Adevăruri esenţiale

Tradus de Alexandra Săceanu

  1. BebeluÅŸul purtat în pântec de o mamă sănătoasă, fericită ÅŸi liniÅŸtită va intra în viaţă cu cele mai multe avantaje posibile.
  2. Pentru a putea răspunde nevoilor copiilor pe care îi au în grijă e nevoie ca adulÅ£ii să fie conÅŸtienÅ£i de propriile lor traume legate de naÅŸtere sau de nevoile care nu le-au fost satisfăcute în copilărie.
  3. Bazele fiecărei vieÅ£i se construiesc din etapele cele mai timpurii: concepÅ£ia, perioada intrauterină, naÅŸterea ÅŸi primele zile ÅŸi săptămâni. O sarcină fericită, lipsită de stres, naÅŸterea naturală ÅŸi o legătură strânsă, neîntreruptă între mamă ÅŸi copil în primele luni de după naÅŸtere îi va ajuta pe amândoi în aceeaÅŸi măsură.
  4. Alăptarea, contactul piele pe piele ÅŸi purtarea aproape de trup – în braÅ£e, în sling etc. – sunt extrem de importante pentru dezvoltarea creierului, a sistemului nervos ÅŸi a sistemului imunitar ÅŸi aduc beneficii pentru sănătate, pe termen lung, atât pentru bebeluÅŸ cât ÅŸi pentru mamă.
  5. Niciun bebeluÅŸ nu este capabil să-ÅŸi satisfacă singur nevoile fizice, emoÅ£ionale, intelectuale sau spirituale. Când cei din jur le întâmpină nevoile în mod constant ÅŸi îi tratează cu grijă ÅŸi atenÅ£ie, copiii sunt mai fericiÅ£i, mai sănătoÅŸi ÅŸi mai deschiÅŸi.
  6. Fiecare bebeluÅŸ se naÅŸte cu dorinÅ£a de a comunica, de a coopera ÅŸi de a explora lumea. Cele mai eficiente modalităţi de învăţare sunt jocul spontan ÅŸi imitarea celor din jur.
  7. Fiecare copil are nevoie de cel puÅ£in o legătură strânsă cu o fiinţă umană care să-l iubească necondiÅ£ionat ÅŸi să fie o prezenţă constantă în viaÅ£a lui.
  8. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui. Procesul de dezvoltare se desfăşoară cel mai bine atunci când nu este în niciun fel grăbit sau forÅ£at.
  9. AdulÅ£ii din viaÅ£a unui copil sunt responsabili pentru ocrotirea acestuia împotriva neglijenÅ£ei emoÅ£ionale sau fizice, a violenÅ£ei, abuzului sau altor elemente cu potenÅ£ial toxic, inclusiv pericole legate de alimentaÅ£ie, aer, apă, jucării sau mediu de viaţă.
  10. Felul în care copiii îÅŸi exprimă nevoile este determinat de tipul temperamentului, experienÅ£ele dobândite, dar ÅŸi de felul în care sunt trataÅ£i de cei din jur.
  11. PrezenÅ£a constantă a tatălui sau a unei figuri paterne în viaÅ£a unui copil contribuie foarte mult la dezvoltarea optimă ÅŸi la bunăstarea unui copil.
  12. Copiii care ÅŸi-au pierdut unul sau ambii părinÅ£i, la naÅŸtere sau mai târziu, capătă automat sentimentul de abandon, drept pentru care au nevoi speciale. De aceea, părinÅ£ii singuri ÅŸi cei adoptivi se află într-o situaÅ£ie specială ÅŸi au nevoie de tot sprijinul familiei, al prietenilor ÅŸi al întregii comunităţi.
  13. Copiii învaţă să respecte, să empatizeze cu, ÅŸi să răspundă la nevoile celorlalÅ£i atunci când simt că ÅŸi ei, la rândul lor, sunt băgaÅ£i în seamă, auziÅ£i ÅŸi respectaÅ£i.
  14. Creşterea unui copil este o artă care poate fi deprinsă.
  15. O familie creÅŸte mai bine în mijlocul unei comunităţi sănătoase, primitoare, care respectă ÅŸtiinÅ£a ÅŸi arta de a fi părinte.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro



  2 vizitatori sunt online
  5 afisari în luna aceasta
  20 afisari în luna trecuta
  4730 afisari din 17.01.2008.