Despre curbele de crestere pentru copiii alaptati la san se discuta inca din 1992 ca urmare a unui studiu (Dewey numit si "the DARLING study").
Primul anunt in acest sens din partea OMS a fost in 1994 prin intermediul documentului "An evaluation on infant growth: WHO working group on Infant Growth" ( HO/NUT/94.8 ), unde se dadeau curbele preliminarii de crestere a copiilor alaptati la san. Dupa aceasta a fost o noua publicare de tabele publicate de Center for Disease Control. Intre timp OMS promitea publicarea unor noi tabele, dar a amanat cu un an. In anul 2003 un nou anunt despre tabele, dar nimic....pentru ca penultimul anunt sa se dea pentru octombrie 2005....se pare ca de data aceasta aprilie a fost data cea buna.
Dupa aproape 10 ani de cercetare OMS publica noile tabele de crestere pentru copiii pana in 5 ani. Aceste tabele spre deosebire de cele existente pana in momentul publicarii sunt in gradul de a indica cum un copil ar trebui sa creasca optimal daca este ingrijit optimal deci pot sa fie masura pentru toti copiii indiferent de diferentele etnice, geografice sau diferentele date de modul de alimentare al copiilor.
In spatele acestor tabele de crestere sta un studiu care a durat 10 ani, in cadrul caruia au fost cuprinsi 8.000 de copii sanatosi provenind din cele mai variate colturi ale lumii, din Brazilia, Norvegia, India, Statele Unite. Pana la publicarea acestor noi tabele pediatrii s-au bazat pe anumite date de referinta publicate in 1970, date care aveau doar o valoare descriptiva, deci care descriau cum o anumita populatie de copii in medie cresteau. In schimb, noile tabele sunt in gradul de a oferi un standard caruia sa-i fie raportata cresterea fiecarui copil in parte pentru a i se putea verifica starea de sanatate. In acelasi timp, sunt mult mai reprezentative decat primele care se bazau pe studii desfasurate in timp avand ca si subiecti de studiu doar copiii provenind din Statele Unite si care erau alaptati in maniere deferite (unii exclusiv la san, altii exclusiv cu formula, iar altii mixt).
Noutatea majora pe care o aduc aceste noi curbe de crestere e faptul ca au ca si baza un studiu care a luat in considerare doar acea crestere a copiilor considerata naturala, adica la san. Este vorba despre acei copii care au fost alaptati exclusiv la san pentru primele 6 luni de viata, pentru ca ulterior sa inceapa diversificarea in completarea sanului, acei copiii care au beneficiat de ingrijiri sanitarea bune si a caror mame nu fumau.
Intr-adevar acesti ultimi 2 factori s-au dovedit mult mai relevanti in buna crestere a copiilor decat factorii constitutionali.
Concluzia e ca aceste tabele reprezinta un standard universal valabil al fiziologiei dezvoltari nounascutului, mai tarziu a copilului valabil atat pentru copiii alaptati la san cat si pentru copiii care primesc o alimentatie de substitut a sanului.
Noile curbe de crestere sunt si un puternic instrument in prevenirea malnutritiei fie in acceptiunea de carente fie de exccese a unor determinate alimente. Intr-adevar aceste tabele nu se limiteaza in a oferi o medie de crestere ci ofera si alte referinte de crestere ca indicele masei corporale. In acelasi timp ofera si 30 de parametri diversi referitori la viteza cu care un nounascut se dezvolta permitand astfel instrumente puternice de evaluare precoce a eventualelor carente nutrizionale sau a obezitatii.
http://www.who.int/childgrowth/standards/en/