De ce mai alăptezi copilul?

Autoare: Katherine A. Dettwyler, PhD

Tradus de Roxana-Mirela DuduÅŸ

Nu voi ocupa spaÅ£iu pentru a posta un citat lung dintr-un capitol al cărÅ£ii mele, acela despre înţărcare, capitol care prezintă dovezi ce sugerează că vârsta înţărcării naturale ar fi între 2,5 ÅŸi 7 ani, dacă nu am avea diverse convingeri despre cât de mult ar trebui să dureze alăptatul. Am studiat o serie de date diverse ÅŸi am observat că vârsta minimă absolută pentru înţărcarea naturală este de 2.5 ani. Toate studiile făcute până astăzi despre beneficiile alăptării asupra sănătăţii continuă să arate că alăptarea are beneficii pentru sănătate ÅŸi pentru creÅŸterea IQ-ului până la 2 ani. Dar dincolo de 2 ani? Nu există încă studii. Dar este greu de imaginat că toate beneficiile nutriÅ£ionale ÅŸi imunologice, precum ÅŸi acizii graÅŸi polisaturaÅ£i responsabili pentru dezvoltarea IQ-ului, vor dispărea după aniversarea de 2 ani!

De aceea, dacă vrei, când mergi în vizită la soacră spune-i că “un profesor, cercetător ÅŸtiinÅ£ific la Universitatea A&M din Texas a arătat că toÅ£i copii sunt “proiectaÅ£i” (de Dumnezeu sau de evoluÅ£ie, nu contează) să fie alăptaÅ£i cam între 2,5 ÅŸi 7 ani “.

Mi se pare că, de multe ori, rudele, prietenii, vecinii ÅŸi chiar străinii găsesc dificil de răspuns la o astfel de declaraÅ£ie. Poate că ar fi mai corect ca noi să putem spune doar “Sunt părinte ÅŸi aÅŸa simt” ÅŸi să fim respectaÅ£i, dar oamenii arată, de obicei, mai mult repect pentru medici ÅŸi “cercetările ÅŸtiinÅ£ifice” ÅŸi nu o iau ca fiind ceva atât de personal; în ochii lor, faci ceva ce pare ciudat, dar cercetările sugerează că aÅŸa este cel mai bine.

Cunosc câteva persoane care au spus rudelor ÅŸi prietenilor care nu îi susÅ£ineau, că pediatrul lor le-a spus să-ÅŸi alăpteze copiii. Pediatrul nu era acolo să-ÅŸi argumenteze punctul de vedere, dar majoritatea persoanelor respectă decizia cuiva de a urma recomandările medicului.

Un alt răspuns folosit atunci când am fost întrebată - ÅŸi am alăptat aproape 4 ani de zile, susÅ£inută de familie ÅŸi prieteni - a fost “Ei bine, ÅŸtii, el creÅŸte în fiecare zi câte puÅ£in; dacă a avut nevoie să sugă ieri, atunci cred că va avea nevoie ÅŸi azi!”.

Umorul poate ajuta: “Ei bine, probabil nu va vrea să fie alăptat când va începe grădiniÅ£a, dar dacă va vrea, atunci n-am decât să merg la el în pauze!”.

Sau poÅ£i spune că toÅ£i copiii sunt diferiÅ£i ÅŸi au nevoi diferite, iar unii copii simt nevoia să fie alăptaÅ£i mai mult decât alÅ£ii; tu doar încerci să-i satisfaci nevoile. Subliniezi faptul că dacă l-ai fi înţărcat, nevoia de supt tot ar fi existat, caz în care copilul probabil ÅŸi-ar fi supt degetele sau degetul mare, ceea ce poate duce la probleme ortodontice.

PoÅ£i sublinia, de asemenea, că laptele matern este un aliment complet ÅŸi echilibrat, mult mai bun pentru sugari în comparaÅ£ie cu laptele de vacă (lapte care poate cauza alergii ÅŸi probleme digestive), cu sucul de măr, cola sau Kool-Aid, pe care nu le-ai alege în locul laptelui matern.

Când aud medici care recomandă mamelor să înÅ£arce, pentru că astfel copilul va mânca mai multă mâncare solidă, aÅŸ vrea să-i întreb ce aliment au în minte ca fiind superior din punct de vedere nutriÅ£ional ÅŸi imunologic laptelui matern – hot dog-ul?

Am fost binecuvântată cu o familie care mă susÅ£ine, inclusiv o soacră minunată, care a alăptat 4 copii între anii 1940 ÅŸi 1950, când nu era la modă. Ea ne-a sprijinit toate deciziile parentale, fiind o persoană minunată. Inima mea este alături de tine, încearcă să faci faţă rudelor care nu te susÅ£in. Sper că ai găsit multe sugestii bune în listă!

5 August 1995

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro



  1 vizitator este online
  8 afisari în luna aceasta
  9 afisari în luna trecuta
  5129 afisari din 17.01.2008.