attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Mar Mar 19, 2024 10:46 am

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Dum Iul 06, 2008 10:41 am        Subiectul mesajului: Nasterea unui pui de Om 
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
Naşterea unui pui de Om

Înainte de toate, putem să ne consolăm: cu cel puţin 100.000 de ani înainte de noi, toate fiinţele din specia noastră s-au născut în acelaşi fel. Aceasta înseamnă că modul nostru de a da viaţa puiului de om e cu siguranţă cel mai bun, căci dacă ar fi fost un altul mai comod şi mai sigur selecţia naturală l-ar fi adoptat cu siguranţă, substituindu-l cu alte metode.

Mamele şi fiii lor au cel puţin 100.000 de ani de experienţă şi ceea ce trebuie să facă a fost cu amploare programat şi experimentat în decursul acestei perioade: nu există aproape nimic nou de inventat în acesat privinţă. În acelaşi timp, este cu siguranţă util să cunoaştem că specia noastră nu se află în posesia celei mai uşoare modalităţi de naştere.

Creierul nostru s-a dezvoltat foarte mult de-a lungul mileniilor (aici e avantajul) şi dimensiunea sa, în special a lobilor frontali, presupune o frunte prea înaltă şi adesea incomodă pentru naştere. Maimuţele, animalele cele mai apropiate nouă pe scară evolutivă, au fruntea mult mai îngustă şi deci trecerea prin canalul vaginal în momentul naşterii se face mult mai uşor. Chiar şi bazinul mamelor noastre nu e foarte comod naşterii, iar natura a trebuit să găsească un compromis pentru o constituţie osoasă cu două funcţiuni contrapuse: procreaţia şi deplasarea pe două picioare (dacă vreţi să naşteţi uşor, aduceţi-vă aminte că ar fi fost mai bine dacă am fi rămas patrupede). Pentru aceste şi alte motive în cazul speciei noastre sarcina nu poate să dureze mai mult de nouă luni, peste acest timp nou-născuţii ar fi prea mari pentru a se putea naşte. Cu toate acestea, fiii noştri, după nouă luni de gestaţie, nu sunt încă pregătiţi sau mai bine sunt pregătiţi pentru funcţii ce privesc plămânii şi inima, dar nu pentru funcţiuni ce privesc creierul. Astfel, chiar şi nou-născuţii ajunşi la termen sunt consideraţi prematuri în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului nervos. Această imaturitate se datorează marii complexităţi a creierului nostru care are nevoie de câteva luni chiar după naştere pentru a ajunge la maturitate. Aceasta înseamnă că sarcina în cazul speciei noastre nu se termină în momentul naşterii, ci se extinde pentru câteva luni după naştere în afara organismului matern. Uterul reprezintă numai temporar spaţiul ce asigură etape importante de maturizare a pruncului, dezvoltarea continuându-se extrauterin. Din aceste informaţii putem să desprindem cel puţin două idei importante: prima este că după naştere trebuie să continuăm să primim nutrienţi (în locul sângelui de la placentă primim lapte matern), iar a doua e că nutrientul cel mai important după naştere nu este atât cel care e de folos intestinului, cât cel care e de folos creierului.

Hrana pentru minte nu este vândută la farmacie sau la supermarket, ci e în dotarea fiecărui părinte şi se transmite puiului prin mângâieri, căldură sufletească, privire, cuvinte, joc, ieşiri în aer liber. Nutrientul necesar creierului nou-născuţilor noştri pentru ca acesta să se poată matura nu costă nimic, poate doar puţin timp şi răbdare, dar va fi extrem de important în primul an de viaţă.

Doar în cazul speciei noastre puii au nevoie de tot acest timp pentru a creşte şi a fi autonomi, doar în cazul speciei noastre este necesară o sarcină atât de lungă încât să fie continuată chiar şi după naştere.

Demonstraţia celor afirmate mai sus se face studiind viaţa nou-născuţilor sosiţi cu mult înaintea termenului. Prematurii care se nasc înainte de 6 luni au un creier nedezvoltat, iar maturizarea sistemului nervos continuă în săptămânile şi lunile următoare, ca şi cum naşterea nu ar fi avut loc conform aceluiaşi ritm predeterminat prezent şi la nou-născuţii la termen. Astfel, pentru prematuri se vorbeşte despre vârsta anagrafică (cea indicată de calendar) şi de vârsta corectă (cea dată de stadiul de maturitate al creierului). Deci, pentru un prematur, toate etapele dezvoltării mentale sunt calculate nu atât luând în calcul data sa de naştere, ci data la care ar fi trebuit să se nască.

În cazul omului, în consecinţă, creierul trebuie să crească şi să se matureze foarte lent, având la dispoziţie nişte timpi necesari. Naşterea, pentru un organism complex ca al nostru, e deci un moment necesar, dar, din fericire, reprezintă numai o etapă care nu încheie naşterea puilor noştri din punct de vedere al unei dezvoltări complete.

Articol aparţinând lui Alessandro Volta, medic pediatru, Italia, tradus şi publicat cu acordul acestuia.

Notă Biografică

Textul in limba originală


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Sep 14, 2008 11:48 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Mar 28, 2008 9:05 pm
Mesaje: 448
Site web: http://educatiedetranzitie.blogspot.com/
Localitate: Baia Mare (deocamdata)
fain articolul, abia acum l-am descoperit. DAR nu avem nevoie sa ne nastem atat de "prematuri" doar pentru ca altfel nu am putea iesi din burta. nu stiu cat e perioada de gestatie la primatele mari dar e similara cu cea a oamenilor, in schimb varsta independentei de parinti apare mult mai devreme. iar capacitatile motorii sunt relativ complet dezvoltate la nastere, chiar daca stau agatati de blana mamei! si asta pentru ca au mai putine de invatat.
creierul nostru trebuie sa stabileasca mai multe conexiuni si sa indeplineasca sarcini mai complexe. "prematuritatea" de care vorbeste articolul reprezinta de fapt o forma de plasticitate, permite modelarea dinamica, in functie de nevoile evolutive, a conexiunilor neuronale.

_________________
"Fiecare om are un orizont. Cand acesta se ingusteaza si devine infinit de mic el se transforma in punct si atunci omul zice: acesta este punctul meu de vedere!" David Hilbert

Imagine

http://educatiedetranzitie.blogspot.com/


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Sep 14, 2008 11:55 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
da, asa vad si eu

_________________
Imagine

Imagine

Imagine


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România