amoga scrie:
Mie-mi face impresia ca prea multi medici in Romania sunt mai aroganti decit cere legea, si s-au obisnuit sa se poarte cu pacientii ca si cind parerea acestora nu ar conta. Si asta nu-i okay.
Dupa cum vad eu treaba, atit tu cit si medicul aveti niste drepturi:
- Tu, ai dreptul de a decide cum nasti. E trupul tau, e copilul tau -- tu decizi. (Okay, preferabil cuplul.) Idea e: medicul nu ia decizii, ci ofera consultanta (adica poa' sa-si dea cu parerea cum crede ca e cel mai indicat, da' nu mai mult de-atit).
- Medicul, are dreptul sa te refuze ca pacient daca nu poate sa-ti urmeze planul tau de nastere -- fie pentru ca nu e calificat, fie pentru ca nu vrea sa-si asume ceea ce el considera niste riscuri.
amoga, ai mare dreptate.....doar ca din cite inteleg eu in ro intr-adevar situatia e uneori aberanta, pacientul nu are nimic de zis (aceasta aberatie culminind de exmplu cu impunerea toaletei facute de catre infirmiere/asistente proaspetelor mamici, care ar fi "incapabile" sa o faca singure
)
cris...stiu ca teoria e una si practica e cu totul alta
si cred ca totul sta in capacitatea organismului tau de a suporta o nastere normala, dar si in increderea pe care ar trebui sa ti-o acorde echipa medicala
dupa statistici, exista un procent deloc neglijabil de 30 la suta ca pe parcursul travaliului sa ajungi iar la cezariana
insa ramin celelalte 70 la suta ca probabilitate sa nasti normal
si asta e enorm
desigur....sint doar statistici, si totul difera de la caz la caz
tot ce as putea sa zic personal este ca te incurajez
mai cauta printre medici, unul care sa iti acorde incredere, sa iti dea dreptul sa te exprimi, sa alegi....doar e sarcina, nasterea, copilul tau nu al altcuiva!!!!