Marsupiile pentru copii ÅŸi tensionarea coloanei vertebrale

Autoare: Rochelle L. Casses, D.C.

Tradus de Iulia Bălaşa

Deoarece realizăm, în sfârÅŸit, beneficiile purtării nou-născuÅ£ilor ÅŸi a sugarilor în timp ce ne desfăşurăm activităţile zilnice, trebuie să avem grijă să nu compromitem integritatea coloanei vertebrale a copilului folosind modalităţi nepotrivite de a-l purta. Spondiloza (ÅŸi anume tipul II - istmic) este o afecÅ£iune ce poate rezulta dintr-o presiune excesivă asupra părÅ£ii inferioare a spatelui, aÅŸa cum se poate întâmpla în cazul coloanei vertebrale a unui copil purtat în anumite marsupii aflate pe piaţă în prezent.

Spondiloza este o afecÅ£iune relativ rară, dar, atunci când se agravează, este foarte dureroasă. Acest articol explică ce tipuri de marsupii pentru copii promovează dezvoltarea sănătoasă a coloanei vertebrale ÅŸi abordează problema tensionării inutile ÅŸi, în consecinţă, afectarea coloanei, în cazul folosirii anumitor marsupii.

Coloana vertebrală sănătoasă a unui adult are patru curburi - observate din profil -, localizate la ceafă (cervicală), partea centrală a spatelui (toracică), partea inferioară a spatelui (lombară) şi baza coloanei vertebrale (sacrală).

În momentul venirii pe lume, nou-născutul are doar două curburi – toracică ÅŸi sacrală. Ele sunt numite curburi primare sau "ale cocoÅŸatului", deoarece nou-născuÅ£ii au o umflătură sau o "cocoaşă" în spate. Curburile cervicală ÅŸi lombară se dezvoltă mai târziu ÅŸi sunt numite secundare sau "curburile lordozicului" (lordoza este o deformaÅ£ie a regiunii lombare a coloanei vertebrale, care se înconvoaie înainte, în cazul rahitismului, malformaÅ£iilor, paraliziilor etc,). Curbura cervicală se dezvoltă odată ce copilul îÅŸi poate ridica singur capul ÅŸi muÅŸchii gâtului se întăresc. Curbura lombară se formează atunci când copilul începe să se târască. Curburile secundare prezintă o umflătură în partea anterioară a corpului.

Toate cele patru curburi - două primare ÅŸi două secundare - sunt foarte importante pentru coloana vertebrală (atât a adultului, cât ÅŸi a copilului), deoarece sunt strâns legate de capacitatea corpului de a suporta presiunea exercitată de forÅ£a gravitaÅ£ională. Dacă aceste curburi n-ar exista, centrul de echilibru al corpului s-ar modifica, ducând la o tensionare necorespunzătoare a coloanei ÅŸi a măduvei spinării.

Coloana vertebrală a copilului este plasată într-o poziÅ£ie nepotrivită în cazul multor marsupii la modă în prezent. Dacă marsupiul poziÅ£ionează copilul drept, cu picioarele atârnând, iar greutatea corpului este suportată de către baza coloanei, aceasta se tensionează în mod exagerat, lucru ce poate afecta dezvoltarea curburilor ÅŸi, în unele cazuri, cauzând spondiloza.

Spondiloza este definită drept o alunecare înainte a unei vertebre peste cea de sub ea. Severitatea ei este determinată utilizând scala Meyerding, unde gradul 1 indică cea mai mică amploare a alunecării, iar gradul 5 o cădere completă a vertebrei. Această situaÅ£ie poate prezenta, în corelaÅ£ie, ÅŸi ruptura unei părÅ£i din articulaÅ£ie (o structură din spatele vertebrei, care preia în mare parte presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale, când aceasta este în extensie. Spondiloza survine în zona vertebrei a cincea lombară în 90% din cazuri ÅŸi în zona vertebrei a patra lombară în 9% dintre acestea.

ApariÅ£ia spondilozei este certificată în cazul a 5% dintre bărbaÅ£ii albi, dar este dominantă în cazul eschimoÅŸilor (60% din populaÅ£ie este afectată). S-a discutat foarte mult despre procentul mare al eschimoÅŸilor care suferă de această afecÅ£iune, dacă eceasta Å£ine de o predispoziÅ£ie genetică sau are legătură cu factorii de mediu. Åžtiind cât de dinamice ÅŸi vitale sunt miÅŸcările biomecanice ale coloanei, se poate concluziona că factorii de mediu sunt cauza.

Dacă în S.U.A. se continuă tendinÅ£a de a purta prematur copilaÅŸii în marsupii (sau de a-i pune în premergătoare), practică ce le fixează coloana într-o poziÅ£ie în care trebuie să suporte greutatea corpului înainte de a fi suficient de dezvoltată pentru a face acest lucru, probabil că vom asista la o creÅŸtere a incidenÅ£ei spondilozei.

S-au făcut referiri la spondiloză ca ÅŸi anomalie congenitală a coloanei, dar nu există nici o dovadă embriologică care să sprijine această presupunere. Există factori care predispun la dezvoltarea acestei afecÅ£iuni, precum: o slăbiciune a structurii posterioare a vertebrei, incapacitatea muÅŸchilor ÅŸi a ligamentelor de a absorbi forÅ£ele ce acÅ£ionează asupra lor, anomalii ale coloanei lombaro-sacrale ÅŸi activităţi prin care se provoacă tensiuni mari asupra structurii posterioare a coloanei. Deocamdată se ÅŸtiu puÅ£ine lucruri despre spondiloză. Sunt necesare încă multe cercetări, în special privind poziÅ£ia în care se suportă greutatea corpului în anumite marsupii. Putem însă face un pas înainte, alegând marsupii alternative atât pentru noi, cât ÅŸi pentru alÅ£ii, drept cadou.

Ceea ce am descoperit ca fiind marsupiul ideal este sling-ul. Există multe variaţiuni ale sling-ului, dar toate ar trebui să respecte următoarele:

1. Înainte ca un copil să-ÅŸi poată Å£ine singur capul, marsupiul ar trebui să-i sprijine gâtul. Un sling leagănă copilul aÅŸa cum ar face-o braÅ£ele dumneavoastră, spre deosebire de marsupiile care favorizează, de fapt, producerea unor răni gen luxaÅ£ie/întindere a muÅŸchilor gâtului.

2. Marsupiul nu ar trebui să Å£ină coloana copilului într-o poziÅ£ie în care să suporte greutatea corpului prea devreme (nou-născutul sau sugarul ar trebui să stea în plan orizontal sau înclinat, coloana preluând greutatea pe lungimea sa).

3. Când un copil doreÅŸte să fie ridicat mai mult, pentru a vedea împrejur (de regulă în jurul vârstei de 4-5 luni), marsupiul ar trebui să-i permită să stea cu picioarele flectate, astfel încât greutatea sa să fie repartizată picioarelor ÅŸi ÅŸoldurilor, spre deosebire de marsupiile în care picioarele atârnă, caz în care coloana trebuie să preia întreaga greutate a corpului.

Gândindu-vă la achiziÅ£ionarea unui marsupiu pentru copilul dumneavoastră, întrebaÅ£i-vă cum v-aÅ£i simÅ£i în el. V-aÅ£i simÅ£i ca ÅŸi cum aÅ£i fi într-un hamac (sling) sau între hamurile unei paraÅŸute, cu picioarele atârnând?

Printre alte beneficii ale marsupiilor de tipul sling-ului sunt incluse ÅŸi alăptarea, posibilitatea de a purta copilul aproape sau mai îndepărtat de corpul purtătorului, posibilitatea de a purta sling-ul la spate, în faţă sau lateral.

Vă puteÅ£i întreba "Dar rucsacii? Sunt dăunători? La ce vârsta sau în ce etapă a dezvoltării este bine să port copilul într-un rucsac? La ce ar trebui să mă uit atunci când o să cumpăr unul?" AÅŸteptaÅ£i până în momentul în care copilul poate sta singur în ÅŸezut înainte să îl căraÅ£i într-un rucsac. Partea de ÅŸezut a rucsacului ar trebui să sprijine tot funduleÅ£ul copilului - nu doar între picioare, lăsându-le să se legene. Ar fi de preferat unul care să aibă ÅŸi sprijin pentru tălpi.

Alegerea marsupiilor pentru copii este un lucru minor în comparaÅ£ie cu alte griji ale părinÅ£ilor, dar poate fi o decizie cu efecte pe toată durata vieÅ£ii copilului. Alegând un marsupiu de tipul sling-ului puteÅ£i preveni durerile de spate sau alte afecÅ£iuni ale coloanei ce pot apărea în timpul vieÅ£ii.

Rochelle ÅŸi Scott Casses sunt chiropracticieni ÅŸi au o clinică în Carlisle, Pennsylvania, USA. Fiul lor de 11 luni, Palmer, îi acompaniază la lucru încă de când s-a născut. Rochelle ÅŸi Scott îÅŸi programează întâlnirile în aÅŸa fel încât unul dintre ei să fie cu pacientul, iar celălalt să se ocupe de îngrijirea lui Palmer. Rochelle spune că "pacienÅ£ilor chiar le place să-l vadă pe Palmer, iar el se bucură să interacÅ£ioneze cu oamenii în fiecare zi.” O parte a cabinetului serveÅŸte drept loc de joacă pentru Palmer, întrucât acesta devine tot mai mobil.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea articolului


© attachmentparenting.ro



  2 vizitatori sunt online
  6 afisari în luna aceasta
  12 afisari în luna trecuta
  12744 afisari din 17.01.2008.