De ce mai alăptezi copilul?

Autoare: Katherine A. Dettwyler, PhD

Tradus de Roxana-Mirela Duduş

Nu voi ocupa spaţiu pentru a posta un citat lung dintr-un capitol al cărţii mele, acela despre înţărcare, capitol care prezintă dovezi ce sugerează că vârsta înţărcării naturale ar fi între 2,5 şi 7 ani, dacă nu am avea diverse convingeri despre cât de mult ar trebui să dureze alăptatul. Am studiat o serie de date diverse şi am observat că vârsta minimă absolută pentru înţărcarea naturală este de 2.5 ani. Toate studiile făcute până astăzi despre beneficiile alăptării asupra sănătăţii continuă să arate că alăptarea are beneficii pentru sănătate şi pentru creşterea IQ-ului până la 2 ani. Dar dincolo de 2 ani? Nu există încă studii. Dar este greu de imaginat că toate beneficiile nutriţionale şi imunologice, precum şi acizii graşi polisaturaţi responsabili pentru dezvoltarea IQ-ului, vor dispărea după aniversarea de 2 ani!

De aceea, dacă vrei, când mergi în vizită la soacră spune-i că “un profesor, cercetător ştiinţific la Universitatea A&M din Texas a arătat că toţi copii sunt “proiectaţi” (de Dumnezeu sau de evoluţie, nu contează) să fie alăptaţi cam între 2,5 şi 7 ani “.

Mi se pare că, de multe ori, rudele, prietenii, vecinii şi chiar străinii găsesc dificil de răspuns la o astfel de declaraţie. Poate că ar fi mai corect ca noi să putem spune doar “Sunt părinte şi aşa simt” şi să fim respectaţi, dar oamenii arată, de obicei, mai mult repect pentru medici şi “cercetările ştiinţifice” şi nu o iau ca fiind ceva atât de personal; în ochii lor, faci ceva ce pare ciudat, dar cercetările sugerează că aşa este cel mai bine.

Cunosc câteva persoane care au spus rudelor şi prietenilor care nu îi susţineau, că pediatrul lor le-a spus să-şi alăpteze copiii. Pediatrul nu era acolo să-şi argumenteze punctul de vedere, dar majoritatea persoanelor respectă decizia cuiva de a urma recomandările medicului.

Un alt răspuns folosit atunci când am fost întrebată - şi am alăptat aproape 4 ani de zile, susţinută de familie şi prieteni - a fost “Ei bine, ştii, el creşte în fiecare zi câte puţin; dacă a avut nevoie să sugă ieri, atunci cred că va avea nevoie şi azi!”.

Umorul poate ajuta: “Ei bine, probabil nu va vrea să fie alăptat când va începe grădiniţa, dar dacă va vrea, atunci n-am decât să merg la el în pauze!”.

Sau poţi spune că toţi copiii sunt diferiţi şi au nevoi diferite, iar unii copii simt nevoia să fie alăptaţi mai mult decât alţii; tu doar încerci să-i satisfaci nevoile. Subliniezi faptul că dacă l-ai fi înţărcat, nevoia de supt tot ar fi existat, caz în care copilul probabil şi-ar fi supt degetele sau degetul mare, ceea ce poate duce la probleme ortodontice.

Poţi sublinia, de asemenea, că laptele matern este un aliment complet şi echilibrat, mult mai bun pentru sugari în comparaţie cu laptele de vacă (lapte care poate cauza alergii şi probleme digestive), cu sucul de măr, cola sau Kool-Aid, pe care nu le-ai alege în locul laptelui matern.

Când aud medici care recomandă mamelor să înţarce, pentru că astfel copilul va mânca mai multă mâncare solidă, aş vrea să-i întreb ce aliment au în minte ca fiind superior din punct de vedere nutriţional şi imunologic laptelui matern – hot dog-ul?

Am fost binecuvântată cu o familie care mă susţine, inclusiv o soacră minunată, care a alăptat 4 copii între anii 1940 şi 1950, când nu era la modă. Ea ne-a sprijinit toate deciziile parentale, fiind o persoană minunată. Inima mea este alături de tine, încearcă să faci faţă rudelor care nu te susţin. Sper că ai găsit multe sugestii bune în listă!

5 August 1995

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro  1 vizitator este online
  20 afisari în luna aceasta
  25 afisari în luna trecuta
  5253 afisari din 17.01.2008.