Eu am citit tarziu despre EC..si apoi mi-am dat seama ca nici nu am energie pt ea, asa ca nu am avut de ales, am lasat la alegerea ei momentul in care va renunta la pampers..mai cu scutece din bumbac, mai cu cele cumparate, mai in fundul gol, ca a mea a stat, dar treptat si sigur ne-am indreptat spre renuntarea, fara sa o presez defel cuolita. Exista in casa dar ca obicet...decorativ...Apoi a inceput sa o ceara ea la pisu, kk a facut foarte tarziu la olita, abia de vreo 3 luni...pana atunci facea jos, aproximativ pe unde apuca, dar cu precadere pe gresie, afara sau in baie...nu mi s-a parut gretos sa sterg pt ca daca il compar cu kk in pampers, asta mi se pare de 10 ori mai gretos fiindca se manjeste
anul trecut in vara aproape ca facea pisu la olita tot timpul dinproprie initiativa, numai ca in toamna am inceput serviciul si s-a dus rabdarea mea, ne-am intors la pampers, uneori si peste zi, alteori numai noaptea.
in primavara asta odata cu caldura insa a dat toate semnalele ca vrea independenta, asa incat a ajuns sa faca la olita tot timpul, dar nu de pe o zi pe alta, nu fara accidente, pe care eu le-am considerat minore in comparatie cu pampersul ala care sa-i atarne toata ziua de fund. tot de pe atunci a inceput sa planga seara cand ii puneam scutec de noapte, dar eu, epuizata dupa un an de serviciu si cu energia unde spre cel mal low level, tot il puneam dupa ce adormea. Ei, acum, in vacanta, intr-o seara cand a plans fiindca s-a trezit din somn cand ii puneam pampers, am zis, ce naiba, is nebuna la cap? fata nu vrea si eu o chinuiesc?? no, las, ca acum nu mai am o vreme scuza serviciului, nici nu o fi gaura-n cer daca se uda patul ...si am lasat. ca sa vezi, ca oprin minune nu doar ca se foia noaptea, ci a inceput clar sa spuna pisu :9 si mie nu mi-a venit sa cred cata neincredere am putut avea in ea. de atunci a facut un singur pisu in pat, noaptea, dar daca nu scoteam fix in ziua aia protectia de pâla saltea
nu era nicio problema
eu zic ca orice interventie din afara face mai mult rau, la fel ca ignorarea semnalelor...ca eu asta am facut cand ii puneam pampersul dupa ce adormea
ca norocul nu a durat tare mult, vreo 2 luni poate...bine ar fi fost sa nu fie deloc.
acum, ce pot spune ca am observat si eu....din primavara,d e cand am mai intervenit si eu intreband-o daca o scapa si vrea la olita (ca as fi preferat sa faca si kk nu doar pisu) a inceput sa fie si ea constipata....dar la asta se adauga si mancarea de la nasa ei, cu care sta, nu totdeauna cele mai fericte combinatii, dar in ansamblu mult mai ok decat ce ar primi la gradi de ex. de cand a venit vacanta si stau cu ea a disparut si constipatia, tot de atunci face si kk constant la olita. daca apar episoade e semn ca fie n-a baut apa âsuficienta, fie a mancat mai putine fructe.
mult succes si rabdare
iar mancarea manjita la un copil de 1 an jumate nu cred ca e gretoasa (daca ai putea lucra la acceptarea ta ar fi mai usor, cred, fiindca pt un copil asta face parte din experimentare), daca o vezi la un copil trecut de 3 ani, constant, da, cred ca poate deveni deranjant. muult vreme, de fapt pana acum, recent, iulia nu suferea s-o sterg pe gura dupa mancre...o mai faceam cand protesta mai putin, dar in cele mai multe cazuri am lasat-o manjita...si fericita
inclusiv la plimbare
ei, acum vine si-mi cere s-o sterg ca s-a murdarit, ceea ce nu speram eu in graba sa se intample, dar uite ca s-a intamplat, asa, de la sine, de pe o zi pe alta, brusc mi-a cerut s-o sterg