Adevăruri esenţiale

Tradus de Alexandra S─âceanu

 1. Bebelu┼čul purtat în pântec de o mam─â s─ân─âtoas─â, fericit─â ┼či lini┼čtit─â va intra în via┼ú─â cu cele mai multe avantaje posibile.
 2. Pentru a putea r─âspunde nevoilor copiilor pe care îi au în grij─â e nevoie ca adul┼úii s─â fie con┼čtien┼úi de propriile lor traume legate de na┼čtere sau de nevoile care nu le-au fost satisf─âcute în copil─ârie.
 3. Bazele fiec─ârei vie┼úi se construiesc din etapele cele mai timpurii: concep┼úia, perioada intrauterin─â, na┼čterea ┼či primele zile ┼či s─âpt─âmâni. O sarcin─â fericit─â, lipsit─â de stres, na┼čterea natural─â ┼či o leg─âtur─â strâns─â, neîntrerupt─â între mam─â ┼či copil în primele luni de dup─â na┼čtere îi va ajuta pe amândoi în aceea┼či m─âsur─â.
 4. Al─âptarea, contactul piele pe piele ┼či purtarea aproape de trup – în bra┼úe, în sling etc. – sunt extrem de importante pentru dezvoltarea creierului, a sistemului nervos ┼či a sistemului imunitar ┼či aduc beneficii pentru s─ân─âtate, pe termen lung, atât pentru bebelu┼č cât ┼či pentru mam─â.
 5. Niciun bebelu┼č nu este capabil s─â-┼či satisfac─â singur nevoile fizice, emo┼úionale, intelectuale sau spirituale. Când cei din jur le întâmpin─â nevoile în mod constant ┼či îi trateaz─â cu grij─â ┼či aten┼úie, copiii sunt mai ferici┼úi, mai s─ân─âto┼či ┼či mai deschi┼či.
 6. Fiecare bebelu┼č se na┼čte cu dorin┼úa de a comunica, de a coopera ┼či de a explora lumea. Cele mai eficiente modalit─â┼úi de înv─â┼úare sunt jocul spontan ┼či imitarea celor din jur.
 7. Fiecare copil are nevoie de cel pu┼úin o leg─âtur─â strâns─â cu o fiin┼ú─â uman─â care s─â-l iubeasc─â necondi┼úionat ┼či s─â fie o prezen┼ú─â constant─â în via┼úa lui.
 8. Fiecare copil se dezvolt─â în ritmul lui. Procesul de dezvoltare se desf─â┼čoar─â cel mai bine atunci când nu este în niciun fel gr─âbit sau for┼úat.
 9. Adul┼úii din via┼úa unui copil sunt responsabili pentru ocrotirea acestuia împotriva neglijen┼úei emo┼úionale sau fizice, a violen┼úei, abuzului sau altor elemente cu poten┼úial toxic, inclusiv pericole legate de alimenta┼úie, aer, ap─â, juc─ârii sau mediu de via┼ú─â.
 10. Felul în care copiii î┼či exprim─â nevoile este determinat de tipul temperamentului, experien┼úele dobândite, dar ┼či de felul în care sunt trata┼úi de cei din jur.
 11. Prezen┼úa constant─â a tat─âlui sau a unei figuri paterne în via┼úa unui copil contribuie foarte mult la dezvoltarea optim─â ┼či la bun─âstarea unui copil.
 12. Copiii care ┼či-au pierdut unul sau ambii p─ârin┼úi, la na┼čtere sau mai târziu, cap─ât─â automat sentimentul de abandon, drept pentru care au nevoi speciale. De aceea, p─ârin┼úii singuri ┼či cei adoptivi se afl─â într-o situa┼úie special─â ┼či au nevoie de tot sprijinul familiei, al prietenilor ┼či al întregii comunit─â┼úi.
 13. Copiii înva┼ú─â s─â respecte, s─â empatizeze cu, ┼či s─â r─âspund─â la nevoile celorlal┼úi atunci când simt c─â ┼či ei, la rândul lor, sunt b─âga┼úi în seam─â, auzi┼úi ┼či respecta┼úi.
 14. Cre┼čterea unui copil este o art─â care poate fi deprins─â.
 15. O familie cre┼čte mai bine în mijlocul unei comunit─â┼úi s─ân─âtoase, primitoare, care respect─â ┼čtiin┼úa ┼či arta de a fi p─ârinte.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


┬ę attachmentparenting.ro  1 vizitator este online
  7 afisari ├«n luna aceasta
  8 afisari ├«n luna trecuta
  4530 afisari din 17.01.2008.