"Cum se face că iepuraşul de Paşte nu ne aduce lucruri bune, precum broccoli şi morcovi?" - Jared LeDuc (5 ani)
Se pare că nu întâmplător copiii se îmbolnăvesc mai des din noiembrie până în aprilie decât din mai până în octombrie. Zahărul împiedică funcÅ£ionarea corectă a sistemului imunitar. MulÅ£i copii abia dacă îÅŸi revin după dulciurile de la Halloween, când iată că e sezonul dulciurilor de Crăciun, apoi cel de Sfântul Valentin ÅŸi în final de PaÅŸte. În afară de zilele de naÅŸtere, nu mai sunt alte sărbători pline de dulciuri până în Octombrie. Este posibil ca îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor pe perioada verii să se datoreze unui motiv în plus decât vremea bună? Obiceiul de a da dulciuri copiilor ca dovadă a afecÅ£iunii a devenit o ameninÅ£are asupra sănătăţii ÅŸi stării lor. Este timpul să regândim modul în care ne răsfăţăm copiii.
Zahărul este la fel de vicios precum nicotina ÅŸi heroina. Cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu atât mai mult ni-l dorim. Zahărul alb rafinat nu are vitamine, minerale, proteine ÅŸi nici alÅ£i nutrienÅ£i esenÅ£iali sănătăţii noastre. Pentru a digera zahărul rafinat, organismele noastre iau din vitaminele ÅŸi mineralele celulelor sănătoase, iar de la alte părÅ£i ale corpului iau sodiu, potasiu ÅŸi calciu, lăsând corpul secătuit ÅŸi mai sensibil la boală.
Zahărul privează de fapt copiii de nutrienÅ£ii necesari corpului pentru a funcÅ£iona sănătos. Cum poate fi un gest de iubire a oferi copiilor o grămadă de dulciuri? Ne-a fost oare atât de tare spălat creierul de către industria multimiliardară de dulciuri încât am ajuns să credem că doar cumpărându-le dulciuri copiii noÅŸtri se vor simÅ£i iubiÅ£i? Nu dulciurile pe care le cumpărăm îi fac pe copii să se simtă iubiÅ£i. Motivul pentru care se simt iubiÅ£i este tocmai faptul că le dăruim ceva.
Pentru copii, viaÅ£a s-a schimbat drastic în ultima sută de ani. Una dintre cele mai mari schimbări a avut loc în alimentaÅ£ia lor. Alimente înalt procesate, convenabile ÅŸi fast food-urile au devenit o prezenţă majoritară în meniul familiei. Meniul copiilor în zilele noastre este exact opusul a ceea ce mâncau strămoÅŸii lor. Cea mai mare parte a ceea ce mâncau strămoÅŸii noÅŸtri o reprezenta mâncarea naturală (bio). Era tot ce aveau. Zahărul rafinat era atât de scump încât era rezervat ocaziilor speciale. Când copiii, care întotdeauna mâncau natural, aveau puÅ£in zahăr, de cateva ori pe an, era o plăcere ÅŸi probabil nu cauza probleme reale.
În prezent, mâncarea naturală este în mod obiÅŸnuit o mică parte a meniului unui copil. Zahărul este acum atât de ieftin, se află în aproape orice aliment ÅŸi mulÅ£i dintre copii îl mănâncă. Copiii care mănâncă foarte puÅ£ină mâncare naturală duc deja lipsă de nutrienÅ£ii necesari unei sănătăţi optime. Atunci când mănâncă zahăr, îÅŸi epuizează stocul de nutrienÅ£i. Putem să nu credem că sănătatea copiilor noÅŸtri este compromisă de această dublă lovitură? În prezent, există numeroase studii care arată că din ce în ce mai mulÅ£i copii au probleme de sănătate ÅŸi de comportament datorită zahărului ÅŸi produselor chimice găsite în alimentaÅ£ia noastră modernă.
Åžtim cu toÅ£ii că prea mult zahăr nu este bun pentru copii, am auzit asta încă de când eram mici. Dar cât de mult este prea mult? În timp ce mulÅ£i părinÅ£i sunt conÅŸtiincioÅŸi ÅŸi evită zahărul evident din sucuri, dulciuri ÅŸi cerealele îndulcite, nu suntem de multe ori conÅŸtienÅ£i de sursele zahărului ascuns. Există o linguriţă de zahăr în fiecare lingură de ketchup!
Există zahăr în majoritatea iaurturilor, supelor la plic, macaroanelor cu branză la pachet, biscuiÅ£ilor ÅŸi a mini-ÅŸniÅ£elelor de pui. Dacă începem să citim valorile alimentelor la pachet ÅŸi să adunăm toate gramele de zahăr pe care copiii le consumă în fiecare zi, am fi uimiÅ£i cât de mult zahăr consumă copiii noÅŸtri, chiar ÅŸi atunci când nu intenÅ£ionăm să le dăm zahăr.
MulÅ£i părinti ajung să meargă din doctor în doctor pentru a găsi tratamente cu privire la problemele de sănătate ÅŸi de comportament ale copiilor lor. Se poate să fi găsit atât cauza cât ÅŸi leacul multor probleme chiar în bucătăria noastră? Se poate ca tocmai consumul crescut de alimente puternic procesate, cu aditivi, coloranÅ£i alimentari, conservanÅ£i, carbohidraÅ£i ÅŸi zahăr rafinat să fie cauza multor probleme de sănătate ÅŸi comportament ale copiilor?
Copiii care nu au consumat niciodată zahăr rafinat nu îi simt lipsa, nici nu tânjesc după el. Cei care l-au consumat de la început tânjesc după el atât fizic cât ÅŸi emoÅ£ional. Dacă aceÅŸti copii au învăţat să identifice oferitul dulciurilor cu a fi iubiÅ£i, ar trebui să fim creativi pentru a înlocui dulciurile cu alte forme de exprimare a afecÅ£iunii noastre. Răsfăţul nu trebuie să fie neapărat un dulce. Copiii nu au noÅ£iunea aceasta până în momentul în care adultul le-o oferă. Dacă am continuat toată copilăria să definim răsfăţul ca dulciuri, ar trebui să încercăm să redefinim răsfăţul incluzând alte lucruri. "Å¢i-am adus ceva bun, uite aceste căpÅŸuni!" Cu cât ne referim mai mult la alte lucruri ca ÅŸi răsfăţ, cu atât mai puÅ£in a primi ceva bun va însemna a primi ceva dulce.
Va fi o adevărată provocare să schimbăm obiceiul de a ne arăta afecÅ£iunea oferind dulciuri. Odată ce am devenit conÅŸtienÅ£i de riscul consumului de prea mult zahăr asupra sănătăţii ÅŸi am început să protejăm copiii de zahăr, ne dăm seama că este mult mai greu să îi protejăm de ceilalÅ£i, care încă nu conÅŸtientizeză acest risc. MulÅ£i părinÅ£i care îÅŸi protejează copiii de surplusul de zahăr sunt tachinaÅ£i, li se spune că sunt obsedaÅ£i de sănătate ÅŸi chiar acuzaÅ£i că îÅŸi privează copiii de plăceri. Zahărul este prezentat copiilor peste tot. Partea tristă este că, de regulă, oamenii doar încearcă să îÅŸi exprime dragostea atunci când oferă dulciuri cadou copiilor. Nu mai este surprinzător faptul că aceÅŸtia (copiii) confundă a primi dulciuri cu a fi iubiÅ£i! Nu este de mirare că atât de mulÅ£i adulÅ£i apelează la zahăr atunci când lucrul după care tânjesc este de fapt iubirea.
Dacă există deja zahăr în dieta copiilor, nu este eficient să se interzică brusc toate dulciurile. Atunci când dulciurile devin total interzise acasă, de regulă copiii se îndoapă cu ele în afara casei, oricând au ocazia. Copiii cărora li se permite o porÅ£ie mică de dulce pe zi nu tind să sară pe dulciuri când le sunt oferite în rest.
DeÅŸi este puÅ£in probabil să ne Å£inem copiii departe de zahăr, putem face multe pentru a reduce surplusul acestuia. În cazurile în care credem că nu îl putem evita, putem măcar să moderăm efectele sale. Putem reduce viteza cu care copiii absorb zahărul ÅŸi carbohidraÅ£ii înalt procesaÅ£i, oferindu-le mâncare adevărată înainte sau odată cu răsfăţul dulce. (De aceea ne obligau părinÅ£ii noÅŸtri să mâncâm înainte de desert?)
A mânca mai multă mâncare sănătoasă ÅŸi mai puÅ£in zahăr nu înseamnă a elimina orice mâncare convenabilă, a nu ne mai duce la fast-food, a nu mai comanda pizza atunci când ne este prea foame, suntem obosiÅ£i sau ocupaÅ£i. Putem începe prin a citi tabelele de pe ambalaje, pentru a deveni conÅŸtienÅ£i câte dintre ele conÅ£in în plus zahăr ÅŸi cât de mult. Putem înlocui gradual pe cele care conÅ£in cel mai mare procent de zahăr ÅŸi chimicale cu mâncare sănătoasă. Cu cât implicăm mai mult copiii în selectarea ÅŸi prepararea mâncării, cu atât mai uÅŸor vor face tranziÅ£ia de la mâncarea care le îmbolnăveÅŸte organismul la cea care îi hrăneÅŸte.
Copiii învaţă obiceiurile alimentare de la noi. Când nu ne vom mai referi la a merge la fast-food pentru a ne răsfăţa ci vom face din mâncarea sănătoasă un "meniu vesel", atunci copiii vor preÅ£ui mai mult mâncarea sănătoasă. Copiii imită modele. Majoritatea adulÅ£ilor sunt dependenÅ£i într-o anumită măsură de zahăr. Nu vom avea succes în a ne Å£ine copiii departe de zahăr dacă noi îl consumăm din belÅŸug. În zadar vom încerca să îi facem să mănânce fructe dacă ei ÅŸtiu că avem prăjituri în dulap.
Odată ce înÅ£elegem cum ne afectează zahărul organismul ÅŸi cât de mult îl distruge, nu putem decât să ne dăm seama că este vital să schimbăm modul în care ne răsfăţăm copiii. A-i răsfăţa într-un mod mai bun nu înseamnă să nu îi mai scoatem la o îngheÅ£ată sau să nu mai coacem prăjituri de Crăciun împreună. Copiii se simt iubiÅ£i pentru că facem lucrurile acelea, nu doar pentru că le oferim dulciuri, nu dulciurile fac acele momente speciale. Ceea ce le face speciale este apropierea, conexiunea pe care o simÅ£im când facem acele lucruri împreună. HaideÅ£i să creem noi metode de a ne răsfăţa copiii cu toată dragostea de care au nevoie ÅŸi sănătatea pe care o merită!