Alergia la proteinele de lapte şi ouă poate fi învinsă

Autoare: Andreina Balog

Elaborând un riguros protocol de desensibilizare alimentară faţă de proteinele laptelui si ale oului, o echipă medicală aparţinând Clinicii Pediatrice a Universităţii din Trieste în colaborare cu Institutul de Recuperare şi Îngrijiri cu Caracter Ştiinţific "Burlo Garofolo" , secţie condusă de Alessandro Ventura (coordonator ştiinţific al multor altor studii printre care unul de control care a precedat introducerea testului de individualizare a celiachiei în Italia, test care constă în prelevarea unei picături de sânge pentru a putea individualiza anticorpii de clasa IgA anti-transglutaminali prezenţi doar în cazul celiachiei) a demonstrat că e posibilă o reeducare a organismului copiilor superalergici în a accepta aceste alimente fără să rişte declanşarea unor reacţii grave, de cele mai multe ori letale, tipice subiecţilor superalergici (adica a acelor persoane la care se înregistrează şoc anafilactic, edem glotic).

Studiul s-a întins pe parcursul a trei ani, la sfârşitul cărora 36% din copiii care au participat la acest studiu şi care au prezentat cu toţii reacţii alergice severe în cazul unor contacte minime cu alimentele alergizante au recâştigat capacitatea de a se hrăni liber fără a manifesta reacţii alergice.

Cu restul de 54% dintre copii s-a reuşit totuşi aducerea acestora în situaţia de a tolera în alimentaţia lor cantităţi semnificative din categoria alimentelor alergizante.

Cu acest experiment, echipa pediatrică a confirmat validitatea unei abordări care se opunea majorităţii teoriilor alergologilor care sunt de părere ca alimentele alergizante să fie scoase total şi definitiv din alimentaţia copilului sensibil. Rezultatele obţinute în urma acestui studiu au fost publicate în Journal of Allergy and Clinical Immunology şi au demonstrat că există posibilităţi de recuperare a toleranţei faţă de alimentele alergizante apelând la un protocol de reintroducere progresivă a alimentelor.

Martina era unul din cei 3.000 de copiii afectaţi grav de această alergie în Italia (statisticile susţin că există 400.000 de copii între 5 si 15 ani cu reacţii alergice, din care 3000 având reacţii foarte grave chiar şi la ingerarea unor cantităţi infime din alimentele alergizante). Mulţumită acestui protocol a reuşit să recâştige normalitatea în viaţa sa.

Comentarii/discuţii pe marginea articolului


© attachmentparenting.ro  2 vizitatori sunt online
  2 afisari în luna aceasta
  5 afisari în luna trecuta
  3332 afisari din 17.01.2008.