Teama nefondat─â de a d─âuna posturii prin purtatul bebelu┼čilor

Autoare: Dr. Evelin Kirkilionis (Sinteza: Didymos)

Tradus de Claudia Neac┼ču

Foarte des, p─ârin┼úii care vor s─â-┼či poarte bebelu┼čii în dispozitive de purtat sau în slinguri/leg─ânele sunt avertiza┼úi c─â le-ar putea cauza probleme la coloana vertebral─â, mai ales dac─â vor s─â înceap─â s─â-i poarte înainte ca bebelu┼čii s─â poat─â sta în fund. Un studiu longitudinal f─âcut pe 192 copii (Kirkilionis, 1989,1992) despre metodele de purtat bebelu┼čii, care a luat în calcul durata zilnic─â sau perioada de start pentru purtatul bebelu┼čilor, a ar─âtat c─â nu exist─â nici o leg─âtur─â între purtatul bebelu┼čului în pozi┼úie vertical─â ┼či problemele la coloana vertebral─â. Nu a ap─ârut nici o cre┼čtere a num─ârului de anomalii spinale la copiii care au petrecut 2 ore sau 2 ore jum─âtate într-un dispozitiv de purtat, nici la bebelu┼čii purta┼úi pentru 4,5- 6 ore pe zi sau mai mult - unii începând chiar din prima s─âpt─âmân─â de via┼ú─â.

Nici unul dintre copii nu a prezentat mai târziu anomalii spinale care s─â poat─â fi corelate cu purtatul timpuriu. Totu┼či, la vârsta de mers la ┼čcoal─â, 4 din cei 192 copii au prezentat defecte spinale minore care nu au necesitat tratament: 2 fra┼úi, care au fost purta┼úi între 1 or─â jum─âtate ┼či 2 ore jum─âtate începând cu vârsta de 6 luni au prezentat o curbur─â u┼čoar─â a coloanei. Alt─â pereche de fra┼úi a prezentat o mic─â scolioz─â, care ap─âruse de câteva ori ┼či la mame. Unul dintre ace┼čtia a fost purtat 1 or─â sau 2 pe zi, cel─âlalt între 6 ┼či 8 ore pe zi (urm─âtorii 3 fra┼úi, care au petrecut de asemenea între 6 ┼či 8 ore/zi într-un dispozitiv de purtat bebelu┼čii, începând cu primele dou─â s─âpt─âmâni de via┼ú─â, nu au prezentat nici o anomalie spinal─â). Num─ârul anomaliilor de postur─â la copiii cuprin┼či în acest studiu nu dep─â┼če┼čte procentajul acestor anomalii la to┼úi copiii de vârsta la care începe ┼čcoala. Aceasta arat─â c─â teama de a cauza probleme de postur─â este nefondat─â.

Destul de des apare întrebarea dac─â mamele chestionate au probleme cu spatele. Presiunea asupra spatelui, care cre┼čte natural odat─â cre┼čterea un greutate a copilului, accentueaz─â problemele preexistente cu spatele sau le poate declan┼ča. Aceasta se poate întâmpla mai ales dac─â greutatea bebelusului este relativ mare când mama începe s─â-l poarte. A┼čadar, este de dorit ca p─ârin┼úii s─â înceap─â s─â-┼či poarte bebelu┼čii devreme, pentru c─â greutatea mic─â a bebelu┼čului determin─â o presiune mai mic─â asupra persoanei care-l poart─â. Mama poate s─â se obi┼čnuiasc─â încet cu presiunea crescând─â asupra corpului ei, datorat─â greut─â┼úii crescânde a bebelu┼čului. Aceasta duce la o “înt─ârire” a corpului, care face ca purtatul bebelu┼čului s─â fie mai u┼čor.

Studiu f─âcut de Dr. Evelin Kirkilionis
Freiburg University

Textul in limba original─â

Comentarii/discuţii pe marginea articolului


┬ę attachmentparenting.ro  2 vizitatori sunt online
  1 afisari ├«n luna aceasta
  12 afisari ├«n luna trecuta
  5688 afisari din 17.01.2008.