attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 3:52 pm

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 27 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Mie Iul 16, 2008 11:58 pm        Subiectul mesajului: Copiii nu se uita niciodata la ceas 
Neconectat

Membru din: Lun Ian 21, 2008 7:05 pm
Mesaje: 1264
Yahoo Messenger: creangacorina
Localitate: Tortona (AL) Italia
Copiii nu se uită niciodată la ceas

"De ce copilul nu respectă un orar?" — este o întrebare pe care mama aflată la primele experienţe şi-o pune adeseori, presată de pediatru, de părinţi, de cărţile şi revistele pline de reţete pentru toate situaţiile.

Societatea noastră se aşteaptă ca bebeluşul să nu mai ceară sânul la ore imprevizibile, să doarmă toată noaptea şi să îşi regleze singur programul. Se crede că mama poate interveni în aşa fel încât să condiţioneze şi să obişnuiască copilul şi, fără această intervenţie, normalizarea nu poate avea loc. Dar putem fi siguri că această intervenţie condiţionată este eficientă/necesară/utilă/benefică?

Cel mai adesea, bebeluşul continuă să sugă la intervale neregulate, dar îi este dat să sugă altceva decât sânul matern: o suzetă, un biberon cu ceai sau cu lapte artificial. Nu copilul a fost condiţionat, ci mai degrabă mama.

Toate regulile pe care o mamă le aude încontinuu, le citeşte în revistele "pentru părinţi" (care au ca principală sursă de finanţare, după cum se poate imagina, industria pentru copii) sunt reguli care au fost create pentru alăptatul artificial. Formula care se cumpără în farmacie nu este un substitut echivalent al laptelui matern, ci are multe limite; pentru a depăşi aceste limite, în afară de comoditatea relativă a organizării departamentelor de nou-născuţi din spitale, s-a instaurat o practică, aceea de a distanţa supturile şi de a da o anumită cantitate fixă de lapte artificial, la ore prestabilite. Formula artificială e mai greu digerabilă şi se dă în cantităţi probabil mai mari decât ar fi mâncat copilul în mod normal (deoarece curge repede din biberon şi este mai uşor să forţezi copilul); iată de ce copiii care sunt hrăniţi cu biberonul au tendinţa de a bea 180 ml sau chiar mai mult la un supt şi să ia pauze de 3-4 ore (chiar dacă nu mereu!). Acesta însă nu este modul fiziologic de hrănire al speciei umane!

Ar mai fi de amintit că, în timp ce biberonul e DOAR un mod de a hrăni copilul, alăptatul la sân e un instrument biologic mult mai sofisticat, deoarece transmite copilului hormoni, enzime, neurotransmiţători, anticorpi şi celule vii ale sistemului imunitar. Aceste substanţe folosesc nu doar la fabricarea de ţesuturi în corpul în continuă creştere al nou-născutului, dar şi la punerea la punct şi stimularea în mod corect a sistemelor sale biologice - nervos, endocrin, imunitar - şi capacităţilor sale de regularizare internă - pentru zaharuri, colesterol ş.a. Această "punere la punct" precoce va avea în anumite situaţii influenţe pentru toată viaţa de adult. Suptul are apoi o funcţie calmantă pentru nou-născut: repetarea lui de multe, multe ori într-o zi modelează structurile gurii (palatul, mandibula, arcadele dentare) în mod perfect - dacă în gura copilului intră doar ţesutul moale al sânului, sau în mod imperfect - dacă, din contră, bebeluşul suge orice alt obiect mai rigid, cum ar fi tetina sau suzeta, anatomice sau mai puţin anatomice.

Aşadar, atunci când copilul semnalează că vrea să sugă, cererea nu e neapărat legată de nevoia sa de a se hrăni; oricum, orice alăptat, scurt sau lung, asigură copilului în acelaşi timp nutrienţii şi confortul contactului cu mama. Nu este corectă din punct de vedere biologic încercarea de a distanţa supturile sau de a impune pauza de noapte, ori oferirea unui înlocuitor al sânului atunci când bebeluşul semnalează că vrea să fie alăptat "în afara orarului".

Au fost efectuate o multitudine de studii de biologie comparată ( între om şi speciile cele mai apropiate acestuia pe scara evolutivă) şi de antropologie (cercetând cum se produce alăptatul în diferite părţi ale lumii). Se poate de asemenea dezbate fiziologia alăptatului şi digestia laptelui şi se pot trage concluziile.

Din toate aceste aceste studii reiese că:

- Toate speciile de primate antropomorfe alăptează la cerere cu o frecvenţă crescută (pentru câteva minute de câteva zeci de ori pe zi) şi puiul e în contact continuu cu mama; asta se întâmplă timp de câţiva ani.

- În cazul speciei umane, alăptatul devine un comportament folosit şi supus unei mari variabilităţi culturale; oricum, în cea mai mare parte a populaţiei lumii, mama pune copilul la sân când acesta doreşte şi alăptatul continuă atât ziua cât şi noaptea; în anumite populaţii, mai apropiate de originile naturale, unde nou-născutul e purtat de către mamă cu faşe sau alte obiecte asemănătoare, alăptatul e continuu - 2-3 minute de câteva ori într-o oră; chiar şi în lumea occidentală, femeile care alăptează la cerere văd că, în primele luni de viaţă, copilul vrea la sân de 10-20 ori pe zi, pentru durate care variază de la câteva minute la o jumătate de oră şi mai mult.

- Prolactina (hormonul care ajută la formarea laptelui în sân) e mai crescută noaptea, ceea ce ne indică probabil că noaptea este momentul ca bebeluşul să profite din plin; de altfel, cu cât nou-născutul suge mai mult, cu atât nivelul prolactinei se menţine la un nivel ridicat în mod constant.

- Laptele se formează de fiecare dată când sânul este golit de suptul copilului şi producţia lui încetineşte pe măsură ce sânul se umple din nou, ceea ce ne face să ne gândim că, în mod optim, alăptatul trebuie să fie atât de des încât să nu lase sânul să se umple prea mult.

- Nu toate femeile au aceeaşi capacitate de înmagazinare a laptelui în mamele (sunt diferenţe şi de 300%); deci o femeie care are o capacitate mai mică va avea nevoie să alăpteze mai des.

- Conţinutul de grăsimi în lapte creşte odată cu durata suptului; cu cât suptul durează mai mult, cu atât copilul primeşte mai mult din aceste grăsimi, care-i dau senzaţia de saţietate, pe lângă faptul că-l fac să crească mai bine; e greşit deci să limitezi durata suptului la un anumit număr de minute, uneori copilul poate avea nevoie doar de partea mai apoasă a laptelui, iar alteori de o cantitate mai mare de grăsimi.

- Dată fiind variabilitatea compoziţiei laptelui pe care copilul îl primeşte la fiecare supt, timpii de digestie sunt la fel de variabili, între un maximum de o oră jumătate şi un minimum de câteva minute - şi asta ne face să ne gândim că specia noastră este predispusă la alăptatul foarte frecvent.

Toate informaţiile noastre duc la concluzia că rasa umană este predispusă la a-şi hrăni copiii la sân, cu o frecvenţă mare, de multe ori pe zi, cu durate şi cantităţi variabile, pentru multe luni.

Punerea copilului la sân de fiecare dată când acesta dă semne că ar vrea este o idee care poate speria părinţii şi de aici izvorăşte îngrijorarea că bebeluşul va avea o alimentaţie dezorganizată, făcându-l incapabil să se despartă de mama lui. Dar este vorba de frici nefondate, cum poate mărturisi orice mamă care a alăptat la cerere şi a diversificat copilul urmându-i timpii şi preferinţele. Obişnuinţa de a mânca se capătă tocmai mâncând, adică în faza în care se introduc alimentele solide şi nu în cea precedentă, când copilul se hrăneşte exclusiv la sân. Alăptatul are propriul ritm, care e fiziologic şi răspunde perfect nevoilor schimbătoare ale nou-născutului în primele luni. Câţi copii, ţinuţi la un regim strict în primele luni - 6 supturi la ore fixe, nimic peste noapte, durata de 20 minute maxim - au devenit apoi total haotici în alimentaţie câţiva ani mai târziu, cu dulciuri, prăjituri, pizza, gumă de mestecat şi câte şi mai câte le pune la dispoziţie industria alimentară?

Alăptatul la cerere are nevoie, din partea mamei, de o mare disponibilitate şi prezenţă în primele luni, pe lângă faptul că o pune în situaţia dificilă de a se confrunta zi de zi cu restul societăţii, care îi spune (mai mult sau mai puţin voalat) că ceea ce face nu e "normal". Poate părea o sarcină grea tot ceea ce societatea cere unei femei, dar trebuie să ne amintim că fiii noştri rămân mici pentru o perioadă foarte scurtă şi că avem nevoia şi dreptul de a ne lăsa implicaţi, cu timpul şi modul pe care natura le-a rezervat fiinţelor umane.


Articol aparţinând Antonellei Sagone (psiholog, consultant în alăptare IBCLC, docent, cursuri UNICEF, co-redactor al revistei ştiinţifice medicale "L'Allattamento Moderno"), tradus şi publicat cu acordul acesteia.

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Iul 25, 2008 9:49 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Joi Apr 17, 2008 12:12 pm
Mesaje: 278
Yahoo Messenger: vilcearoxana
ma bucur si ma intristez citind acest articol..ma bucur ptr. ca eu am procedat asa instinctiv, ca si cum alta cale nu a rfi existat si ma intristez ptr. ca aud in fiecare zi in parc teorii cu privire la ore fixe de alaptat, la faptul ca nu e normal ca un bb sa pape noaptea si ma gandesc de ce ele nu au acelasi instinct...cum e posibil sa ii dai apa cand cere lapte ca nu te lasa sotul sa alaptezi, sa puna zahar in ceai ca sug prea des si mai bine sa bea ceai......sa dai friptura cu sos la un bb de 8 luni...si alte asemenea.....ele nu sunt mame??? ele nu citesc ? ma bucur cateodata ca mai e cate o ratacita care tine cont de ce ii zic si simt cum creste inima in mine....dar e f. rar....


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 3:21 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Noi 29, 2008 11:14 am
Mesaje: 212
Si totusi sunt unii care se uita... :(

Cumnata mea are un bebe de o luna (caruia ii voi fi nasa) pe care initial l-a alaptat la cerere. In momentul in care acest "la cerere" a devenit de cele mai multe ori o data la jumatate de ora m-a sunat sa ma intrebe daca este normal. Am incurajat-o ca este normal, ca bebe este prea mic inca sa isi faca un program si ea trebuie doar sa isi asculte instinctul, eventual sa citeasca despre asta si pe siteul Martei Muresan recomandat de Sabina si sa il puna la san de cate ori bebelusul cere. Zis si facut. Doar ca de fiecare data imi spunea ingrijorata ca bebe varsa. O corectam spunandu-i ca nu e voma ci regurgitare. Ea in schimb nu se impaca nicicum cu situatia, era tot timpul ingrijorata ba ca nu are lapte destul, ba ca bebe varsa (desi luase in greutate 700 grame in prima luna), stare pe care ma gandesc ca o transmitea si copilului. Nemultumita de aceasta situatie a intrebat pediatra care i-a spus ca ar trebui sa ii faca copilului un program de masa, sa il puna la san la 2-2ore jumate si in rest sa il lase sa planga, dandu-se ca exemplu personal (ca si-a alaptat la cerere ambii copii pana a cedat nervos si dupa cateva luni i-a intarcat pe amandoi). Eu i-am spus din nou ca pe toate site-urile dedicate nu se mai recomanda alaptarea dupa program, astfel ca a continuat sa il hraneasca la cerere. Totusi, convinsa ca nu are lapte suficient (desi copilul nu a plans nici macar o data la san) ii dadea odata la 2-3 zile completare lapte praf (desi i-am aratat pe siteul Martei Muresan ca un copil va primi un biberon de lapte praf chiar daca nu ii este foame). In urma cu cateva zile, in timp ce era la san i-a iesit copilului lapte pe nas astfel ca a chemat o alta pediatra care a vazut copilul si a concluzionat ca din cauza ca l-a pus la san atat de des, s-a amestecat laptele proaspat cu cel digerat si i-a distrus acestuia flora microbiana (avea lapte nedigerat in scaun), i-a prescris ceva ceaiuri si medicamente si i-a spus ca e obligatoriu sa ii faca program de masa, in niciun caz sa nu il mai puna la san mai repede de 2 ore jumate de la masa anterioara. A ajuns astfel in situatia sa lase copilul sa planga cu orele.
Am incercat sa ii sugerez la telefon ca fiind vorba de copilul meu as pune macar 1% la indoiala diagnosticul pediatrei (eu nu am auzit in viata mea ca laptele de mama sa distruga flora microbiana), am rugat-o sa nu il mai lase sa planga... dar ea e asa de convinsa ca face ce e bine pentru copil incat nu mai vrea sa ceara o alta parere. Mi-a spus transant ca asta este daca plange, nu are ce face, ea nu il mai poate lasa sa isi faca singur rau stand la san cu orele, pentru ca, din cauza ca asa l-a invatat, copilul ar sta numai acolo. In plus e prea mic sa stie ce e mai bine pentru el.
O simt ca ma gaseste responsabila pentru situatia actuala (ca din spital i s-a spus sa il alapteze la cerere dar nu mai des de 2 ore si eu i-am spus ca dimpotriva, eu stiu ca e normal sa il puna la san ori de cate ori cere, pentru ca sanul nu e numai o sursa de hrana ).
Ma doare sufletul pentru bietul copil si ma simt al naibii de neputincioasa...

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 3:47 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Dum Feb 17, 2008 11:45 pm
Mesaje: 2854
Site web: http://armonii.blogspot.com/
:plang: :plang: :plang: :plang:
NU STIU CE SA ZIC MAI MULT:(((((
scuze caps

ps. n-ar putea sa se duca la Culcer? Chestia aia cu laptele praf a nenorocit copilu:(

_________________
mami de Sofia Galagia (11.09.2002) si Gheorghe Fomilu (6.09.2007)


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 3:56 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Noi 29, 2008 11:14 am
Mesaje: 212
Sabina, noi stam in Cluj. In plus, atata vreme cat ea E CONVINSA ca face bine, nu am cum sa o ajut. Si crede-ma ca am facut tot ce am putut in sensul asta, chiar ti-am trimis si tie PM-ul acela oarecum disperat pentru care iti multumesc inca o data.

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 3:58 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Dum Feb 17, 2008 11:45 pm
Mesaje: 2854
Site web: http://armonii.blogspot.com/
atunci nu poate lua l;egatura cu doamna Muresan?
eu daca as fi tu, as aduce-o pe doamna Muresan la ei acasa.

_________________
mami de Sofia Galagia (11.09.2002) si Gheorghe Fomilu (6.09.2007)


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 4:04 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Noi 29, 2008 11:14 am
Mesaje: 212
Sabina, suna patetic dar as muta muntii din loc sa nu mai sufere copilul. Dar ca s-o ajut, ar trebui sa am acordul ei. Sau sa vrea sa fie ajutata. Ori ea in mine vede acum persoana care a adus-o in aceasta situatie. :(

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 4:06 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Noi 29, 2008 11:14 am
Mesaje: 212
Dar mi-ai dat o idee buna. Incerc sa dau de mailul doamnei Muresan poate imi raspunde. Si fiind medic, raspunsul ei poate o va convinge.

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 7:55 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Sefa=Christa
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:16 am
Mesaje: 1439
anca_a scrie:
Incerc sa dau de mailul doamnei Muresan poate imi raspunde.

Adresa e si pe site: martamuresan@yahoo.com


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 8:52 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Noi 29, 2008 11:14 am
Mesaje: 212
Admin, multumesc, o gasisem si eu. Daca imi raspunde, va zic si voua. Am vorbit acuma seara cu bunica, imi spunea ca aseara a plans asta micu 2 ore legate. Imi vine sa urlu.

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 10:32 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Dum Mar 02, 2008 4:41 pm
Mesaje: 291
Localitate: bucuresti
Anca, asta seamana cu serialu' ala "Povesti din cripta" :(

sunt si eu intr-o situatie care seamana pe alocuri cu ce ai povestit tu, doar ca mama asteapta raspunsuri de la mine, nu fuge de mine. Plus ca a gasit un pediatru - Dr Craiu, care a adus absolut aceleasi recomandari cu privire la alaptarea la cerere.

Eu pot intelege mamele aflate in atare situatie cumva, dar nu pot deloc empatiza cu medicii astia de... mai mare rasul...
As vrea f tare sa existe cineva din Minister care sa faca controale sa le dea examene, sa poata verifica toate cunostintele lor din domeniile cu care au contact... Si apoi penalizari, daca nu merge, stai un an pe tusa, mai invata, da examen iar... poate exagerez, dar eu cred ca 90% din mame nu alapteaza dat medicilor (in special cei de familie).

Ai incercat sa-i spui ca pt atare sfaturi, in alte tari, un medic risca sa se plimbe prin tribunale?

_________________
Imagine
Imagine

http://www.nastecumsimti.org/


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Feb 11, 2009 11:10 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Lun Mai 19, 2008 10:52 pm
Mesaje: 450
Localitate: Bucuresti
N-am izbutit sa gasesc forumul Martei Muresan. Cum se cheama? Intreb pentru o prietena cu bebe de 2 luni care a fost convinsa de medic sa-i dea baietelului lapte praf in completare, desi avea lapte berechet, dar avea impresia ca i se termina inainte ca el sa se sature. Asta pentru ca se foia si plangea dupa un timp de supt.


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Feb 12, 2009 9:00 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 12:36 pm
Mesaje: 2783
Site web: http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/;http://www.nocirc.org/centers/centers.php
Localitate: Bucuresti
Leeloo
www.alaptare.home.ro

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Feb 12, 2009 2:05 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Vin Feb 22, 2008 9:49 pm
Mesaje: 461
eu il urmez pe Sf Pavel, cumva. eu n-am alaptat, desi, acum, realizez ca as fi putut s-o fac f bine. sunt asa pornita pe alaptat, incat, cum dau peste vreo mamica apropiata, careia imi permit sa-i expun argumente citite de la voi ori din sursele de specialitate, cum ma ambalez, ca abia imi dezleg limba de masele.
fac acum ce n-am facut atunci. m-a trimis christa frumusel la studiu pe tema si caut toate subiectele despre alaptare. deja sunt ceva mai increzatoare ca, de data asta, voi reusi sa-mi alaptez pitica.

chiar ieri am vorbit cu o verisoara, care i-a introdus formula pt ca piticul incepea sa planga dupa cateva guri de lapte. ea credea ca nu mai are lapte. usor- usor a rarit-o cu alaptatul la san, gandindu-se ca asta e. si bb nu are decat 3 luni. i-am zis sa-l repuna la san mai des, si noaptea, chiar daca ar face putin foamea, sa-i scoata ceaiul. plus ca desteptul de pediatru i-a indicat sa-i dea deja suc de morcov. apoi, parca adana spunea ca pe la 3 si 6 luni bb are o perioada scurta de refuz al sanului. e corect? macar am convins-o sa mai incerce. chiar am simtit-o cu speranta cand a auzit ca bb ei poate face un pic greva foamei, dar pt scurt timp. ce ziceti? a fost bine ce i-am spus? mai studiez si vad cum o mai ajut; pare sa vrea alptatul, doar ca nu are sprijin si informatie.


Ultima oară modificat Joi Feb 12, 2009 5:02 pm de către iulia, modificat de 2 ori în total.

Sus
   
 
 MesajScris: Joi Feb 12, 2009 2:13 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 12:36 pm
Mesaje: 2783
Site web: http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/;http://www.nocirc.org/centers/centers.php
Localitate: Bucuresti
Iulia bebelusul prietenei trece printr-un puseu de crestere.
Nevoia de lapte este mai mare, copilul devine agitat din cauza ca laptele nu vine cu presiunea dorita de el, devine agitat, poate refuza sanul.
Daca este purtat inbratze, la pieptul mamei, pus la san de cate ori cere, productia se va regla in cateva zile in functie de cerere.
Dar, pentru asta trebuie ca mama sa fie foarte intelegatoare, sa nu devina frustrata, sa aiba rabdare.
Ceaiul poate face mai mult rau decat bine (impiedica absorbtia Fe, poate da diaree samd).
Si faptul ca diversificarea inca se recomanda la 3 luni mi se pare o lipsa de informare din partea medicului.Si ce e mai trist este ca aceasta situatie e frecventa la noi.

Poate incerci sa ne spui de ce nu ai alaptat ca asa iti vei da seama ce ai gresit (sau sper sa-ti fi dat seama deja) si sa nu mai repeti.

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 27 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 22 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România