Ce este al─âptarea exclusiv─â?

Autoare: Katherine A. Dettwyler, PhD

Tradus de Roxana-Mirela Dudu┼č

Cu privire la întrebarea “ce înseamn─â exact al─âptarea exclusiv─â?” Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii a publicat oficial, acum câ┼úiva ani, o serie de termeni.

Termenul de “exclusiv” presupune “doar lapte matern”. Este neclar dac─â cei care sus┼úin c─â au al─âptat exclusiv pentru un an se refer─â la absen┼úa alimentelor solide sau doar la absen┼úa formulei. În general, într-un grup de 100 de copii, s─â zicem, un copil mediu dezvoltat are nevoie/dore┼čte alimente solide al─âturi de laptele matern între 4 ┼či 6 luni, pentru a-┼či p─âstra cre┼čterea normal─â. Cu toate acestea, exist─â cu siguran┼ú─â cazuri în care bebelu┼čul este preg─âtit pentru diversificare mai devreme, precum ┼či cazuri în care mama are destul lapte ┼či bebelu┼čul este mul┼úumit doar cu laptele matern, crescând foarte bine numai cu acesta. Probabil c─â aceste persoane ┼či-au hr─ânit bebelu┼čii exclusiv cu lapte matern pân─â la un an sau chiar mai mult, copiii lor crescând bine, de aceea au afirmat “doar lapte matern ┼či atât”. Acest lucru nu poate fi valabil pentru fiecare copil. De aceea, în fiecare ghid ar trebui f─âcut─â men┼úiunea “în func┼úie de bebelu┼č”. Sper c─â voi lucra cu OMS pentru a modifica recomand─ârile în ceea ce prive┼čte vârsta introducerii alimentelor solide (4-6 luni, în prezent), prin introducerea unor idei care s─â atrag─â aten┼úia p─ârin┼úilor ┼či pediatrilor asupra semnalelor transmise de c─âtre bebelu┼č. Cu alte cuvinte, s─â ofere copilului mai mult control în diversificare, precum ┼či în al─âptare. Problemele diversific─ârii precoce, la 2 luni, includ alergiile, precum ┼či faptul c─â bebelu┼čul nu este în stare, la aceast─â vârst─â, s─â comunice foarte bine, s─â transmit─â c─â îi este suficient. Un bebelu┼č mai mare poate refuza întorcând capul.

Mul┼úi p─ârin┼úi din diferite culturi, care vorbesc alt─â limb─â, men┼úioneaz─â pediatrului c─â bebelu┼čul “nu m─ânânc─â alte alimente” înainte de vârsta de doi ani.

În Mali, mamele spun acest lucru foarte des, dar asta nu înseamn─â c─â bebelu┼čii sunt al─âpta┼úi exclusiv pentru doi ani. Înseamn─â c─â bebelu┼čii m─ânânc─â diverse alimente pe care p─ârin┼úii nu le consider─â a fi mâncare “adev─ârat─â”, ca de exemplu arahide, mango, alte fructe, pe┼čte etc. Doar atunci când copilul m─ânânc─â cantit─â┼úi substan┼úiale de mâncare (orez, mei, sorg cu sos) p─ârin┼úii spun c─â “m─ânânc─â cu adev─ârat”. De asemenea, în multe ┼ú─âri asiatice, dac─â copilul nu m─ânânc─â orez, se consider─â c─â nu a mâncat.

3 August 1995

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


┬ę attachmentparenting.ro  3 vizitatori sunt online
  27 afisari ├«n luna aceasta
  21 afisari ├«n luna trecuta
  3912 afisari din 17.01.2008.