Cu privire la întrebarea “ce înseamnă exact alăptarea exclusivă?” OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii a publicat oficial, acum câÅ£iva ani, o serie de termeni.
Termenul de “exclusiv” presupune “doar lapte matern”. Este neclar dacă cei care susÅ£in că au alăptat exclusiv pentru un an se referă la absenÅ£a alimentelor solide sau doar la absenÅ£a formulei. În general, într-un grup de 100 de copii, să zicem, un copil mediu dezvoltat are nevoie/doreÅŸte alimente solide alături de laptele matern între 4 ÅŸi 6 luni, pentru a-ÅŸi păstra creÅŸterea normală. Cu toate acestea, există cu siguranţă cazuri în care bebeluÅŸul este pregătit pentru diversificare mai devreme, precum ÅŸi cazuri în care mama are destul lapte ÅŸi bebeluÅŸul este mulÅ£umit doar cu laptele matern, crescând foarte bine numai cu acesta. Probabil că aceste persoane ÅŸi-au hrănit bebeluÅŸii exclusiv cu lapte matern până la un an sau chiar mai mult, copiii lor crescând bine, de aceea au afirmat “doar lapte matern ÅŸi atât”. Acest lucru nu poate fi valabil pentru fiecare copil. De aceea, în fiecare ghid ar trebui făcută menÅ£iunea “în funcÅ£ie de bebeluÅŸ”. Sper că voi lucra cu OMS pentru a modifica recomandările în ceea ce priveÅŸte vârsta introducerii alimentelor solide (4-6 luni, în prezent), prin introducerea unor idei care să atragă atenÅ£ia părinÅ£ilor ÅŸi pediatrilor asupra semnalelor transmise de către bebeluÅŸ. Cu alte cuvinte, să ofere copilului mai mult control în diversificare, precum ÅŸi în alăptare. Problemele diversificării precoce, la 2 luni, includ alergiile, precum ÅŸi faptul că bebeluÅŸul nu este în stare, la această vârstă, să comunice foarte bine, să transmită că îi este suficient. Un bebeluÅŸ mai mare poate refuza întorcând capul.
MulÅ£i părinÅ£i din diferite culturi, care vorbesc altă limbă, menÅ£ionează pediatrului că bebeluÅŸul “nu mănâncă alte alimente” înainte de vârsta de doi ani.
În Mali, mamele spun acest lucru foarte des, dar asta nu înseamnă că bebeluÅŸii sunt alăptaÅ£i exclusiv pentru doi ani. Înseamnă că bebeluÅŸii mănâncă diverse alimente pe care părinÅ£ii nu le consideră a fi mâncare “adevărată”, ca de exemplu arahide, mango, alte fructe, peÅŸte etc. Doar atunci când copilul mănâncă cantităţi substanÅ£iale de mâncare (orez, mei, sorg cu sos) părinÅ£ii spun că “mănâncă cu adevărat”. De asemenea, în multe ţări asiatice, dacă copilul nu mănâncă orez, se consideră că nu a mâncat.
3 August 1995