attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 1:57 pm

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Joi Ian 24, 2008 12:01 am        Subiectul mesajului: Cuvant inainte 
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 8:20 pm
Mesaje: 897
Yahoo Messenger: inaioana
Localitate: Ploiesti
Stiu ca suna cam vag "educatie libera" dar asa parea cel mai cuprinzator. Acum voi incerca sa explic despre ce ne-am propus sa vorbim aici.

Cei care sunt preocupati de alternative education (asa cum AP este numit "alternative parenting") pornesc de la premiza ca toti oamenii se nasc cu dorinta naturala de a invata cat mai mult.
Cum spunea Daniel Quinn "De cand sunt bebelusi, copii sunt cei mai avizi invatacei din lume. Daca ei cresc intr-o familie in care sunt vorbite patru limbi , in jurul varstei de 4-5 ani vor vorbi la randul lor acele patru limbi, fara nici o zi de mers la scoala pentru asta, doar petrecandu-si timpul impreuna cu membrii familiei lor, pentru ca sunt disperati sa fie capabili sa faca acelesi lucruri ca si ei.
Oricine are un copil stie cat de neobosit de curios este. De indata ce sunt capabili sa puna intrebari, pun intrebari neincetat, de multe ori zapacindu-si parintii. Curiozitatea lor se extinde catre orice lucru la care pot ajunge, motiv pentru care orice parinte invata repede sa puna orice lucru casant, periculos sau care nu trebuie atins, undeva foarte sus sau daca se poate sub lacat si cheie. Cu totii stim cat adevar este in acea anecdota despre capacele "de nedeschis pentru copii" de la sticlutele de medicamente : acelea sunt cele pe care numai copiii le pot deschide." (Restul textului aici)

Ei bine, dupa cum stim metodele de educare a copiilor din zilele noastre urmeaza concepte dezvoltate in epoca industrializarii timpurii. Scolarizarea se desfasoara conform modelului fabricii : "Ele iau materie prima (copiii), ii aplica o procedura standard (programa) si scot un produs (copiii pregatiti pentru facultate)." (Joyce Fetterol , restul aici)
Metodele pedagogice din scoli nu pleaca de la premiza despre care vorbeam mai devreme ci de la aceea ca acei copii sunt tabula rasa si sunt acolo sa fie indopati precum carnatii cu tot felul de informatii despre care altii cred ca le-ar putea fi folositoare sau ca "ar trebui" sa le aiba, conform unui program strict (de la 12.10 la 12.45 vei afla algebra si anume lectia despre cutare. la 12.45 stop.) si apoi sunt evaluati, categorisiti si o iau de la capat.

Este stiintific demonstrat ca in maximum trei ani de la inceperea scolarizarii, interesul natural de a invata al copilului devine aproape nul. De aici si prejudecata foarte raspandita ca cei mici, daca nu sunt fortati, controlati, indemnati permanent, dresati sa "invete", nu vor dori sa invete niciodata nimic. Dar cei care fac aceste afirmatii dau intotdeauna ca exemplu copiii scolarizati. :D

Aceia care invata pana la urma multe lucruri si devin intelectuali sau specialisti de top intr-un domeniu urmandu-si pasiunile o fac mai degraba in pofida sistemului si nu datorita lui.

Alternativele la acest sistem sunt scolile libere sau homeschooling.

Scolile libere sunt scoli in care copiii nu sunt segregati pe varste, nu au o curricula obligatorie, sunt incurajati sa aleaga ce, cat si cum doresc sa invete, sa se dezvolte, sa participe si asa mai departe.

O scoala libera este ceva de genul acesta :Summerhill sau Sudbury Valley.


Homeschoolingul inseramna in sens larg educatie neinstitutionalizata.
Nu exista o reteta sau o metodologie a HS. Fiecare familie care adopta aceasta alternativa o face in stilul ei. Unii au un stil foarte structurat, practic folosesc diverse curriculum-uri si au perioade din zi cand fac "lectii". Altii au un stil nestructurat si fac ceea ce se numeste unschooling/natural learning, adica interesul copilului este cel care dicteaza ce se invata si in ce mod se face asta. Exista si HS Montessori, Waldorf si asa mai departe.

In aceasta sectiune vom vorbi despre toate acestea... :D

Astept cu drag orice fel de subiecte, intrebari etc care se circumscriu acestor teme.


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Aug 28, 2008 7:05 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:33 pm
Mesaje: 2362
Site web: http://www.sling.ro, www.poarta-ma.blogspot.com
Localitate: bucuresti
un taran se plimba prin oras cu caruta.

ajung la primarie
-tata, ce e cladirea aia mare cu steaguri?
-nu stiu, fiule.

mai merg...ajung la biserica
-tata, ce e cladirea aia mare de acolo?
-nu stiu, fiule.

trec pe langa judecatorie
-tata, ce e cladirea aia mare?
-nu stiu, fiule.

mama:
-lasa-l pe tata in pace, nu-l mai intreba atatea, trebuie sa se concentreze la manat caii!
-ei, lasa-l, nevasta, sa intrebe, ca asa invata

:D

_________________
Poarta-ma!

Imagine


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România