Al patrulea rit de trecere: Dreptul la libertate
Ce se întâmplă: Tema acestui rit de trecere o reprezintă dezvoltarea "voinÅ£ei libere". Între doi ÅŸi patru ani, copilul încearcă să înveÅ£e că poate fi separat de părinÅ£ii săi ÅŸi diferit de aceÅŸtia. El vrea să descopere că poate avea propria voinţă, propria minte, propriul trup, în timp ce păstrează un simÅ£ al "bunăstării" interioare ÅŸi, cu toate acestea, să fie iubit de părinÅ£ii săi.
Atunci când i se poartă de grijă în etapele timpurii ÅŸi mai dependente, copilul începe să exploreze lumea mai mult, aventurându-se mai departe ÅŸi lipsindu-se de siguranÅ£a prezenÅ£ei parentale pentru mai mult timp. Ca o extensie a faptului că nevoile de dependenţă au fost împlinite, copilul începe să-ÅŸi caute libertatea, în timp ce îÅŸi afirmă propria identitate separată. Treptat, copilul învaţă limita potrivită ÅŸi sigură a autonomiei individuale ÅŸi libertatea lui de a simÅ£i ÅŸi a dori altceva decât mama. Eforturile de diferenÅ£iere sunt serioase, de aceea copilul are nevoie de susÅ£inere sub forma permisiunii de a încerca, fiind totuÅŸi primit cu căldură atunci când aleargă înapoi lângă părinÅ£i. PărinÅ£ii acÅ£ionează ca o "temelie" sigură pentru copilul care explorează.
O afirmare viguroasă a individualităţii ia multe forme la vârsta aceasta: fuge departe, Å£ipă la părinÅ£i să plece. Copilul găseÅŸte acum o imensă plăcere în a spune "Nu!", ÅŸi va dori să guste puterea acestui cuvânt mereu ÅŸi mereu. Imensa frustrare provocată de lipsa de putere a copilăriei este deturnată pentru moment de bucuria de a fi în opoziÅ£ie. Acest experiment serveÅŸte funcÅ£iei critice de întărire a propriilor limite ÅŸi a identităţii diferite, care acum sunt definite prin opoziÅ£ie. Etalarea nou descoperitei puteri poate fi delicioasă; ocazional, copilul îÅŸi va sfida părinÅ£ii doar pentru plăcerea de a simÅ£i propria individualitate ÅŸi "neasemănare".
Baza oricărei voinÅ£e individuale vine din respectul arătat, din anii timpurii, ritmului interior al copilului vizavi de funcÅ£iile vitale, precum hrănitul, dormitul, eliminarea. Dacă aceste funcÅ£ii nu sunt excesiv controlate, un simÅ£ puternic de autonomie va fi înrădăcinat într-o încredere sănătoasă în propriul trup ÅŸi în ritmurile biologice interioare. Din fericire, în ultimul timp, antrenamentul la toaletă este din ce în ce mai puÅ£in un câmp de luptă, de când pediatrii ÅŸi psihologii au început să recomande o tranziÅ£ie mai târzie ÅŸi mai regulată către oliţă.
Fericirea este acum descoperită în libertate, mai degrabă decât în simbioză cu părinÅ£ii. Copilul a devenit mai robust, atât timp cât nevoile emoÅ£ionale ÅŸi psihologice ale primelor etape au fost fundamental împlinite. Aceasta îndreptăţeÅŸte ÅŸi pregăteÅŸte copilul să se împotrivească într-o oarecare măsură conflictului. Este de o importanţă covârÅŸitoare să i se acorde dreptul de a-ÅŸi exprima dezamăgirile fără a fi zdrobit pentru că o face. Câtă vreme nu este pedepsit cu cruzime sau umilit, toleranÅ£a lui faţă de dezacord devine mai puternică ÅŸi flexibilitatea lui se maturizează.
ExperienÅ£a dezvoltării optime: La această vârstă, copilului trebuie să i se permită un ritm propriu al incursiunilor, înainte ÅŸi înapoi, în independenţă. El are nevoie să i se dea dreptul auto-reglării ÅŸi astfel să-ÅŸi găsească propriile limite sigure oriunde sunt posibile. Provocarea pentru părinte se învârte în jurul importanÅ£ei limitelor sănătoase ÅŸi sigure ÅŸi a introducerii respectului pentru alÅ£ii, fără vinovăţie sau ruÅŸine, pentru a nu zdrobi altfel spiritul copilului. Copilul ne cere să ne luăm rămas bun de la bebeluÅŸ ÅŸi să urăm bun venit copilului mic cu capacitatea de auto-reglare; el îÅŸi doreÅŸte cu hotărâre să facă propriile greÅŸeli ÅŸi astfel să-ÅŸi dezvolte priceperea.
Trebuie să înÅ£elegem că, deÅŸi la vârsta aceasta copilul ne va sfida ÅŸi ni se va opune, are încă o profundă nevoie de siguranţă ÅŸi susÅ£inere. Este important ca părintele să nu se lase prins într-o luptă pentru putere, să nu contribuie la bătălia voinÅ£elor care evidenÅ£iază "dreptatea" faţă de "comportamentul nepotrivit". Copiii au fost prea mult condamnaÅ£i pentru emoÅ£iile lor puternice manifestate la vârsta aceasta; au fost acuzaÅ£i de tot felul de metode obraznice de "atragere a atenÅ£iei" - de parcă nevoia lor pentru atenÅ£ie este o ofensă! S-a scris mult despre cum să învingi copilul isteric, prea puÅ£in s-a spus în favoarea dreptului unui copil lipsit de putere de a-ÅŸi exprima furia. Copiii mici nu au nevoie de "îmblânzire" aÅŸa cum susÅ£inea Dr. Christopher Green (1986); ei au nevoie de empatia ÅŸi respectul nostru ÅŸi au nevoie să vadă respectul pe care îl avem pentru noi înÅŸine. În schimb am putea, ca părinÅ£i, să admirăm uimitorul potenÅ£ial emoÅ£ional al copiilor noÅŸtri, lucru care, pentru cei mai mulÅ£i dintre noi, a fost îngropat. Atunci când copilul ne sfidează, opune rezistenţă ÅŸi protestează, trebuie să i se ofere spaÅ£iul pentru a se manifesta astfel. Încrederea lui în sine depinde de a i se permite această putere. El nu are nevoie ca părintele să capituleze, ci are nevoie de puÅ£ină empatie ÅŸi disponibilitate, pentru că tot ce spune este: "respectă-mi libertatea de a alege".
Permisivitatea fără discernământ nu este o alternativă; un comportament prin care îÅŸi face rău sieÅŸi sau părintelui nu este bun pentru copil. Aceasta este vârsta când copiii încep să aibă nevoie să te cunoască prin limitele pe care le impui. Dacă poÅ£i impune limite puternice fără violenţă ÅŸi fără abuz, aceasta oferă un exemplu extraordinar ÅŸi îi ajută să simtă tăria ÅŸi prezenÅ£a ta. Fără limite interpersonale realiste nu le poÅ£i părea "real" copiilor ÅŸi ei se simt pierduÅ£i, confuzi ÅŸi uneori supăraÅ£i. Te pot provoca, observându-Å£i rezistenÅ£a. În această perioadă abundă ÅŸansele ca ei să dobândească relaÅ£ii sănătoase, prin noÅ£iunea de limite interpersonale.
Atribute ale dezvoltării: Copilul învaţă acum mult despre plăcerea de a fi singur, de a hoinări ÅŸi explora lumea neînsoÅ£it. De asemenea, învaţă că diferenÅ£ele ÅŸi distanÅ£ele sunt esenÅ£iale pentru relaÅ£iile sănătoase. Învăţând să opună rezistenţă ÅŸi să supravieÅ£uiască dezacordurilor ÅŸi conflictelor, el învaţă că dragostea cuprinde ÅŸi include opoziÅ£ia. Copilul poate acum să înceapă să-ÅŸi articuleze frustrările ÅŸi dezamăgirile, funcÅ£ie ce va fi vitală pentru bunăstarea lui în viaţă. Acum sunt sădite seminÅ£ele capacităţii de "a-Å£i căuta fericirea"; de a se auto-disciplina ÅŸi de a hotărî cu privire la sine, de a localiza ÅŸi de a se încrede în "autoritatea-interioară". Tot în această perioadă, copilul încearcă să abandoneze, uneori forÅ£at, identificarea cu atitudinea ÅŸi stările emoÅ£ionale ale părinÅ£ilor. Acest proces de separare este esenÅ£ial, pentru ca mai târziu în viaţă el să nu se simtă peste măsură de responsabil pentru alÅ£ii.
Sarcina copilului acum, este de a-ÅŸi purta sentimentele interioare de plăcere, împlinire, satisfacÅ£ie, care înainte depindeau de mama, către o existenţă autonomă, care presupune să înceapă să înveÅ£e să-ÅŸi făurească propria fericire.
Principala experienţă nefavorabilă: Copiii pot fi cel mai tare răniÅ£i în această perioadă prin încercările noastre de a controla simÅ£ul de sine foarte expansiv al copilului ÅŸi miÅŸcările lui către libertate ÅŸi stăpânire de sine. Când copilul începe să-ÅŸi manifeste independenÅ£a, nu este neobiÅŸnuit sau nenatural ca părinÅ£ii să se simtă respinÅŸi ÅŸi de aceea să reacÅ£ioneze posesiv. Dragostea părintească poate deveni sufocantă în perioada aceasta dacă suntem excesiv de protectori sau dacă îi acoperim cu atât de multe reguli, "ar trebui" ÅŸi "nu-uri", încât impulsurile naturale de a explora sunt înăbuÅŸite ÅŸi inhibate. Este de preferat să creezi un mediu sigur ÅŸi să accepÅ£i într-o anumită măsură haosul, mizeria, dezordinea ÅŸi lipsa de punctualitate. ExuberanÅ£a ÅŸi libertatea copilului pălesc sub un regim parental de intervenÅ£ii obsesive sau exagerate, o preocupare excesivă pentru curăţenie, ordine, proprietate, "bune" maniere sau ascultare.
DeclanÅŸarea vinovăţiei este folosită ca o modalitate majoră de control. Această dinamică creează un copil care se constrânge pe sine într-un mod zdrobitor, pentru a nu-i "supăra pe mami ÅŸi pe tati". El face faţă situaÅ£iei prin a deveni "plăcut", un "băiat bun", o "fată bună", deÅŸi nutreÅŸte resentimente.
Pe măsură ce limbajul copilului devine mai sofisticat, cuvintele sunt deseori folosite pentru a face copilul să se simtă vinovat. Etichetele folosite pentru a-l certa pot determina o rezonanţă puternică în mintea impresionabilă a copilului. Propria identitate se conturează în jurul lucrurilor pe care le aude despre sine, de aceea cuvintele folosite împotriva lui au un impact profund asupra comportamentului său ÅŸi a imaginii de sine. Cuvinte ca "rău", "obraznic", "greÅŸit", toate lovesc în centrul imaginii de sine. Dualitatea recompenselor ÅŸi pedepselor sau admonestările de genul "băiat bun / fată bună" ÅŸi "băiat rău / fată rea", împart conÅŸtiinÅ£a lui ÅŸi îl reduc la a căuta aprobarea. Cu cât copilul se orientează spre a primi recompense ÅŸi a evita pedepsele sau ruÅŸinea, cu atât îÅŸi abandonează propriul sine. Spiritul lui este zdrobit, supravieÅ£uieÅŸte prin a deveni supus ÅŸi maleabil ÅŸi prin a prezenta în afară imaginea unui "copil bun" care ascunde supărarea ÅŸi încăpăţânarea lui.
Repetarea mecanică prematură a lui "te rog" ÅŸi "mulÅ£umesc" reflectă încercările copilului de a împlini aÅŸteptările adultului sau de a face "lucrul potrivit". De aceea "bunele maniere" rareori vor avea alt sens pentru copilul mic care se "poartă frumos", decât acela de a satisface autoritatea. Când etichetele sociale sunt impuse la această vârstă, vor reuÅŸi prea puÅ£in să întipărească în copil adevărata empatie faţă de nevoile celorlalÅ£i.
FuncÅ£ionarea emoÅ£ională ÅŸi convingerile fundamentale: Convingerile fundamentale care se nasc din experienÅ£ele pozitive, în această perioadă, sunt: am dreptul să fiu liber, să fiu autonom, să iau propriile decizii. Am dreptul să fiu insistent, să fiu diferit, să mă opun. Am dreptul să exprim cu putere cine sunt eu ÅŸi care sunt sentimentele mele. Am dreptul să fiu unic ÅŸi creativ. Am dreptul la spaÅ£iu ÅŸi intimitate. Pot fi de acord cu mine chiar când alÅ£ii nu sunt.
Câteva dintre convingerile fundamentale care se nasc din experienÅ£ele negative, în această perioadă, includ: depinde de mine să am grijă de ceilalÅ£i. Dacă cei apropiaÅ£i mie mă rănesc este vina mea. Să fii liber înseamnă să fii singur. Să accepÅ£i intimitatea înseamnă să cazi în capcană. În adâncul sufletului, sunt reprobabil. Sunt în siguranţă dacă respect convenienÅ£ele. ViaÅ£a este o luptă la care trebuie să trudeÅŸti. Dragostea înseamnă datorie, obligaÅ£ie. ViaÅ£a este o serie de "ar trebui".
O Å£intă majoră a acestui rit de trecere este stăpânirea deosebirilor, un ingredient esenÅ£ial pentru dezvoltarea unor relaÅ£ii mature. Dacă nu include separarea ÅŸi distanÅ£a, intimitatea poate fi resimÅ£ită ca o constrângere. Când continuăm să fim responsabili în mod ne-necesar, sau împovăraÅ£i de sentimentele celorlalÅ£i, înseamnă că nu am acceptat deplin separarea noastră. În mod constant, afirmarea de sine sau a spune "nu" sunt urmate îndeaproape de sentimente de vinovăţie sau ruÅŸine. Acest rit de trecere îl găseÅŸte pe copil făcând eforturi să înveÅ£e să-ÅŸi exprime cu putere sentimentele, să-ÅŸi afirme diferenÅ£ele, să renunÅ£e la a mai fi cârcotaÅŸ.
Acum există ÅŸansa de a aÅŸeza o bază sănătoasă a libertăţii de gândire, care se sprijină pe un răspuns lipsit de constrângere în faÅ£a autorităţii. O tendinţă sinceră ÅŸi spontană de a fi atent faţă de ceilalÅ£i este în contrast ÅŸi nu ar trebui confundată cu a fi un "băiat bun" sau o "fată bună". AceÅŸtia din urmă sunt de obicei alimentaÅ£i de sentimente profunde de vinovăţie ÅŸi ruÅŸine, de teama de pedeapsă ÅŸi de o dorinţă puternică de aprobare.
PotenÅ£iale manifestări ulterioare ale traumelor: MulÅ£i dintre noi ne trăim viaÅ£a împovăraÅ£i de "ar trebui" ÅŸi "nu ar trebui", iar relaÅ£iile noastre sunt limitate de un sentiment al datoriei ÅŸi obligaÅ£iei. Plăcerea ÅŸi spontaneitatea ne ocolesc în timp ce ne luptăm cu demonii interiori ai vinovăţiei ÅŸi ruÅŸinii. Gemem sub povara grea a responsabilităţii impuse de noi înÅŸine. O preocupare excesivă de a face "ceea ce trebuie" ne reduce mobilitatea, creativitatea ÅŸi dispoziÅ£ia de a ne asuma riscuri. Un mediu sufocant, culpabilizator ÅŸi punitiv în timpul celui de-al patrulea rit de trecere ne poate lăsa cu tendinÅ£e către negativism, pesimism ÅŸi lipsa de încredere în sine. La muncă, vom fi sârguincioÅŸi ÅŸi meticuloÅŸi, ferindu-ne de dezaprobarea celorlalÅ£i. Când ne temem peste măsură de "autoritate" trăim defensiv, de parcă ne-ar fi frică să nu "dăm de necazuri". Suferim de hipersensibilitate faţă de aÅŸteptările celorlalÅ£i. Auto-apărarea ia fie forma unei conformări excesive ÅŸi indiscutabile, fie a încăpăţânării. Când exuberanÅ£a noastră a fost zdrobită, exuberanÅ£a altora ne este inconfortabilă. Vătămările din al patrulea rit de trecere sunt vizibile în "victima" care geme ÅŸi se plânge în loc să-ÅŸi exprime supărarea în mod direct, care îÅŸi menÅ£ine invidia ÅŸi este măcinată de resentimente ÅŸi răutate.
Al cincilea rit de trecere: Dreptul de a iubi
Ce se întâmplă: Între trei ÅŸi ÅŸase ani, accentul dezvoltării bio-psihologice se mută complet în jos, spre organele genitale, astfel încât copilul devine conÅŸtient de încărcătura sexuală infantilă prezentă în corpul său. Până în acest moment, nervii terminali din organele genitale nu au oferit prea multă conÅŸtienţă sau provocare. Pe măsură ce această funcÅ£ie conÅŸtientă îÅŸi face apariÅ£ia, ea este experimentată de copil ca o parte integrală a fiinÅ£ei sale; organele sale genitale, inima sa ÅŸi capul său sunt una. Pentru copil, la vârsta aceasta există o preocupare crescândă de explorare a organelor sale genitale. El este încântat de sezatiile de plăcere profundă descoperite ÅŸi de felul în care acestea pot radia în restul corpului.
Copiii sunt îndrăgostiÅ£i de părinÅ£ii lor în această etapă ÅŸi atunci când se întind să-i îmbrăţiÅŸeze pe cei dragi ai lor, ei aduc în îmbrăţiÅŸare energia lor sexuală infantilă. Contactul din dragoste cuprinde acum sinele fizic, întreg, conectat. DorinÅ£a sexuală a copilului pentru părinte nu trebuie să fie confundată cu sexualitatea adultă sau cu relaÅ£ia sexuală adultă; ea este doar energia senzuală a dragostei curgând prin întreg corpul copilului, pentru care afecÅ£iunea a devenit ÅŸi fizică ÅŸi senzuală. Devenind conÅŸtient de diferenÅ£a dintre sexe, el este copleÅŸit de curiozitate faţă de natura propriei sexualităţi ÅŸi faţă de diferenÅ£ele dintre băieÅ£i ÅŸi fete.
ExperienÅ£a dezvoltării optime: În mod ideal, părinÅ£ii nu sunt ruÅŸinaÅ£i ÅŸi nu se tem de energia sexuală a dragostei ÅŸi se bucură de o relaÅ£ie sexuală adultă împlinită ÅŸi activă. Aceste condiÅ£ii (destul de rare!) îi ajută pe părinÅ£i să rămână deschiÅŸi, nepericuloÅŸi ÅŸi iubitori în prezenÅ£a sexualităţii vii a copiilor lor, fără a o cenzura sau a o refuza copilului. Mai mult, un părinte cu o sexualitate sănătoasă ÅŸi satisfăcătoare nu va răspunde sexualităţii crescânde a copilului printr-o senzualitate copleÅŸitoare ÅŸi nepotrivită. Căldura oferită ÅŸi susÅ£inerea lipsită de interferenÅ£e îi dau copilului atât libertatea de a dezvolta bazele pentru o identitate sexuală adultă lipsită de ruÅŸine, vinovăţie sau teamă, cât ÅŸi tendinÅ£a de a respecta limitele sexuale proprii ÅŸi ale celorlalÅ£i. Pe măsură ce descoperirea de sine dezlănÅ£uie curiozitatea ÅŸi setea copilului de a înÅ£elege, întrebările sale vor avea nevoie de răspunsuri directe, simple ÅŸi sincere.
Copiii sănătoÅŸi vor începe, la vârsta aceasta, să-ÅŸi mângâie ÅŸi să-ÅŸi stimuleze organele genitale ÅŸi uneori să le etaleze în mod inocent. Dacă nu se intervine în nici un fel în masturbarea copilului, el învaţă într-un mod natural că este stăpânul propriului corp ÅŸi astfel nu va dezvolta atitudini denaturate faţă de sexualitate. În cele din urmă, este dreptul copilului de a explora ÅŸi a celebra abundenÅ£a plăcerii oferite atât de generos de corpul său. Un copil este mai bine protejat de violare sau imixtiune dacă el are încredere în capacitatea sa de auto-reglare ÅŸi în intimitatea sa. Îi este de folos să înveÅ£e că are dreptul să aÅŸtepte ÅŸi să revendice intimitatea: "corpul meu îmi aparÅ£ine ÅŸi eu hotărăsc ce se întâmplă cu el!"
Atribute ale dezvoltării: Etapa "genitală" a dezvoltării este precursoare pentru dragostea sexuală adultă; acum se pun bazele învăţării despre a iubi ÅŸi a fi iubit cu întreaga fiinţă, cu întregul trup. Copilul caută să deprindă ÅŸi să dezvolte bazele psihologice pentru dragostea fizică nestânjenită de ruÅŸine sau de atitudini lipsite de respect. Dacă el înÅ£elege bine funcÅ£ia plăcerii din corpul său, atunci va dezvolta o atitudine pozitivă ÅŸi echilibrată faţă de plăcere în general.
Principala experienţă nefavorabilă: Traumatizarea identităţii sexuale a copilului poate lua forma respingerii, condamnării sau abuzului. Culpabilizarea sau răspunsurile moralizatoare la explorarea sexuală crescândă a copilului pot da naÅŸtere unui temperament inhibat sau pot avea ca rezultat un comportament sexual rebel mai târziu în viaţă. Copilul se apără de judecata sau dezgustul părinÅ£ilor printr-o atitudine rigidă ÅŸi inflexibilă care protejează inima sa de blocajul faţă de sentimentele de îngăduinţă ÅŸi tandreÅ£e. Atât obiecÅ£iile directe privind sexualitatea sa cât ÅŸi jena sau disconfortul ne-exprimate, sunt resimÅ£ite de copil ca respingeri zdrobitoare ale sinelui său. Deoarece se teme de pedeapsă sau de retragerea afecÅ£iunii părinteÅŸti, copilul îÅŸi învinovăţeÅŸte sexualitatea ce se dezvoltă ÅŸi reacÅ£ionează prin suprimarea sau îndepărtarea acestei părÅ£i a lui. Astfel începe separarea sexului de dragoste, a organelor genitale de inimă. Nevoia de dragoste ÅŸi de plăcere este sublimată ÅŸi înlocuită de o nevoie de a avea, redirecÅ£ionându-ÅŸi energiile, de acum înainte, către competiÅ£ie ÅŸi mari realizări.
În extrema cealaltă se află copilul a cărui sexualitate a fost exploatată sau abuzată. Unii copii suportă îmbrăţişări fizice sporite ÅŸi nepotrivite din partea adulÅ£ilor care, fără a realiza neapărat, recurg la ele pentru a satisface propriile nevoi fizice neîmplinite. Un procent alarmant de copii (studiile conservatoare vorbesc de 25%) sunt expuÅŸi unei forme făţiÅŸe de molestare sexuală. Abuzul, prin oricare din aceste modalităţi, poate avea pentru copil o arie largă de efecte perturbatoare ÅŸi devastatoare pe termen lung.
FuncÅ£ionarea emoÅ£ională ÅŸi convingerile fundamentale: Convingerile fundamentale căpătate în urma experienÅ£elor pozitive din această perioadă includ: Pot iubi cu întreaga mea fiinţă ÅŸi pot fi iubit pentru întreaga mea fiinţă. ViaÅ£a este făcută să fie plăcută. Munca poate fi plăcută, interesantă ÅŸi satisfăcătoare. O parcurgere sănătoasă a acestei etape are ca rezultat o imagine de sine bazată pe propriul gen, întemeiată pe sexualitate. Sexul ÅŸi dragostea rămân unite, relaÅ£ia sexuală însemnând unire din dragoste ÅŸi abandon. Convingerile pe care încercăm să le dezvoltăm în această perioadă includ: un echilibru între muncă ÅŸi joacă, susÅ£inut de o atitudine sănătoasă faţă de plăcere ÅŸi relaxare. Acceptarea eÅŸecului cu graÅ£ie. Acceptarea tandreÅ£ii ÅŸi drăgălăşeniei. Flexibilitatea opiniilor, toleranÅ£a, lipsa de rigiditate.
Unele dintre convingerile fundamentale care se nasc din experienÅ£ele negative includ: nu pot fi iubit, nu sunt destul de bun. Sunt păcătos. Dacă îmi accept sexualitatea deplin, sunt murdar sau condamnabil ÅŸi voi fi respins. Sau: "meritul meu constă în a satisface sexualitatea altora". "Sexul este doar plăcut, o descărcare distractivă a energiei, ÅŸi este separat de dragoste". "Sexul înseamnă a cuceri". "Sexul 'bun' înseamnă performanţă, 'abilităţi', ÅŸi puncte marcate". Sexul "potrivit" este definit de reguli "morale" stricte; lucruri precum masturbarea, sexul oral, homosexualitatea sunt "greÅŸite", "perverse" sau "rele".
CompetenÅ£ele emoÅ£ionale dobândite în această etapă includ: Limite puternice ale sexualităţii, ceea înseamnă capacitatea de a spune "nu": "nu" la solicitările sexuale nedorite, "nu" la aÅŸteptările celorlalÅ£i de "performanÅ£e". Respectul faţă de limitele altora. Încredere în sine, ceea ce înseamnă că nici un sentiment nu forÅ£ează acordul pentru sex sau folosirea lui pentru acceptarea socială. Lipsa ruÅŸinii faţă de trup. Conectarea la nevoile sexuale ÅŸi dispoziÅ£ia de a exprima aceste nevoi, într-o manieră potrivită ÅŸi respectuoasă. Încredere în sexualitate bazată pe a fi o persoană atrăgătoare, senzuală ÅŸi indispensabilă. Capacitate orgasmică deplină.
PotenÅ£iale manifestări ulterioare ale traumelor: Aproape niciunul dintre noi nu a ieÅŸit teafăr din această etapă a dezvoltării. Imensa bogăţie ÅŸi diversitate a comportamentului sexual uman este sufocată de ruÅŸine, ignoranţă ÅŸi rigiditate. Credem că trăim într-o societate eliberată sexual, dar mult din ceea ce trece drept "libertate" este compulsivitate, exhibiÅ£ionism, sau bazat pe performanÅ£e înalte ori "cuceriri". Compulsivitatea, promiscuitatea succesivă ÅŸi fundamentalismul rigid sunt două extreme, ambele reflectând moÅŸtenirea fie ea represivă sau abuzivă. Conflictele interioare ÅŸi tensiunile care înconjoară sexualitatea noastră ne împiedică în a experimenta întregul potenÅ£ial al plăcerii ÅŸi satisfacÅ£iei. Corpul uman în întregul său este capabil de orgasm, ÅŸi cu toate acestea, pentru mulÅ£i oameni pulsaÅ£iile plăcerii orgasmice se reduc la organele genitale. Tensiunile corporale adânc ascunse care protejează împotriva traumelor din copilărie inhibă capacitatea noastră de a ne abandona deplin extazului unei eliberări orgasmice a întregului trup.
Când sexul ÅŸi dragostea sunt entităţi separate, sexul este redus la o funcÅ£ie eliberatoare lipsită de tandreÅ£e sau intimitate. Pentru unii, sexul înseamnă să negocieze pentru companie, confort sau control, un mijloc de a-ÅŸi dovedi valoarea. Dimpotrivă, altora li se pare dificilă relaÅ£ia sexuală cu cei pe care îi iubesc.
Accentul exagerat pus pe aspect, trupuri subÅ£iri, abdomene plate ÅŸi coapse fără grăsime reflectă erotismul nostru transferat: suntem mai entuziasmaÅ£i de calităţi superficiale ÅŸi efemere decât de senzualitate, pasiune ÅŸi vitalitate. Plăcerea este privită cu suspiciune de societatea noastră represivă. În schimb, ne mândrim cu cât de "tare" ne putem strădui. Lipsa de echilibru în asumarea responsabilităţilor da naÅŸtere unei persoane de succes, dependentă de muncă ÅŸi compulsivă, căreia poezia jucăuşă a vieÅ£ii îi rămâne străină.
Concluzii
Pe măsură ce dezvoltarea psiho-emoÅ£ională continuă de-a lungul întregii vieÅ£i, există învăţături suplimentare specifice etapelor ÅŸi provocări pe care le vom întâmpina, fiecare adăugând noi straturi personalităţii. Oricum, structurile psiho-emoÅ£ionale formate în timpul acestor prime cinci etape formează nucleul nostru emoÅ£ional ÅŸi prin urmare guvernează caracteristicile sau tiparele noastre relaÅ£ionale. Pentru a evita simplificarea exagerată sau determinismul rigid, unele precauÅ£ii sunt justificate în interpretarea efectelor pe care le au traumele din copilăria timpurie asupra personalităţii. DeÅŸi majoritatea oamenilor poartă cu ei răni din copilărie, mulÅ£i sunt capabili să compenseze, dezvoltând caracteristici ÅŸi abilităţi unice ÅŸi surprinzătoare. Este un paradox obiÅŸnuit ca darurile minunate să-ÅŸi aibă originea în traumele din copilărie. Însă ceea ce poate fi susÅ£inut cu certitudine este că devierile semnificative de la împlinirea nevoilor emoÅ£ionale de bază ale copilului, specifice fiecărei etape, sunt întotdeauna dureroase ÅŸi uneori traumatizante pentru copil.
Manualele de instruire pentru părinÅ£i vă spun mult despre "ce să faceÅ£i când ..." sau "ce să faceÅ£i dacă ...". Foarte rar vă învaţă cum să vă cultivaÅ£i propriile capacităţi emotionle: puterea, stabilitatea, răbdarea ÅŸi deschiderea necesare pentru o prezenţă iubitoare faţă de copilul vostru. Cu siguranţă, educaÅ£ia, circumstanÅ£ele socio-economice ÅŸi susÅ£inerea emoÅ£ională ÅŸi practică disponibilă sunt factori importanÅ£i în a fi părinte. Însă istoria copilăriei proprii a fiecărui părinte, cu îmbinarea ei unică între deseori uitatele bucurii ÅŸi tristeÅ£i, deÅ£ine cheia abilităţilor părinteÅŸti ale fiecăruia. Pentru a deveni părinÅ£i eficienÅ£i este important să ne amintim cum ne-am simÅ£it noi odinioară ca ÅŸi copii. Avem nevoie să restabilim contactul cu propria istorie emoÅ£ională, dacă vrem ca deciziile noastre ca părinÅ£i să fie conduse de empatia care vede ÅŸi simte lumea din punctul de vedere al unui copil. Cât de des descoperă părinÅ£ii, uneori cu durere, că în momentele stresante încep să vorbească exact aÅŸa cum o făceau părinÅ£ii lor? Atunci când am pierdut contactul cu sentimentele din copilăria noastră, riscăm să ne purtăm, involuntar, cu copiii noÅŸtri în acelaÅŸi fel, bun sau rău, în care am fost noi trataÅ£i.
O abordare holistică a parenting-ului presupune o cercetare continuă ÅŸi sensibilă a sinelui. Aspectele care ni se par dificile în mod constant pot uneori să reflecte propriile noastre traume uitate. Când suntem confruntaÅ£i ÅŸi uimiÅ£i de o situaÅ£ie provocatoare, poate fi de folos să ne întrebăm: "ce s-a întâmplat cu mine când aveam vârsta pe care o are copilul meu acum?". Reactivându-ne sentimentele ÅŸi amintirile noastre din copilărie, copiii ne ajută să vedem bine ce anume trebuie să fie vindecat în fiecare dintre noi; ÅŸi astfel ne oferă nenumărate ocazii de a creÅŸte. Copiii noÅŸtri ne fac nu doar părinÅ£i mai buni, ci ÅŸi oameni mai buni, ÅŸi în privinÅ£a aceasta ei ne oferă la fel de mult pe cât le oferim noi. Fără să o ÅŸtie, ei ne ajută să ne conturăm inteligenÅ£a noastră emoÅ£ională pe măsură ce noi contribuim la dezvoltarea inteligenÅ£ei lor emoÅ£ionale.
Robin Grille este psiholog in Sydney, Australia. Este autorul cărÅ£ilor "Parenting for a Peaceful World" ÅŸi "Heart to Heart Parenting". Îi puteÅ£i citi lucrările pe adresa www.our-emotional-health.com.