1. Pesmeti fara zahar
500 g faina
1 ou
180 g unt
6 linguri apa
1/2 pachetel praf de copt
1 praf de sare (sub un an se poate renunta la sare)
Se face din toate cele pregatite o coca pe planseta. Se framanta bine pana se deprinde usor de pe planseta. Se imparte aluatul in 2-3 bucati, se intinde fiecare subtire. Se taie cu paharul rotunduri. Se inteapa la intervale egale cu furculita sau se preseaza pe ei usor cu razatoarea gaurele. Se aseaza pesmetii pe tava unsa si se coc incet, sa ramana de culoare deschisa.
Asta-i teoria din cartea de bucate. Acum partea practica.
1. 500 g
faina mi s-au parut enorm, asa ca am ales sa fac din jumatate de cantitate. Am luat faina tip 550, nu cea "normala" 405 parca.
2. Cum
oul nu se poate injumatati, l-am pus intreg, in schimb
apa am avut nevoie de mai mult de 3 linguri. Nu pot spune exact cat, ca am pus dupa ochi, pana a avut aluatul consistenta necesara, dar posibil sa fi fost 4-5 linguri.
3. I-am copt cam 10 minute la 150 grade, apoi am redus la 140 grade si i-am mai lasat vreo 7-8 minute. Cred ca i-as fi putut lasa si tot timpul la 150 grade, dar am vrut "sa ramana de culoare deschisa".
4. Cand i-am facut la mama eram cu cartea de bucate in fata si i-a si intepat cu furculita, azi dimineata eram nauca, mi-am facut doar cateva notite pe un bilet (imprimanta tocmai nu mergea), si am uitat sa ii "ciuruiesc", dar sunt ok si asa.
5. Eu nu am uns tava ci am pus hartie de copt pe ea.
6. Mona adora aluatul necopt.
Dar si biscuitii copti ii plac.
2. Biscuiti rotunzi
250 g faina
75 g zahar
150 g unt
1 albus
Se amesteca toate la un loc, se face o coca, se intinde o foaie de un deget grosime si se taie rotunduri cu un paharel. Se pun in tava unsa si apoi se coc.
Si aici partea practica:
1. Pe astia nu i-am facut decat o singura data impreuna cu mama (stiti voi, mama-mpunge si eu trag). Atunci am facut reteta cu cantitatile din carte, tot cu faina tip 550 ca si pe ceilalti, si zahar am folosit zahar brun, insa mi-au fost prea dulci ca sa ii ofer Monei. Asa ca maine, cand ii fac din nou, am de gand sa reduc cantitatea la 50 g, si eventual data viitoare la 25 g.
2. Pe astia i-am copt la 160 grade, dar ochiometric, oricum, parca tot in jur de 15-17 minute.