Un start bun în alăptare

Autor: dr. Jack Newman, MD, FRCPC

Tradus ÅŸi adaptat de Roxana-Mirela DuduÅŸ

Alăptarea este cel mai normal ÅŸi natural mod de hrănire a bebeluÅŸilor ÅŸi copiilor mici, iar laptele uman este făcut special pentru copii. Un început bun al alăptării ajută cu siguranţă în asigurarea unei experienÅ£e plăcute pentru mamă ÅŸi copilul ei. Alăptarea trebuie să fie simplă ÅŸi fără probleme pentru majoritatea mamelor.Căci majoritatea sunt perfect capabile să-ÅŸi alăpteze exclusiv copilul pentru primele 6 luni de zile. De fapt, cele mai multe mame ar trebui să fie capabile să producă mai mult decât suficient lapte. Din păcate, politica învechită a multor spitale ÅŸi rutina bazată pe hrănirea cu biberonul încă predomină ÅŸi fac alăptarea dificilă, uneori chiar imposibilă, atât pentru mamă cât ÅŸi pentru copil. Prea des aceste mame se învinovăţesc!


Pentru ca alăptarea să se desfăşoare bine ÅŸi să se stabilească corect este foarte important ca startul să fie bun, căci primele zile după naÅŸtere contează enorm. Desigur, chiar ÅŸi cu un start mai dificil multe mame ÅŸi copii se descurcă în final. Åži da, multe mame doar îÅŸi pun copiii la sân ÅŸi totul merge bine. Baza alăptării depinde de modul în care bebeluÅŸul prinde sânul. Un bebeluÅŸ care apucă sânul bine va primi bine lapte. Un bebeluÅŸ care nu prinde sânul bine va avea dificultăţi de obÅ£inere a laptelui, mai ales în cazul în care laptele nu abundă în sânii mamei. Cantitatea de lapte matern nu abundă în primele zile după naÅŸtere. Din acest motiv aÅŸa multe mame spun "nu am destul colostru". Dar mamele întotdeauna au suficient colostru, însă bebeluÅŸul nu ÅŸtie să-l procure uÅŸor de unde este. BebeluÅŸii nu au nevoie de foarte mult lapte în primele zile după naÅŸtere, dar au nevoie de lapte matern.

În cazul în care producÅ£ia de lapte este bogată, încercarea de a alăpta un bebeluÅŸ care nu ÅŸtie să apuce sânul bine, similară cu hrănirea cu un biberon foarte plin cu lapte cu tetină cu gaură foarte mică( bebeluÅŸul nu va lua mult lapte din biberon sau îl va lua foarte încet) va duce la faptul că bebeluÅŸul va suge sânul pentru perioade lungi de timp sau se va întoarce la sân frecvent ori nu va fi foarte fericit la sân, iar toate acestea vor convinge mama că nu există suficient lapte, ceea ce de multe ori nu este adevărat. Un bebeluÅŸ care nu apucă sânul bine poate răni mameloanele mamei. Åži, în acelaÅŸi timp, pentru că nu obÅ£ine bine laptele matern, el va sta la sân pentru perioade foarte lungi de timp, agravând durerea mamei. Mult prea adesea mama spune că bebeluÅŸul a prins sânul perfect, dar e uÅŸor de spus asta chiar ÅŸi când bebeluÅŸul nu o face. Mamele obÅ£in mesaje confuze ÅŸi contradictorii din cărÅ£i, reviste, de pe internet, de la membrii familiei sau de la profesioniÅŸtii din domeniul sănătăţii.
MulÅ£i profesioniÅŸti din domeniul sănătăţii nu au beneficiat de instruire cu privire la modul de prevenire a problemelor de alăptare sau cum pot fi tratate aceste probleme în cazul în care apar.

Iată câteva moduri pentru a face alăptarea mai uÅŸoară:

  • BebeluÅŸul trebuie să ia contact cu pielea mamei ÅŸi să aibă acces la sân imediat după naÅŸtere. Majoritatea nou-născuÅ£ilor nu pot lua contact cu mama lor ÅŸi nu pot avea acces la sânul mamei la câteva minute după naÅŸtere. Într-adevăr, cercetările au arătat că, dându-le o ÅŸansă, mulÅ£i bebeluÅŸi se vor târâ după naÅŸtere de pe abdomenul mamei către sânul ei, vor prinde sânul ÅŸi vor da singuri startul alăptării. Acest proces, denumit în limba engleză breastcrawl, poate dura câteva minute sau poate dura o oră sau chiar mai mult, dar mamei ÅŸi bebeluÅŸului trebuie să li se acorde acest timp împreună pentru a învăţa unul de la altul. BebeluÅŸii care se ataÅŸează singuri la sân rareori creează probleme de alăptare. Acest proces nu cere niciun efort din partea mamei ÅŸi scuza că "mama este obosită după travaliu ÅŸi naÅŸtere" este, pur ÅŸi simplu, fără sens.
  • BebeluÅŸul trebuie să aibă contact cu pielea mamei cât mai mult timp posibil după naÅŸtere ÅŸi, pe cât posibil, în primele săptămâni de viaţă. De altfel, studiile au arătat că acest contact piele-pe-piele între mamă ÅŸi bebeluÅŸ Å£ine de cald bebeluÅŸului mai bine ca un incubator. Este adevărat că unii bebeluÅŸi nu pot apuca bine sânul ÅŸi nu pot fi alăptaÅ£i foarte bine în acest timp, dar, în general, aceasta nu este o problemă ÅŸi aÅŸteptarea bebeluÅŸului de a începe bine alăptarea nu dăunează.
  • Contactul piele-pe-piele este benefic ÅŸi important atât pentru mamă, cât ÅŸi pentru bebeluÅŸ, chiar ÅŸi în cazul în care acesta nu a prins încă bine sânul. Contactul ajută bebeluÅŸul să se adapteze noului său mediu: respiraÅ£ia ÅŸi ritmul cardiac sunt normale, oxigenul din sânge este mai mare, temperatura mult mai stabilă ÅŸi cantitatea de zahăr din sânge mai mare. În plus, există dovezi solide că bebeluÅŸii Å£inuÅ£i în contact cu pielea mamei lor în primele clipe după naÅŸtere ÅŸi câteva săptămâni după naÅŸtere (nu doar în timp ce sunt hrăniÅ£i!) vor avea o dezvoltare a creierului mult mai bună (mai ales în primele 3-8 săptămâni de viaţă).
  • O bună prindere a sânului de către copil este crucială pentru succesul alăptării. Este cheia succesului alăptării! Din păcate, prea multe mame sunt "ajutate” de oameni care nu ÅŸtiu ce înseamnă o bună prindere a sânului. Dacă vi s-a spus că bebeluÅŸul dvs., în vârstă de numai 2 zile, prinde sânul bine în ciuda rănilor făcute sfârcurilor dvs., fiÅ£i sceptică ÅŸi cereÅ£i ajutor altcuiva. Înainte de a părăsi spitalul, trebuie să fiÅ£i convinsă că bebeluÅŸul prinde bine sânul, că primeÅŸte foarte bine lapte matern ÅŸi că ÅŸtiÅ£i foarte bine cum să primească laptele din sâni.


Notă:
mamelor li se spune adesea că alăptarea poate fi dureroasă, că bebeluÅŸul nu prinde sânul corect (de obicei adevărat) ÅŸi că ar trebui să ia copilul de la sân ÅŸi să-l ataÅŸeze iar ÅŸi iar ... Nu este o idee bună. În loc de a pune bebeluÅŸul de mii de ori la sân e mai bine să se încerce găsirea unei poziÅ£ii corecte de alăptare. Luând bebeluÅŸul de la sân ÅŸi punându-l din nou pentru a prinde sânul de foarte multe ori vor duce la accentuarea durerii mamei ÅŸi pot cauza frustrări atât bebeluÅŸului cât ÅŸi mamei.

  • Mama ÅŸi copilul ar trebui să fie alături după naÅŸtere, să stea în aceeaÅŸi cameră ("rooming-in"). Nu există absolut niciun motiv medical pentru mame ÅŸi bebeluÅŸi sănătoÅŸi să fie separaÅ£i la naÅŸtere, chiar ÅŸi pentru scurte momente, chiar ÅŸi după cezariană. Spitalele care au făcut o rutină din separarea mamei de bebeluÅŸ după naÅŸtere nu fac un bine mamei ÅŸi nici bebeluÅŸului. Studiile arată că bebeluÅŸul lângă mamă ("rooming-in") în primele 24 de ore de la naÅŸtere determină o alăptare de succes, bebeluÅŸi mai puÅ£in frustraÅ£i ÅŸi mame mai fericite. Prea des sunt găsite scuze irelevante pentru separarea mamei de bebeluÅŸ după naÅŸtere. Un exemplu de scuză ar fi că bebeluÅŸul a trecut prin meconiu înainte de a se naÅŸte. Dar bebeluÅŸul care a trecut prin meconiu va fi bine, va fi bine ÅŸi după naÅŸtere ÅŸi nu e necesar să stea într-un incubator, "sub observaÅ£ie", pentru mai multe ore.
    • Separarea mamei de bebeluÅŸ pentru ca mama să se odihnească. Nu există dovezi clare că mamele care au fost separate după naÅŸtere de bebeluÅŸii lor se odihnesc mai bine. Din contră, mamele sunt mai puÅ£in stresate ÅŸi mai bine odihnite atunci când sunt cu copiii lor. Mamele ÅŸi bebeluÅŸii învaţă să doarmă în acelaÅŸi ritm. Astfel, în cazul în care bebeluÅŸul se trezeÅŸte pentru a fi alăptat, mama va începe să se trezească natural. Acest lucru nu este la fel de obositor ca pentru mamele care se trezesc dintr-un somn adânc, bebeluÅŸul fiind în altă cameră. În cazul în care mama îÅŸi poate hrăni copilul în poziÅ£ia culcat atunci ea va fi mai bine odihnită.
    • Indicii că bebeluÈ™ul vrea să fie hrănit. BebeluÅŸul ÅŸtie să arate cu mult înainte de a plânge că este gata să fie hrănit. RespiraÅ£ia lui se poate schimba, de exemplu. Sau el poate începe să se arcuiască. Mama fiind alături de bebeluÅŸul ei va avea un somn uÅŸor, se va trezi, laptele ei va începe să curgă, iar bebeluÅŸul calm că stă la sân, mulÅ£umit. Un bebeluÅŸ care a plâns înainte de a fi pus la sân e posibil să refuze sânul chiar fiind lihnit de foame. Mama ÅŸi bebeluÅŸul trebuie încurajaÅ£i să doarmă unul alături de celălalt în spital. Aceasta este ÅŸi o modalitate foarte bună pentru ca mamele să se odihnească în timp ce alăptează. Alăptarea trebuie să fie relaxantă, nu obositoare.
    • Îmbăierea bebeluÅŸului după naÅŸtere. Nu există nici un motiv pentru care bebeluÅŸul trebuie îmbăiat imediat după naÅŸtere, spălarea poate fi amânată pentru mai multe ore. Imediat după naÅŸtere, bebeluÅŸul poate fi uscat, dar nu este o idee bună în a spăla sau de a ÅŸterge stratul cremos de pe pielea bebeluÅŸului (vernix), care o protejează. Cel mai indicat este să se aÈ™tepte cel puÅ£in până când mama ÅŸi bebeluÅŸul au avut ÅŸansa de a începe alăptarea bine, bebeluÅŸul venind la sân ÅŸi fiind poziÅ£ionat corect la sân. În plus, nu este indicată punerea unui scutec bebeluÅŸului înainte de a fi hrănit, adeseori bebeluÈ™ul devenind supărat din cauza lui. Mamele recunosc că, uneori, punerea scutecului le ajută să trezească bebeluÅŸul. Nu este necesar să se trezească bebeluÅŸul pentru a fi hrănit. Dacă bebeluÅŸul este în contact cu mama lui atunci se va trezi când va fi gata ÅŸi va cauta sânul. Un bebeluÅŸ care este hrănit bine va ÅŸti să-ÅŸi anunÈ›e mama când este gata pentru următoarea masă. Hrănirea după ceas nu are sens.
  • Apărătorile de sâni nu ar trebui să fie cunoscute de către bebeluÅŸ. Se pare că există unele controverse cu privire la existenÅ£a "confuziei de mamelon". Astfel, în primele zile după naÅŸtere, când mama produce doar puÅ£in lapte (de la natură), iar bebeluÅŸul va primi un biberon (tot de la natură?) din care laptele va curge rapid, atunci bebeluÅŸul poate prefera metoda de hrănire în care laptele curge repede: biberonul! BebeluÅŸilor le place ca laptele să vină repede. Apropo, nu există copil care să fie confuz în această privinţă. Confuzia între mamelon ÅŸi tetină are la bază o serie de probleme, incluzând faptul că bebeluÅŸul nu prinde sânul atât de bine pe cât ar vrea ÅŸi nu poate beneficia bine de lapte ÅŸi/sau mama are mameloane rănite. Doar pentru că bebeluÅŸul le ia pe "ambele" (sânul ÅŸi biberonul), asta nu înseamnă că biberonul nu are ÅŸi efecte negative. Deoarece acum există alternative disponibile pentru nevoia bebeluÅŸului de a suplimenta (cană specială, seringă, tub ajutător ÅŸi degetul mamei) de ce ar fi necesare apărătorile pentru sân sau chiar biberonul?
  • Nu există restricÅ£ii în ceea ce priveÅŸte durata ÅŸi frecvenÅ£a alăptării. Un bebeluÅŸ hrănit la sân, poziÅ£ionat bine la sân ÅŸi care bea laptele bine nu va sta cu orele la sân. Astfel, un bebeluÅŸ care stă perioade foarte lungi de timp la sân e posibil să nu fie poziÅ£ionat corect la sân, să nu fi prins bine sânul ÅŸi astfel să nu îÅŸi ia tot laptele matern disponibil. Mama trebuie să ceară ajutor pentru ca bebeluÅŸul să fie poziÅ£ionat corect la sân ÅŸi să folosească compresia sânului pentru a ajuta bebeluÅŸul să primească lapte. Compresia sânului este foarte utilă în primele zile după naÅŸtere pentru a ajuta să curgă colostrul mai bine. AÅŸa că ... nu o suzetă, nu un biberon, nu statul bebeluÅŸului departe de mamă vor ajuta! Alăptarea foarte frecventă a bebeluÅŸilor în primele zile de viaţă este normală ÅŸi temporară. De fapt, bebeluÅŸii tind să fie hrăniÅ£i foarte frecvent în primele zile după naÅŸtere mai ales seara sau pe timpul nopÅ£ii. Este normal, ajută la stabilirea producÅ£ei de lapte ÅŸi facilitează revenirea uterului la normal. PoziÅ£ionând un bebeluÅŸ bine la sân, folosind compresia sânului ÅŸi menÅ£inând contactul piele-pe-piele între mamă ÅŸi copil, toate acestea vor face ca această perioadă de tranziÅ£ie să fie mult mai uÅŸoară ÅŸi lină.
  • Suplimentele de apă, zahăr, apă îndulcită sau lapte praf rareori sunt necesare. Cele mai multe suplimente ar putea fi evitate prin poziÅ£ionarea corectă a bebeluÅŸului la sân astfel încât să-ÅŸi ia tot laptele disponibil. Dacă mamei i se spune să suplimenteze de către cineva care nu a urmărit-o cum alăptează trebuie să ceară ajutor de la cineva care ÅŸtie ce face. Sunt rare indicaÅ£iile pentru suplimentare, dar adesea suplimentele sunt sugerate ca fiind comode sau ca urmare a proastei politici a spitalului. Dacă suplimentele sunt necesare, acestea ar trebuie să fie date astfel încât să ajute alăptarea. Cel mai bun supliment este propriul colostru. Prima oară este dificil de muls destul, deoarece chiar dacă se crede că nu este de ajuns pentru bebeluÅŸ mulgerea nu este tocmai uÅŸoară când nu există destul lapte, cum e de aÅŸteptat în primele zile.
  • Mostrele de lapte praf ÅŸi literatura oferite de către companiile producătoare de lapte praf nu sunt daruri. Există un singur scop pentru aceste "daruri": obÅ£inerea folosirii laptelui praf. Oferirea este foarte eficientă ÅŸi reprezintă o politică de marketing fără scrupule. Dacă proaspetele mămici primesc aÅŸa ceva de la profesioniÅŸtii din sănătate ar trebui să-ÅŸi pună întrebări asupra cunoÅŸtinÅ£elor acestora în privinÅ£a alăptării ÅŸi a susÅ£inerii acesteia. ”Dar am nevoie de lapte praf pentru că bebeluÅŸul nu se satură!”. Poate, dar mai probabil nu ai primit ajutor potrivit ÅŸi bebeluÅŸul pur ÅŸi simplu nu primeÅŸte tot laptele matern disponibil.Dacă ai nevoie de lapte praf, nimeni nu ar trebui să-Å£i sugereze o anumită marcă sau să-Å£i ofere mostre gratuite. Caută ajutorul necesar! Mostrele de lapte praf nu sunt de ajutor!

În anumite circumstanÅ£e poate fi imposibilă începerea alăptării imediat după naÅŸtere. Cu toate acestea, cele mai multe "motive medicale" (medicaÅ£ie maternă, de exemplu) nu sunt motive reale pentru oprirea sau întârzierea alăptării, ci doar dezinformare. BebeluÅŸii prematuri pot porni alăptarea mult, mult mai devreme de 34 de săptămâni, care pare a fi regulă în multe spitale.

Studiile arată destul de clar că alăptarea bebeluÅŸului prematur este mai puÅ£in stresantă decât hrănirea lui cu biberonul. Din păcate, prea mulÅ£i profesioniÅŸti din domeniul sănătăţii care se ocupă de bebeluÅŸi prematuri nu par a ÅŸti acest lucru.

BebeluÅŸul nu prinde sânul/Mama nu alăptează? Dacă dintr-un motiv sau altul bebeluÅŸul nu ia sânul după naÅŸtere, mama va începe să mulgă manual colostrul (de multe ori e mai eficientă mulgerea manuală decât orice altă pompă din spital) în decurs de 6 ore de la naÅŸtere sau de îndată ce bebeluÅŸul arată evident că nu vrea să fie hrănit la sân.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro



  3 vizitatori sunt online
  14 afisari în luna aceasta
  8 afisari în luna trecuta
  5434 afisari din 17.01.2008.