Bătaia subminează disciplina - Alternativele iubirii

Autoare: Pam Leo

Tradus de Anamaria Costache

"Nu e frumos să loveşti oamenii; copiii sunt oameni." - Pam Leo

Lovirea copiilor de către părinÅ£i a fost acceptată ca formă de disciplinare în societatea noastră de atât de multă vreme, încât unii părinÅ£i nu-ÅŸi pot imagina că e posibil să disciplinezi copiii fără să-i loveÅŸti. Am învăţat nu doar că e posibil să disciplinezi copiii fără să-i loveÅŸti, ci că este imposibil să-i înveÅ£i disciplina lovindu-i. Făcând un copil să se simtă rău, nu-l faci să se comporte mai bine. Dr. Daniel F. Whiteside, fost adjunct al Ministrului Sănătăţii, a afirmat că: "Pedeapsa corporală, aplicată copiilor, interferează cu procesul de învăţare ÅŸi cu dezvoltarea lor optimă ca adulÅ£i responsabili din punct de vedere social. Considerăm că este important ca angajaÅ£ii departamentului de Sănătate din sistemul public, profesorii ÅŸi alte categorii de persoane îngrijorate de sănătatea emoÅ£ională ÅŸi fizică a copiilor ÅŸi tinerilor, să susÅ£ină adoptarea unor metode alternative pentru obÅ£inerea auto-controlului ÅŸi comportamentului responsabil la copii ÅŸi adolescenÅ£i."

Pe vremea copilăriei multora dintre noi se credea că atâta timp cât bătaia nu lăsa vătămări fizice permanente, pedeapsa fizică ne va "da o lecÅ£ie". DeÅŸi cuvintele pedeapsă ÅŸi disciplină sunt adesea folosite ca ÅŸi cum ar avea acelaÅŸi înÅ£eles, pedeapsa ÅŸi disciplina sunt foarte diferite. Pedeapsa este definită ca tratament neplăcut ÅŸi arbitrar pentru comiterea unei greÅŸeli. Disciplina înseamnă să înveÅ£i pe cineva ceva. Singurele "lecÅ£ii" pe care le învaţă copiii noÅŸtri atunci când îi lovim sunt să lovească, să se teamă ÅŸi să nu aibă încredere în cei care îi lovesc.

Majoritatea părinÅ£ilor intenÅ£ionează să-ÅŸi înveÅ£e părinÅ£ii să fie politicoÅŸi, respectuoÅŸi, responsabili, buni ÅŸi iubitori. Copiii învaţă cel mai mult imitând ceea ce văd la noi. Cum bătaia nu Å£ine de domeniul politeÅ£ii, respectului, responsabilităţii, bunătăţii sau iubirii, cum am putea să ne aÅŸteptăm ca cei mici să înveÅ£e aceste lucruri atunci când îi lovim? Bătaia este o pedeapsă, nu înseamnă disciplină. Pedeapsa nu-i învaţă pe copii de ce comportamentul lor nu este acceptabil sau cum altfel ar trebui să se poarte. Pedeapsa are drept scop descurajarea repetării comportamentului de către copil, fiind suficient de dureroasă sau neplăcută astfel încât copilul să dorească să evite o nouă pedeapsă. Teoretic, această metodă poate părea eficientă, dar în realitate pedeapsa îl face pe copil să se gândească mai mult la răul care i s-a făcut, decât la răul pe care l-a făcut. Scopul disciplinei părinteÅŸti este să-i înveÅ£e pe copii auto-disciplina. Dacă singurul motiv al unui copil pentru a nu face ceva rău este ameninÅ£area cu pedeapsa, ce reguli va urma acesta cu privire la un comportament acceptabil atunci când nu va fi nimeni lângă el pentru a-l pedepsi? Lovind copiii atunci când îi prindem că fac ceva rău nu îi învăţăm să facă ceea ce e bine; îi învăţăm să fie vicleni ÅŸi să mintă pentru a nu fi prinÅŸi.

Când lovim copiii nu le rănim doar trupurile, le rănim sufletele ÅŸi mintea. Atunci când lovim, în loc să transmitem copilului un mesaj din care să reiasă că a făcut un lucru rău, copilul înÅ£elege că el este rău. Studiile arată că nivelul respectului de sine este mai scăzut la copiii care sunt loviÅ£i decât la cei care nu sunt loviÅ£i. Există chiar unele dovezi, în cadrul unui studiu din Marea Britanie, care arată că micuÅ£ii care sunt loviÅ£i au o capacitate mai redusă de învăţare, deoarece pedepsele fizice reduc IQ-ul copiilor. Bătaia atrage un răspuns de tipul "luptă sau fugi" din partea fiinÅ£elor umane. Atunci când suntem loviÅ£i, gândirea noastră raÅ£ională se blochează. Singurul lucru la care ne putem gândi este să lovim la rândul nostru sau să fugim pentru a ne proteja. Dacă nu ne putem gândi la motivul pentru care ceea ce am făcut a fost greÅŸit, nici nu putem învăţa ce ar fi fost bine să facem. Majoritatea adulÅ£ilor care au fost loviÅ£i când erau copii spun că, deÅŸi îÅŸi amintesc acest lucru, nu-ÅŸi amintesc de ce au fost loviÅ£i. Este încă o dovadă a faptului că bătaia dă greÅŸ ca formă de disciplină sau învăţare.

Cu toate că nu toÅ£i cei care au fost loviÅ£i în copilărie devin agresori la rândul lor atunci când cresc, toÅ£i adulÅ£ii care lovesc au fost loviÅ£i sau au fost martorii unor asemenea agresiuni în copilărie. Când un adult loveÅŸte un alt adult spunem că e vorba de un atac. Când un soÅ£ sau o soÅ£ie îÅŸi loveÅŸte partenera/partenerul spunem că e vorba de bătaie. Când un copil mai mare loveÅŸte un copil mai mic spunem că e vorba de bruscare ÅŸi intimidare. Când un părinte loveÅŸte un copil spunem că "îi dă una la fund". Indiferent ce denumire folosim - a lovi, a pălmui, a da uÅŸor sau a "da una la fund", este vorba de lovire. Când adulÅ£ii dintr-o familie se lovesc reciproc, spunem că e vorba despre violenţă domestică. De ce atunci când adulÅ£ii lovesc copiii din familie, spunem că e vorba de disciplină? În niciun alt domeniu al societăţii noastre lovirea nu e considerată a fi acceptabilă. Oare nu orice fel de lovire înseamnă violenţă?

În ciuda faptului că ÅŸtim că bătaia nu-i învaţă pe copii să se poarte aÅŸa cum trebuie, ci îi afectează emoÅ£ional, intelectual ÅŸi fizic, mulÅ£i copii continuă să fie loviÅ£i în numele disciplinei. În cadrul atelierelor de educaÅ£ie parentală, discutând cu părinÅ£ii despre motivele pentru care unii părinÅ£i îÅŸi lovesc copiii, am descoperit trei motive care se repetau:

  1. "Am fost crescut în ideea de a crede că este dreptul meu să îmi lovesc copiii, atunci când se poartă urât, ÅŸi că aceasta e singura modalitate de a-i face să fie ascultători."
  2. "Până acum n-am ÅŸtiut că nu e bine să-Å£i loveÅŸti copiii. PărinÅ£ii mei m-au lovit ÅŸi am crezut că aÅŸa îÅ£i educi copiii."
  3. "Ştiu că nu e bine să-ţi loveşti copiii, dar uneori mă enervez şi mă simt frustrat şi nu ştiu ce altceva să fac. "

Majoritatea părinÅ£ilor îÅŸi iubesc copiii ÅŸi îÅŸi doresc să fie părinÅ£i buni care cresc copii buni. MulÅ£i părinÅ£i se simt vinovaÅ£i că ÅŸi-au lovit copiii ÅŸi sunt nerăbdători sau măcar deschiÅŸi la a învăţa metode de disciplinare eficiente ÅŸi care au la bază iubirea. Acestor părinÅ£i le ofer câteva alternative.

N-ar strica să încercaÅ£i:

  • Când un copil de vârstă mică este pe cale să atingă ceva periculos sau care se poate strica, prindeÅ£i-l de mână, denumiÅ£i pericolul într-un mod empatic (Arde!), apoi arătaÅ£i-le ce altceva pot atinge.
  • Când un copil este pe cale să facă ceva periculos, ca de exemplu să fugă în stradă sau să se caÅ£ere pe un gemantan/ un dulap, prindeÅ£i-l în braÅ£e, spuneÅ£i-i "E periculos!" ÅŸi explicaÅ£i-i de ce comportamentul lui vă sperie. Cuvântul "pericol" este mai eficient decât să spuneÅ£i pur ÅŸi simplu "nu".
  • Când i-aÅ£i spus unui copil de 10 ori să nu facă ceva ÅŸi apoi v-aÅ£i enervat, aÅ£i vorbit prea mult ÅŸi l-aÅ£i învăţat că poate face ceva de 10 ori înainte ca dumneavoastră să-l opriÅ£i. VorbiÅ£i o singură dată ÅŸi apoi mergeÅ£i la el ÅŸi spuneÅ£i-i ce altceva poate face. Când spunem copiilor ce nu vrem să facă, nu-i învăţăm ce vrem să facă.
  • Copiii au nevoie să fie învăţaÅ£i cum să se poarte în magazine, restaurante, etc. Îi putem învăţa acasă, jucându-ne "de-a magazinul" sau "de-a mersul la restaurant".
  • Copiii au nevoie de multă atenÅ£ie. Atunci când le acordăm suficientă atenÅ£ie pozitivă, copiii iÅŸi suplinesc această nevoie ÅŸi nu mai apelează la orice tip de comportament care ne-ar putea atrage atenÅ£ia.
  • Atunci când un copil are un episod de tantrum, îÅŸi varsă suferinÅ£ele, dezamăgirile ÅŸi frustrările. Tot ce trebuie să facem este să-l împiedicăm să se rănească sau să rănească pe cei din jur ÅŸi să-l lăsăm să-ÅŸi exprime sentimentele. După ce sentimentele sunt exprimate, comportamentul lui se va ameliora.
  • Când sunteÅ£i prea stresat ÅŸi simÅ£iÅ£i că sunteÅ£i pe punctul de a lovi, anunÅ£aÅ£i cu voce tare "Sunt supărat, vreau ca acest comportament să înceteze ÅŸi am nevoie de o îmbrăţiÅŸare."
  • Pentru copiii de vârste mai mari, stabiliÅ£i un cod al familiei sub forma unui cuvânt sau gest pe care să-l puteÅ£i folosi în public ÅŸi din care să înÅ£eleagă faptul că doriÅ£i ca ei să înceteze cu ceea ce fac.
  • PărinÅ£ii care nu au avut modele non-fizice de disciplinare pot urma un curs de educaÅ£ie parentală pentru a asimila deprinderi eficiente pentru creÅŸterea copiilor.
  • De obicei, copiii care "se poartă urât" încearcă să ne spună "Am nevoie de mai multă dragoste,"..."Atunci când roÅŸu-n faÅ£a ochilor îÅ£i apare - mai bine-mi dai o îmbrăţisare."

RenunÅ£area la toate formele de violenţă împotriva copiilor va fi începutul sfârÅŸitului în ceea ce priveÅŸte violenÅ£a domestică. Copilul va trata lumea în funcÅ£ie de felul în care a fost tratat de noi.

Resurse bibliografice:

  • Plain Talk About Spanking - PTAVE, P.O. Box 1033, Alamo, CA 94507-7033
  • Spanking - A Short-Cut To Nowhere... by Penelope Leach, Emphatic Parenting Journal, Volume 17, Issue 2 Spring 1994
  • Canadian Society for the Prevention of Cruelty to Children, 356 First Street, Box 700, Midland, Ontario, L4R 4P4

"Spanking Undermines Discipline" © 1989-2007 by Pam Leo and Connection Parenting (™)
For more information, articles and reprint permissions,
contact Pam at her website: http://www.connectionparenting.com

Textul în limba originală

Comentarii/discuţii pe marginea articolului


© attachmentparenting.ro



  1 vizitator este online
  7 afisari în luna aceasta
  10 afisari în luna trecuta
  6143 afisari din 17.01.2008.