
Mesaje: 1719
Site web: http://www.christa-und-oliver.de
touchy scrie:
de unde stii tu cat suge?


Ti-am spus, pentru ca aud cand inghite, si vad ca nu ii "colcaie" laptele in gura.

Stii, acum ca am citit si la sub. cu autodiversificarea, cred ca buba-i la tine: tu o proiectezi pe Ioana asupra tuturor celorlalti. :P Eu nu am proiectat-o pe Mona, ci am citit ce a scris cezara, si la aia am raspuns. Cum am pomenit deja, si Mona era altfel atunci.

touchy scrie:
si vorbeam de bebelus, de bebelusul cezarei de 9 luni, care, ipotetic, s-ar intarca atat cat inca este bebelus.


Nu inteleg cine a spus ceva de intarcare, in afara faptului ca tu ai adus-o in discutie? cezara a scris ca i-ar fi frica de biberon, de teama sa refuze sanul, si i-am aratat canita din care i s-ar putea da laptele ei muls in timp ce ea lipseste. De ce sa se intarce doar din cauza ca cezara lipseste cateva ore de acasa? Dupa ce vine acasa ii sta la dispozitie, si daca ziua nu-i destul de lunga, mai e si noaptea. :P

_________________
Mona, *13.07.2006


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iul 29, 2009 12:50 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
cartonas rosu
cartonas rosu

Membru din: Joi Feb 26, 2009 7:09 pm
Mesaje: 789
da,
autointarcarea era adusa in discutie de mine (sau eu nu eram suficienta, veridica, nu aveam cuvant de una singura? :) ) doar intr-un context ipotetic, intr-o paranteza. deci nu asta era subiectul.
poti reciti, ca nu-i mult scris, daca n-ai desprins inca ideea.
context pe care, daca nu-l rupi, daca nu-l fragmentezi cum vrei tu si, mai ales, daca citesti cu deschidere, se intelege lesne, fara sa fie nevoie vin eu sa explic pe litere.

si bine ca mi-ai aruncat mie buba, christa!
merci mult! :)


Christa scrie:
Eu nu am proiectat-o pe Mona, ci am citit ce a scris cezara, si la aia am raspuns.

iar eu ti-am raspuns tie :) , la acel
Christa scrie:
Are 9 luni, avand in vedere ca mananca si altceva nu mai are nevoie de asa mult lapte

ideea e ca, in timp (as delimita in primii 2 ani, dar mai ales in primul an), nu cred ca pruncii sug mai putin pt ca se alimenteaza diversificat (adica ce desprind eu de la tine); ci, pur si simplu, nevoile cresc, sunt diverse. si completaza, isi acopera ca alt gen de hrana peste laptele matern.
aa! si daca au crescut, daca au crescut pe de-a intregul, sunt mai eficienti (in supt si-n inghitit); deci nu le mai colcaie laptele-n gura ca-n primele luni. oricat de mult ar fi acesta.

_________________
"a-i da voie unui copil sa stie cine este, in toate situatiile de viata, in prezenta oricarui adult, iata miza educatiei"
Imagine
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iul 29, 2009 1:15 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Lun Mai 19, 2008 7:23 pm
Mesaje: 672
Yahoo Messenger: juliajucarii
Localitate: Reisenberg
"Sug mai mult" e echivalent cu "mananca mai mult"?

Cantitatea de lapte ar trebui sa creasca,dupa supt si dupa nevoile copilului,teoretic,insa daca pruncul suge mai rar si nu stimuleaza lactatia,nu stiu cat se mareste cantitatea de lapte respectiva.Plus ca aici e diferit de la femeie la femeie,nu toate pot alapta in acelasi stil,cu acelasi randament si mai ales un timp atat de indelungat.

Pe de alta parte,cred ca,vorbind la general despre asemenea lucruri,nu facem decat sa discutam discutii,pentru ca,cu cat mai multe necunoscute,cu atat mai neclara va fi concluzia,ajung foarte putin aplicabila. :D


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iul 29, 2009 1:47 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mar Mar 03, 2009 5:27 pm
Mesaje: 27
Multumesc mult Diana pentru informatii si link - chiar nu stiam ca se pot inchiria in Ro Am o singura problema ca nu prea imi place ideea de second hand - chiar dc se cumpara un kit separat care e de unica folosinta, la pompele de uz personal nu se poate steriliza chiar tot si tot exista un risc. Sa ad daca o inchiriaza pe aia spitaliceasca


Christa - exact la canita aia ma gandeam si eu, darsigur le gasesc online pe la magazine din UK - merci, dar nu trebuie sa te complici

Legat de cat suge bebe si cat mananca diversificat, si eu stiu ca recent se recomanda ca mancarea diversificata sa fie IN COMPLETAREA sanului pana la 12 luni. Chiar gasisem o schema de genul pana la 7 luni maxim o masa diversificata, intre 7-9luni maxim doua mese diversificate, si abia dup 9 luni poate bebe sa manance de trei ori pe zi altceva decat san. In rest san la cerere.
Si conform OMS in primul an de viata laptele matern reprezinta cam 2/3 din hrana zilnica - calculasera ei vreo 750ml - si abia in anul al doilea scade spre 550 ml.

Mircea nici acum la 7 luni jumate nu mananca mai mult de 2 mese diversificate si nici alea in cantitati impresionante. Prefer sa il mai pacalesc sa ia sanul mai des in timpul zile (chit ca ma chinui groaznic sa il adorm intai si apoi pot sa "il conectez") decat sa il indop cu sute de ml de piureuri

Christa, am spus ca papa de 2- 3 ori san in intervaul acela de 9 ore cat as lipsi de acasa , interval in care intra si cele 2 mese diversificate. daca punem intervalul 17-22, mai intra 2 -3 supturi. Dar e adevarat ca habar nu am cat suge el de fapt - si eu cred ca ia ceva pt ca, cel putin atunci cand il vad ca suge bine, imi goleste un san si pot compara cu senzatia dupa pompare care nu e aceeasi. Dupa pompa, mai ramane lapte in san dupa ce eu in prealabil am scos vreo 100 ml. Deci el papa mai mult, nu?

Deci feelingul meu e ca imi va trebui pompa pt ca el cumva va trebui sa pape si lapte matern in orele astea, fie simplu din cana, fie o masa de cereale cu lingurita. Si nu vreau sa imi scada productia pt ca stiu ca asta m-ar astepta dupa primele zile de intors la munca daca pur si smplu nu fac nimic.


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Iul 30, 2009 11:13 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Lun Iul 27, 2009 10:51 pm
Mesaje: 10
Localitate: Spania
Cezara, din umila mea experienta....eu l-am alaptat pe Dario pana la 22 de luni (s-a intarcat spontan, pentru ca eram insarcinata in luna a cincea)...Aici in Spania, concediul de maternitate e de 16 saptamani, la care se adauga vreo 3 saptamani de permis de alaptare, cand m-am intors la serviciu, Dario avea 5 luni si un pic, lipseam 7 ore pe zi...juniorul n-a vrut sa auda de biberon nicidecum, nici de lapte praf....eu am avut succes cu pompa (manuala, de Medela) asa ca aveam o rezerva serioasa de laptic (strans in pungi de cuburi de gheata). Soacra-mea amesteca laptele cu cereale (prafuri de alea de Nestlé) ca sa fie mai gros si-i dadea cu lingurita. La inceput era mai mult pe jos, dar s-a prins repede de faza si manca, nu mult, dar manca. Iar cand ma intorceam acasa.....sugea ore in sir, spre bucuria mea (si a lui ;) ).
Comparatia intre suptul copilului si extractia cu pompa are o explicatie: pompa e mecanica pura, copilul mai activeaza si hormoanele (prin saliva), asa ca e normal sa scoti mai putin decat copilul. Poti incerca sa te mulgi si manual (nu e asa de complicat cum pare).

_________________
Ana, mami lui Dario (cezariana 06/11/2006) si a Martinei (vbac acasa 13/02/2009)


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 43 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 25 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România