Citat:
in etapa asta suntem - cu anxietatea care se dezvolta si se manifesta in jurul varstei de 8 luni, si care initial a fost manifestata prin maraieli atunci cand dispaream din campul sau vizual, iar acum prin urmarirea mea in 4 labute
BowlbyUnii copiii in aceasta perioada (adica la 6-8 luni) incep sa manifeste diverse disturburi de somn, procesul se poate asemana oarecum cu acela in care unii copiii preiau si experimenteaza diverse noi tehnici insusite in timpul zilei (amandoi purceii mei in perioadele de mari achizitii motorii se deplasau noaptea in somn)
La fel ansia de separare poate sa o traiasca chiar mai intens decat ziua noaptea si de aici desele treziri in timpul carora cere sa fie reconfortat
daca acesta e motivul trezirilor nu functioneaza, sau nu pe deplin, sa-l recomfotezi sau te apleci asupra situatiei gandind excesiv la noapte, comportamentul sau in timpul acesteia
De aceea ma intersesa sa-l povestesti in timpul zilei
Ce-ti da de gandit din ultimil pasaj lasat de tine?
In Italia s-a desfasurat un studiu privind disturbarile de somn la copii, in perioada in care se instaleaza ansia de separare se noteaza ca pruncutii incep sa dezvolte diverse disturbari de somn ( G. Rapisardi, 19995), e ansia ceea care-i conduce la dese treziri noaptea (Claudia imi spune ca in romana e anxietate
)
in mod normal in cazul unui copil care reuseste sa dezvolte un atasament sanatos, adica securizant de tip B, aceste disturburi (sau disturbari?) de somn vor disparea in arcul a cateva saptamani (dar sa ne intelegem, nu-i ca nu se va mai trezi deloc, ci se va trezi cum o facea si pana acum, dar fara sa ceara sa fie in mod explict securizat, adica nici nu te vei prinde ca se trezeste)
Nu functioneaza diverse strategii de inabusire a acestor comportamente, adica reprimarea exprimarii, punerii in act a diverselor acte ce control la care copilul apeleaza noaptea (desteptari frecvente).
Adica noh, functioneaza aparent, cine vrea chiar poate, vezi nenea Estivil, dar nivelul de ansie ramane tot acolo for ever sau dispare cu ceva sedinte de psihoterapie la maturitate si doar daca reuseste sa devina maneger, oricum ceva bine platit (Sroufe, Waters 1977b).
Potrivit unor neurobiologi (Husley si Thomassunt) sunt co-sleepari partiali (adica cei care tot inregistreaza un pic in pat, un pic in patut) cei mai expusi sa dezvolte disturbari de somn permanente.
Si aici vroiam sa ajung, eu de la mine te vad cumva tatonand, mult nesigura si foarte preocupata. Ai face multe inr-o maniera naturala, dar parca exista alte multe care te determina sa cauti ratiunea naturalitatii, ai nevoie de justificari parca.
O mare parte din ansia copilului poate sa fie pur si simplu un raspuns la caeste preocupari ale tale.
Da-ti tu in raspuns, nu conteaza de e chiar unul mai putin bun, important e sa hotarasti, decizi dupa care sa-ti spulberi tu toate temerile, ansiile si cele legate de serviciul tau (mai ales acestea).
Dupa cu seninatatea fara sa te simti apasata de greutatea responsabilitatii de-a fi o mama buna ci doar sa-ti fi tu prezenta orienteaza-te inspre prunc, asa ii vei permite si lui sa se orienteze inspre tine si si mai important inspre el.