cris scrie:
Te asteptam si cu alte retete, numai sanatoase sa fie
Si daca nu...?
... pai hai sa spun cum fac asta cu linte si orez. E sanatoasa numai pe jumatate, caci la sfarsit se adauga ceapa prajita in ulei, dar avand in vedere ca se pune deasupra ...deci daca vrei o pui daca nu...nu... insa tare e gustoasa cu ceapa ;D . Eu copiilor nu le dau cu ceapa insa doar orezul cu lintea si iaurt mananca de la 8 luni.
Trebuie sa folosim ca masura o cana, eu am una de ceai deci nici prea mare nici prea mica, nici nu are imp. atata timp cat se repecta proportiile.
O cana de
linte verde care se pune la fiert in vreo 3-4 cani de
apa. Se lasa sa fiarba pana ce s-a inmuiat - eu o incerc intre dinti, adica-i aproape gata insa atentie sa nu inceapa sa se farame, sa se desfaca. Dupa ce s-a fiert, trebuie sa ramana o
zeama maron-roscat.
In prealabil se pun la inumuiat
2 masuri de orez - adica 2 cani din cea folosita pentru linte.
Se iau 2-3 cani din zeama maron -roscata si se pune in alta cratita mai joasa si se adauga orezul spalat bine ca sa nu fie lipicios, si scurs + lintea fiarta si separata in strecuratoare de apa in care a fiert.
La un moment dat cand incepe sa se umfle orezul luam capacul si ametecam bine orezul cu lintea ca sa nu fie 2 straturi separate. In acest moment daca nu dorim sa adaugam ceapa cu uleiul ei prajit si nesanatos
, putem adauga putin
unt sau
ulei, pentru ca mancarea are nevoie de ceva grasime totusi ca altfel arata rau. ... si punem sare si gata. Asteptam sa se umfle orezul, sa scada toata apa si apoi acoperim bine cuun capc si un prosop sa stea acolo in aburi.
Acum trecem la partea nesanatoasa a problemei.
In timpul in care fierbe orezul cu lintea punem la prajit in ulei - neaparat in ulei ca sa fie crocanta,
ceapa taiata solzisori, si o lasam pana devine aurie, chiar maronie
dar nu arsa atentie!
Cand e gata, strecuram si uleiul acela se adauga peste orezul cu lintea care ar trebui sa fie gata si se amesteca usor sa nu se farame boabele de orez. Ceapa se asaza deasupra rasfirata sau se poate lasa pe masa separat intr-o farfurioara si pune cine vrea. Ea trebuie sa fie crocanta si asa ar trebui sa fie daca o separam de ulei cand este inca fierbinte dupa ce s-a prajit.
Se serveste cu iaurt acru acru... aici in tarile arabe e drept ca au tot felul de iaurturi ca pana m-am descurcat cu ele... sa le invat insa sunt naturale si taaaare gustoase. In Romania cumpar din acela in galetusa la 1 Kg. E mai inchegat si acrisor.
Mentionez ca fara ceapa si uleiul prajit pe care eu il inlocuiam cu ulei de masline sau cu un cubulet de unt, pot manca copiii fara probleme.
A! ...si mancarea se numeste mgiaddara.
Orezul e mai bine sa fie din acela prefiert, nu din acela pe care il folosim la sarmale sau orez cu lapte.