Tendin┼úa de a determina un copil s─â m─ânânce

Autoare: Andreina Balog

Atitudinea cu care un p─ârinte, în general mama, asist─â sau controleaz─â alimenta┼úia copilului, e deseori surs─â de conflicte ┼či tensiuni care pot s─â degenereze în obiceiuri negative, cum ar fi restric┼úiile sau, mai des întâlnit─â, supraalimentarea copilului. Un studiu condus în Marea Britanie ┼či ilustrat în Jurnalul Interna┼úional al Obezit─â┼úii a cautat s─â identifice factorii care împing o mam─â s─â adopte o strategie de control asupra comportamentului alimentar al copilului.

Cercet─âtorii de la sec┼úia de Psihologie a Universit─â┼úii din Birmingham au urm─ârit un grup de 62 de “perechi” mam─â-fiu de la na┼čterea acestuia din urm─â pân─â la împlinirea vîrstei de 2 ani. Au fost analizate numeroase variabile: greutatea de la na┼čtere, s─ân─âtatea mintal─â a mamei, modul în care mama percepea temperamentul copilului la vârsta de ┼čase luni, durata al─âpt─ârii ┼či situa┼úii negative în momentul meselor odat─â cu începerea celui de al doilea semestru al primului an de via┼ú─â. Tendin┼úa de a supraalimenta fiul la 2 ani a fost observat─â la acele mame care deja la vârsta de un an a copilului îl percepeau pe acesta ca având un caracter dificil.

Nu este surprinz─âtor c─â al─âptarea, care presupune o adaptare matern─â în a recunoa┼čte ┼či seconda semnalele de foame ┼či sa┼úietate a copilului, duce ulterior la o atitudine relaxat─â ┼či la presiuni reduse din partea mamei când copilul refuz─â s─â m─ânânce.

Sursa: Blissett J, Farrow C. Predictors of maternal control of feeding at 1 and 2 years of age. Int J Obes (Lond) 2007, June 19.

Comentarii/discuţii pe marginea articolului


┬ę attachmentparenting.ro  1 vizitator este online
  2 afisari ├«n luna aceasta
  5 afisari ├«n luna trecuta
  4008 afisari din 17.01.2008.