attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 9:25 am

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 57 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Mar Mai 27, 2008 10:27 pm        Subiectul mesajului: cum incep EC? 
Neconectat

Membru din: Joi Apr 17, 2008 12:12 pm
Mesaje: 278
Yahoo Messenger: vilcearoxana
recunosc ca habar nu aveam de EC pana nu am dat de voi...am citit tot, am dat si o tura pe "dincolo"...si inca nu-mi e foarte clar cum sa incep..tudor are 6 luni jumate si eu sunt dispusa sa fac orice ca sa scapam de scutec...nu ii place si pace, e asa de fericit cand il las fara...cu ce trebuie sa ma dotez? prosoap, olita...rabdare am...dati-mi linkuri catre discutii Ec, experiente personala..sfaturi.. si eu voi incerca sa le adaptez din mers..


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Mai 27, 2008 11:07 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Sefa=Christa
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:16 am
Mesaje: 1439
rocsi, site-ul inca e masiv in lucru, si asta nici macar nu e forma definitiva a articolelor, dar poate te ajuta putin asa, pana iti mai raspunde cineva:
http://attachmentparenting.ro/cms/front ... 0&idart=13
http://attachmentparenting.ro/cms/front ... 0&idart=14
http://attachmentparenting.ro/cms/front ... 0&idart=15


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Mai 28, 2008 9:15 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
rocsi, uite discutia asta

http://mamiciperfecte.com/forum/viewtop ... highlight=

si

http://www.parinti.com/modules.php?name ... c&start=75

http://www.parinti.com/quotElimination_ ... 18554.html


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Mai 28, 2008 9:25 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
Traducere din "Natural Parenting ― Back to Basics in Infant Care
Regine A. Schön, Department of Psychology, University of Helsinki, Helsinki, Finland. Email: regine.schon@helsinki.fi (Corresponding author)
Maarit Silvén, Department of Psychology, University of Tampere, Tampere, Finland. "
pag 121-128

Antrenamentul bebelusilor pentru toaleta — Comunicarea eliminarii

Apropierea fizica prelungita intre ingrijitor si copil faciliteaza si o abordare naturala a antrenamentului pentru toaleta, abordare care inca se aplica la scara larga in multe societati ne-industrializate (Bauer, I., 2001; Boucke, 2002; Rugolotto, Ball, Boucke, Sun, si deVries, in presa).
Contrar impresiei generale, s-a descoperit ca bebelusii sunt constienti de functiile lor de eliminare inca de la nastere si ca au, intr-o anume masura, controlul muschilor sfincteri inca de foarte devreme. Majoritatea bebelusilor semnalizeaza in vre-un fel cu putin timp inainte, in timpul sau imediat dupa urinare si defecare. Unele semnale sunt foarte evidente, in timp ce altele pot fi mai subtile. Semnalele posibile includ: deferite expresii faciale, clipitul, incordarea muschilor abdominali, scuturatul, schimari ale respiratiei, schimbari comportamentale ca linistirea sau agitatia de moment, precum si vocale ca scremut, plans, scancit, suspinat sau articularea unui sunet specific pentru toaleta. Acordand atentie semnalelor de eliminare ale copilului si devenind constient de obiceiurile lui zilnice de eliminare, este posibil ca ingrijitorul sa identifice si sa raspunda nevoilor de eliminare ale copilului. Raspunsul ia forma de a-l sprijini pe copil intr-o pozitie convenabila deasupra unui recipient, in acelasi timp putandu-se da un semnal vocal sau verbal, ca de exemplu, un sunet cu "ssssss" sau o propozitie scurta ca "trebuie sa faci pisu?" (vezi Figura 5 cu diferite locatii si pozitii de eliminare). In scurt timp, copilul va ajunge sa asocieze pozitia respective, locatia si sunetul cu activitatea la toaleta si va incepe sa elimine la semnal. In timp, copilul va comunica el insusi catre ingrijitor, din ce ince mai clar, in avans, nevoile sale de a urina si defeca.
Dupa ce ingrijitorul si copilul au invatat sa se acordeze reciproc referitor la problema toaletei, acest process reciproc de a percepe si raspunde la semnalele celuilalt duce la situatia in care majoritatea eliminarilor sa aiba loc la locatia dorita sau desupra recipientului stability. "Accidentele" pot aparea in prima faza a antrenamentului, dar frecventa lor va scadea cu timpul. In acest context, multi ingrijitori decide sa foloseasca scutece ca si masura de precautie in caz ca nu prind semnalele micutului, in timpul noptii, sau in situatiile in care murdarirea sau udarea ar fi deranjante, ca in timpul calatoriilor, sau cand stiu ca nu vor putea raspunde nevoilor de eliminare ale bebelusului. Multi parinti care folosesc aceasta metoda, lasa totusi copilul fara scutec cel putin o parte a zilei.
Copii cu care s-a procedat astfel, incheie antrenamentul pentru toaleta undeva intre varsta de 6 luni sic ea de 2 ani. Parintii occidentali, care folosesc comunicarea eliminarii, in general raporteaza o continenta diurna considerabila inainte de varsta de 18 luni (L.Boucke, personal communication, 2006). In multe societati neindustrializate, unde copii sunt lasati in mod current cu fundul gol si unde locatiile potrivite pentru evacuare nu sunt delimitate asa de strict ca si in tarile industrializate, multe mame raporteaza incheierea antrenamentului pentru toaleta la 6-12 luni (vezi si deVries, 1977). Continenta diurnal este atinsa de obicei inaintea celei nocturne. Chiar dupa ce s-a ajuns sa fie uscati in mod considerabil, copii foarte mici au inca nevoie de ajutorul ingrijitorului cu dezbracatul si imbracatul, cu dusul la toaleta in timp util si cu pozitionarea in timpul eliminarii.
Abordarea in discutie poate fi implementata de la nastere si e de dorit sa fie inceputa in primele luni de viata pentru a beneficia la maxim de avantajele sale. Cand insa bebelusilor li se permite sa elimine in scutec ca regula, ei pierd treptat simtul functiilor lor de eliminare, aceasta rezultand in antrenamentul conventional pentru toaleta mai tarziu, in prima copilarie, acesta fiind mult mai problematic. In orice caz, antrenamentul bebelosilor pentru toaleta part-time, dar cu o implementare destul de consecventa, este o alternative posibila.
Comunicarea eliminarii este o modalitate blanda si plina de respect de a privi una dintre nevoile fiziologice primare ale bebelusului si se bazeaza pe un efort comun de incredere reciproca, intimidate si comunicare continua. Este de dorit un ingrijitor implicat si rabdator cu o atitudine relaxata vis-a-vis de eventualele rateuri, care sunt parte componenta inevitabila a procesului. Este important de retinut ca prezenta abordare nu trebuie confundata cu antrenamentul timpuriu dur si rigid pentru toaleta, metoda folosita la inceputul sec 20, si prezentata de psihologia comportamentala( dupa cum se vede si in deVries si deVries, 1977). Desi antrenamentul bebelusilor pentru toaleta este consummator de timp, trebuie sa retinem ca antrenamentul pentru toaleta va lua timp, indiferent de metoda. Un avantaj al inceperii devreme este ca bebelusii si foarte constienti de nevoile lor de eliminare, cooperanti si dornici sa ia parte la process, pe cand prichinde ii, de obicei, arata mai putin interes de a se conforma antrenamentului la olita. In plus, antrenamentul conventional pentru toaleta poate confuza copilul: Ceea ce era comportament acceptabil (murdarirea scutecelor), brusc devine inacceptabil dupa o anumita varsta.
In ce masura antrenamentul precoce pentru toaleta poate fi implementata in contextul societatilor occidentale industrializate, a fost descries in doua carti recente foarte cunoscute (Bauer, I.,2001; Boucke, 2002). In literatura de specialitate privind ingrijirea bebelusilor, antrenamentul bebelusilor pentru toaleta, spre deosebire de cel al prichindeilor, cu exceptia unor mentiuni sporadice (e.g., Ainsworth, 1967; deVries and deVries, 1977; Gersh, 1978; Ravindranathan, 1978) nu fost luat in considerate deloc pana destul de recent. In acele momente cand a fost abordat subiectul, era vorba despre modalitati de ingrijire a copiilor din culturi neoccidentale. Multe din exemplificari a fost doar anecdotice. In orice ca, apar noi si noi discutii semnificative despre antrenamentul bebelusilor pentru toaleta si in contextual occidental (Rugolotto et al., in press; Sun and Rugolotto, 2004), si cu aparitia primului studiu la scara larga asupra antrenamentului precoce pentru toaleta bazat in mod predominant pe subiecti occidentali (L. Boucke, personal communication, 2006), a devenit in sfarsit disponibila informatia documentata pentru a confirma multe din supozitiile ridicate de rapoartele anterioare, mai putin sistematice. In acelasi timp, aceste rezultate mai provoaca si punctual de vedere pediatric current, cum ca bebelusii nu ar fi pregatiti pentru toaleta pana la varsta de 18-24 luni (American Academy of Pediatrics, 1998; Stadtler, Gorski, and Brazelton, 1999).

Figura 5: Comunicarea eliminarii/antrenamentul bebelusilor pentru toaleta: diferita locatii si pozitii posibile pentru sprijinirea unui bebelus in timpul urinarii sau defecarii. Fotografia a este din Diaper free! The gentle wisdom of natural infant hygiene (p. 145), by I. Bauer, 2001, Saltspring Island, British Columbia, Canada: Natural Wisdom Press. Copyright 2001 by Ingrid Bauer. Retiparita cu permisiune. Fotografiile b,c si d sunt oferite, respectiv, de catre A. Wrobel, M. Schmid-Drüner, and H. Päiväniemi.


a) Un bebelus de 2 luni, tinut in brate de mama lui, eliminand intr-un bol din poala mamei (Canada). Foto: Ingrid Bauer


Imagine



b) Dupa baie, Felix, de aproape 4 luni, se elibereaza in olita (Germania). Foto: Angela Wrobel

Imagine

c) Yuna, de 1 luna si jumatate, cu o mimica concentrata, in timp ce defeca intr-un bol mic (Germania). Foto: Marion Schmid-Drüner


Imagine


d) Voitto, de 3 luni, urinand in chiuveta din baie (Finlanda). Foto: Harri Päiväniemi.

Imagine


textul in original

http://www.epjournal.net/filestore/ep05102183.pdf

textul a fost tradus de Claudia

o sa-l urcam foarte probabil pe site, dar ceva mai incolo, muult mai incolo
:)


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Mai 28, 2008 9:29 am        Subiectul mesajului: Re: cum incep EC? 
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
rocsi6666 scrie:
recunosc ca habar nu aveam de EC pana nu am dat de voi...am citit tot, am dat si o tura pe "dincolo"...si inca nu-mi e foarte clar cum


pe dincolo pe unde?
ca eu am vizitat cam multe locuri :lach: :lach:


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Mai 29, 2008 9:44 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Joi Apr 17, 2008 12:12 pm
Mesaje: 278
Yahoo Messenger: vilcearoxana
multumes frumos, andreina!
pe dincolo pe parinti.com ;) ;)
o sa incep cu Ec, va tin la curent cu progresele!


Sus
   
 
 MesajScris: Sâm Mai 31, 2008 9:51 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
rocsi, sunt tare curioasa
cum sunteti?
cum v-ati organizat?
Tudor?


Sus
   
 
 MesajScris: Sâm Mai 31, 2008 1:36 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Lun Ian 21, 2008 7:05 pm
Mesaje: 1264
Yahoo Messenger: creangacorina
Localitate: Tortona (AL) Italia
Rox, voi cum mai stati cu EC-ul??

:iubire1:

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Sâm Mai 31, 2008 2:40 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Joi Apr 17, 2008 12:12 pm
Mesaje: 278
Yahoo Messenger: vilcearoxana
gata..am inceput sa il las fara scutec..treptat asa...afara i-l pun...
cand doarme ziua nu elimina nimic..il las fara..cand i-l pun incepe balciul...nu ii place deloc...


Sus
   
 
 MesajScris: Sâm Mai 31, 2008 2:47 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Mar 28, 2008 9:05 pm
Mesaje: 448
Site web: http://educatiedetranzitie.blogspot.com/
Localitate: Baia Mare (deocamdata)
rocsi, eu iti tin pumnii, dar sfaturi nu pot sa-ti dau: e unul din domeniile in care ma simt relativ incompetenta ca parinte!

chiar as vrea sa va cer sfatul, desi la varsta lui nu mai poti sa vorbesti de EC ci mai degraba de potty training. totusi problema e undeva intermediara, o sa va explic de ce.

Andrei nu mai are pampers ziua de la 1 an si 8 luni si face la exclusiv la olita de pe la 1 an si 10 luni. inca folosesc pampersi noaptea pentru ca nu sunt in stare sa ma trezesc (pur si simplu sunt asa de obosita incat de multe ori se tranteste copilul peste mine in pat si eu tot dorm). si am aceasta curiozitate: cum reusesc alte mame sa faca asta la copii foarte mici, care urineaza de cateva ori pe noapte si eventual mai au si un scaun?

as vrea sa renunt la pampersii de noapte dar nu stiu cum sa fac. din cauza ca doarme foarte profund (doarme putin si e mai mereu obosit) nu se trezeste noaptea sa spuna ca face pipi. are nopti in care nu face nimic si altele in care face o gramada. si daca-l las fara pampers doarme ud pana dimineata :( (am incercat).

am incercat sa-mi dau seama care sunt semnele cand face pipi la somnul de la pranz (uneori mai face in somn), dar pur si simplu nu reusesc. daca doarme profund nu se foieste, nu se misca, nu se intampla nimic decat dupa ce a facut de ceva vreme si incepe sa-i fie frig. daca doarme superficial se trezeste si se duce singur pe olita. deci nici vorba de EC!

ziua, cand e treaz, stiu cand face pipi inainte sa spuna el (si cand e mai ocupat ii mai atrag atentia) in schimb la caca daca nu ar face singur eu nu mi-as da seama! (cea mai tare faza a fost cand a facut, s-a sters, a aruncat singur olita la wc si eu m-am prins ca facuse ceva numai peste vreo ora, cand am vazut WC-ul murdar! )

deci... cum fac sa renunt la pampersii de noapte fara sa doarma toata noaptea ud? a, si mai am o problema: ziua sau seara, indiferent de ora, nu se culca de buna voie decat extrem de rar. culcatul inseamna fie ca adoarme la un moment dat epuizat (de obicei dupa 12 noaptea, chiar si cand nu doarme la pranz) fie ca il pacalesc cumva fie ca il culc impotriva vointei lui (cand sunt atat de obosita incat nu mai rezist eu). daca se trezeste noaptea sa faca pipi...... s-a terminat, nu cred ca se mai culca la loc decat muult mai tarziu... vreo sugestie despre cum poate face pipi fara sa il trezesc?

_________________
"Fiecare om are un orizont. Cand acesta se ingusteaza si devine infinit de mic el se transforma in punct si atunci omul zice: acesta este punctul meu de vedere!" David Hilbert

Imagine

http://educatiedetranzitie.blogspot.com/


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Iun 01, 2008 11:05 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Mar 04, 2008 11:25 am
Mesaje: 132
Site web: http://allynews.blogspot.com/
Yahoo Messenger: mayaerin
Localitate: Hong Kong
Am citit tot ce ati scris si am decis: incerc si eu!
boooon! Prima zi, ieri. Il las fara pampers, il urmaresc, nimic. La un moment dat ma duc si eu la baie si il las cu tata.
" Honey!!! Peeeee!" pe canapea!
Asta e, se spala!
Il mai las, ca doar nu o face iar asa repede. Ne jucam noi ce ne jucam pe covor si eu dau o fuga la bucatarie.
" Honey!!! Peeeeeeee! pe covor, evident! Dar si asta se spala.
Iesim la plimbare, doarme frumos fara pampers si seara il las iar cu ta-su, pe canapea. Si luptandu-se ei doi pe laptop aud
" Honey!!! Peeeee!" pe canapea!

Asta ieri!

Azi: se trezeste puiul din somn, il duc la baie, il tin deasupra wc-ului, deasupra chiuvetei, zic pisa-te ca vine trenul, nimic. Il intreb pe sot: arata ca si cum ar face? nuuuu
Asa ca vin cu el in casa, in brate si dintr-o data psssssssssss

Da, stiu n-a zis nimeni ca-i usor ;) dar am inceput bine macar?

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Iun 01, 2008 11:22 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
colaboratoare
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 5:30 pm
Mesaje: 1719
Site web: http://www.christa-und-oliver.de
fianna, nu te pot ajuta, ca noi nu practicam (printre altele si de aia ca noi n-avem canapea si covoare care se spala, si nici plutei din camera ei nu cred ca i-ar facea bine pipi :P), dar am vrut sa spun ca ai fost mortala cum ai povestit! :floarealbastra:

_________________
Mona, *13.07.2006


Sus
   
 
 MesajScris: Lun Iun 02, 2008 6:29 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mar Mar 04, 2008 7:59 am
Mesaje: 1620
Site web: http://babystuff.ro
Localitate: Over the Rainbow
fianna, ai fost mortala.
eu m-am decis sa incep vara asta la hotel la mare ca e numai gresie pe jos si sterg usor >:)
o fi lipsa de bun simt din partea mea?
si daca o las fara pampers si doar in chilotel de plaja pe nisip si face pipi acolo ce fac? ca kk pot sa strang, dar pipilica se imprastie.
valeeeeu, tare-i greu :D


Sus
   
 
 MesajScris: Lun Iun 02, 2008 7:37 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
colaboratoare
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 5:30 pm
Mesaje: 1719
Site web: http://www.christa-und-oliver.de
Jocelyn scrie:
si daca o las fara pampers si doar in chilotel de plaja pe nisip si face pipi acolo ce fac? ca kk pot sa strang, dar pipilica se imprastie.

Cu sau fara EC, asta e o intrebare pe care mi-o pun si eu, ca Mona e departe de a se cere de fiecare data la olita (si de fapt nici nu intentionam sa car olita dupa mine in Grecia, oare gasesc acolo una ieftina pe care s-o arunc cand ne intoarcem? @-)).

_________________
Mona, *13.07.2006


Sus
   
 
 MesajScris: Lun Iun 02, 2008 10:20 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:33 pm
Mesaje: 2362
Site web: http://www.sling.ro, www.poarta-ma.blogspot.com
Localitate: bucuresti
eu nu vreau slipi, pampers de apa nici atat, probabil va sta in chiloti tetra :D. dar noi mergem la plaja romaneasca (cel putin in prima faza), unde pipi e printre cele mai bune chestii pe care le poti gasi pe jos :(

_________________
Poarta-ma!

Imagine


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 57 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România