Frumoasa din p─âdurea adormit─â

Autoare: Antonella Sagone

Tradus de Andreina Balog

În jurul p─âtu┼úului s─âu se adunaser─â ursitoarele bune ┼či ursitoarea rea, fiecare cu ursirea sa. Va fi frumoas─â, va fi bun─â, va fi istea┼ú─â, spun primele trei. Se va în┼úepa ┼či va muri, spune a patra.

Pe care dintre ursitoare trebuie părinţii s-o creadă? Care sentinţă vă condiţiona comportamentul lor?
Cea apar┼úinând ursitoarei rele ┼či nu celorlalte. Astfel, în loc s─â o apropie la pieptul lor, o îndep─ârteaz─â (spre binele ei, spun p─ârin┼úii) pentru a fi crescut─â de c─âtre al┼úii, f─âr─â a cunoa┼čte adev─ârat─â sa identitate(acest fapt oricum nu o va salva de la destinul rezervat de c─âtre ursitoarea cea rea).

O poveste numai? S-ar p─ârea c─â nu, judecând dup─â tot ceea ce se petrece înc─â din maternitate. În jurul micilor p─âtu┼úuri transparente, proaspetele mame aud de toate:" e prea mic─â", " prea gras─â", "prea lene┼č─â", "prea lacom─â", "plânge ve┼čnic", "nu ┼čtie s─â sug─â", "cre┼čte pu┼úin", "nu doarme", "n-are o bun─â digestie", "e hipertonic─â", "hipotonic─â", "e atopic─â", "are colici", "e constipat─â"... În fine, e ceva ce nu func┼úioneaz─â, probabil laptele mamei care e "insuficient", "prea apos", "prea gras", "poluat", "infectat" ┼či e necesar s─â se intervin─â cu urgen┼ú─â, adic─â analizat laptele, cânt─ârit copilul... De câte ori m─ânânc─â? "Prea des", "prea mult", cum se face c─â "are scaunele prea lichide"? Cre┼čterea sa nu e cea cerut─â de grafice, deci e necesar la modul imperativ s─â se fac─â ceva. Pentru binele s─âu," las-o s─â plâng─â", "nu o al─âpta pentru mult timp", "nu dep─â┼či 10 minute la un sân" , "nu mai devreme de trei ore jum─âtate de la ultima mas─â" ┼či, "pentru numele lui D-zeu, nu o lua┼úi în patul vostru pentru a nu o transforma într-o neputincioas─â", dar, ce-i mai important, "nu o ┼úine┼úi în bra┼úe pentru c─â v─â va transforma în sclavii s─âi".

"Plânge"? "Nu mai e lapte"? Din fericire e biberonul, atât de practic ┼či de sigur, deci copilul nu risc─â s─â moar─â de foame. Ah, ┼čtiin┼úa! ┼×i, v─â rog, nu uita┼úi, eructarea! Dup─â care la cre┼č─â, cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru c─â "trebuie s─â creasc─â, s─â se obi┼čnuiasc─â". "Poftim? Vre┼úi s─â o ┼úine┼úi lâng─â voi o via┼ú─â întreag─â? Are deja un an! E normal ca la început s─â plâng─â, cu to┼úii plâng, ce-i a┼ča de neobi┼čnuit, de preocupant? Nu uita┼úi c─â e în mâini bune, pleca┼úi lini┼čti┼úi la treburile voastre, nu ave┼úi motive de îngrijorare."
Pe urm─â nu e de mirare c─â feti┼úa are probleme:" Întotdeauna a fost un copil dificil. Noi am zis!"

Într-un final, copil─â jignit─â, neauzit─â, învins─â, se adapteaz─â, va fi ceea ce norma social─â, cultural─â vrea s─â fie ┼či cre┼čte str─âin─â ei înse┼či, deseori încredin┼úat─â unor mâini str─âine, ignorând adev─âratul s─âu sine, la fel cum broscu┼úa ignor─â adev─ârata sa identitate, aceea de a se fi n─âscut prin┼úes─â.

În care ghimpe se va în┼úepa atunci când va deveni adult? C─âtre ce acte incon┼čtiente o vor împinge lugubrele traume ale copil─âriei?
Cine o va readuce la via┼ú─â? ┼×i cu ce pre┼ú?

Vreau s─â rescriu aceast─â poveste:

Atunci când ursitoarea cea rea h─âr─âzi c─â se va în┼úepa ┼či va muri, to┼úi cei prezen┼úi au privit-o cu neîncredere ┼či dup─â aceea au exclamat: "S─âraca!". Iar mica Aurora cre┼čtea înv─âluit─â de iubirea, c─âldura p─ârin┼úilor s─âi, încrez─âtori în frumuse┼úea, bun─âtatea ┼či inteligen┼úa sa. Astfel înv─â┼úa s─â disting─â între bine ┼či r─âu, înv─â┼úa c─â în lume exist─â ┼či ghimpi ascu┼úi┼úi care pot s─â împung─â ┼či de care e bine s─â te fere┼čti. Înv─â┼úa s─â se încread─â sau nu în al┼úii, în func┼úie de circumstan┼úe, deoarece era capabil─â s─â recunoasc─â iubirea care nu i-a lipsit niciodat─â. ┼×i iat-o la împlinirea celor 18 ani, atât de vie în fa┼úa ursitoarei celei rele care-i întinde fusul înveninat. Dar ea ┼čtie bine despre ce este vorba ┼či se îndep─ârteaz─â cu un surâs, iar b─âtrâna vr─âjitoare cade pulverizându-se.

Textul in original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


┬ę attachmentparenting.ro  2 vizitatori sunt online
  9 afisari ├«n luna aceasta
  37 afisari ├«n luna trecuta
  2995 afisari din 17.01.2008.