Fructele, aşa cum nu se cunosc

Autoare: Andreina Balog

Conţinutul fructelor:

  • apă: 80-90% (cu excepţia fructelor seci) pură şi necontaminată, avand în structura ei substanţe biologic active
  • zaharuri (glucoză şi fructoză). Acestea ajung direct în sânge, fără digerare prealabilă , ceea ce indică o sursă imediată de energie (unele fructe conţin şi sucroză).
  • amidon: în majoritatea fructelor, conţinutul de amidon e scăzut sau chiar nu e conţinut deoarece, în timpul maturării fructului, amidonul se transformă în zaharuri simple. Banana e fructul cel mai bogat în amidon.
  • fibre: în mare parte solubile (pectină şi emiceluloză)
  • acizi organici:( ex. acidul citric care potenţează acţiunea vitaminei C), sunt antiseptici şi alcalinizanţi (acizii organici conţinuţi în citrice, mere, pere, căpşune, caise, piersici, struguri contribuie împreună cu mineralele la regularizarea echilibrului acid-bază din sânge crescând rezerva alcalină şi neutralizând acţiunea acidifiantă a multor alimente (carne, legume seci)
  • vitamine: în general vitamina C şi provitamina A sau beta-carotenul
  • săruri minerale: în special potasiu, magneziu, calciu şi fier
  • flavonoizi, antocianine sau alte elemente fitochimice care acţionează ca adevărate medicamente putând preveni ateroscleroza, fluidificând sângele

De asemenea, fructele au componenţi antioxidanţi care inhibă acţiunea radicalilor liberi, aceştia din urmă fiind prezenţi în organism ca subprodus al metabolismului celular şi care pot altera structura membranelor celulare şi a materialului genetic (ADN) deschizând calea procesului de îmbătrânire şi dând naştere diverselor forme tumorale (este deja o realitate cumplită numărul extrem de crescut de copii bolnavi de cancer).

Printre diversele clase de antioxidanţi conţinuţi de fructele proaspete, cel mai comun este acidul ascorbic (forma principală a vitaminei C), caratenoidul (pigmentul culorilor galben, portocaliu şi roşu), compusul fenolic (prezent în struguri).
Fructele nu conţin: colesterol, substanţe toxice - numai în cazul în care au fost manipulate.

Proprietăţile fructelor:

  • detoxifiază organismul deoarece nu produc reziduuri toxice când sunt digerate şi metabolizate, facilitând eliminarea substanţelor nocive şi a impurităţilor din sânge
  • asigură un tranzit intestinal bun: în mare parte sunt laxative, prezenţa fibrelor favorizând evacuarea intestinului. Unele fructe au capacitatea de a regla funcţionarea intestinului atât în caz de constipaţie cât şi în caz de diaree.

Pot provoca diaree: strugurele, pepenele galben, prunele. Mărul şi gutuiul au proprietăţi astringente. În momentul în care se consumă sucul de fructe, deci s-a eliminat fibra alimentară, în cazul merelor, gutuilor, portocalelor, lămâilor, acestea nu mai prezintă riscuri pentru diaree.

De asemenea, persoanele predispuse la carii ar trebui să aibă un consum moderat de citrice.

Pentru a avea maximum de beneficii de la fructe, acestea se vor consuma departe de mesele principale şi cât se poate de proaspate. Dacă se vor consuma în timpul mesei sau după masă acestea rămân foarte mult timp în aparatul digestiv riscând să dea naştere unor procese de fermentaţie a zaharurilor (în această situaţie pot determina mai mult rău decât bine) . Această fermentaţie e foarte des responsabilă de o ulterioară fermentaţie a amidonului conţinut în pâine, paste, orez, unele legume seci etc.

Această fermentaţie intestinală nu este responsabilă doar pentru balonarile gastrointestinale, ci şi pentru o reacutizare şi cronicizare a unor afecţiuni gastrointestinale, putând declanşa o floră bacteriană fermentativă. Flora bacteriană fermentativă poate chiar să favorizeze instalarea unor germeni patogeni cu consecvenţe gen procese inflamatorii, gingivite, otite, cistite, dermatite.

Atunci cînd nu se cunoaşte sursa exactă de provenienţă, cînd nu se ştie dacă fructul este de agricultură biologică, se recomandă curăţarea cojii deoarece aceasta poate să conţină substanţe nocive organismului.

Fructele seci (nuci, alune, arahide etc) prezintă caracteristici diferite de cele enumerate mai sus.

Consumul frecvent, constant al fructelor poate preveni sau ajuta la vindecarea diverselor boli(ex. giardia - cu o frecvenţă ridicată în cazul copiilor.

Informaţiile expuse au fost preluate de la INRAN (Institutul Naţional de Cercetare a Alimentelor şi de Nutriţie) Italia.

Comentarii/discuţii pe marginea articolului


© attachmentparenting.ro  1 vizitator este online
  3 afisari în luna aceasta
  7 afisari în luna trecuta
  4282 afisari din 17.01.2008.