Teama nefondată de a dăuna posturii prin purtatul bebeluşilor

Autoare: Dr. Evelin Kirkilionis (Sinteza: Didymos)

Tradus de Claudia NeacÅŸu

Foarte des, părinÅ£ii care vor să-ÅŸi poarte bebeluÅŸii în dispozitive de purtat sau în slinguri/legănele sunt avertizaÅ£i că le-ar putea cauza probleme la coloana vertebrală, mai ales dacă vor să înceapă să-i poarte înainte ca bebeluÅŸii să poată sta în fund. Un studiu longitudinal făcut pe 192 copii (Kirkilionis, 1989,1992) despre metodele de purtat bebeluÅŸii, care a luat în calcul durata zilnică sau perioada de start pentru purtatul bebeluÅŸilor, a arătat că nu există nici o legătură între purtatul bebeluÅŸului în poziÅ£ie verticală ÅŸi problemele la coloana vertebrală. Nu a apărut nici o creÅŸtere a numărului de anomalii spinale la copiii care au petrecut 2 ore sau 2 ore jumătate într-un dispozitiv de purtat, nici la bebeluÅŸii purtaÅ£i pentru 4,5- 6 ore pe zi sau mai mult - unii începând chiar din prima săptămână de viaţă.

Nici unul dintre copii nu a prezentat mai târziu anomalii spinale care să poată fi corelate cu purtatul timpuriu. TotuÅŸi, la vârsta de mers la ÅŸcoală, 4 din cei 192 copii au prezentat defecte spinale minore care nu au necesitat tratament: 2 fraÅ£i, care au fost purtaÅ£i între 1 oră jumătate ÅŸi 2 ore jumătate începând cu vârsta de 6 luni au prezentat o curbură uÅŸoară a coloanei. Altă pereche de fraÅ£i a prezentat o mică scolioză, care apăruse de câteva ori ÅŸi la mame. Unul dintre aceÅŸtia a fost purtat 1 oră sau 2 pe zi, celălalt între 6 ÅŸi 8 ore pe zi (următorii 3 fraÅ£i, care au petrecut de asemenea între 6 ÅŸi 8 ore/zi într-un dispozitiv de purtat bebeluÅŸii, începând cu primele două săptămâni de viaţă, nu au prezentat nici o anomalie spinală). Numărul anomaliilor de postură la copiii cuprinÅŸi în acest studiu nu depăşeÅŸte procentajul acestor anomalii la toÅ£i copiii de vârsta la care începe ÅŸcoala. Aceasta arată că teama de a cauza probleme de postură este nefondată.

Destul de des apare întrebarea dacă mamele chestionate au probleme cu spatele. Presiunea asupra spatelui, care creÅŸte natural odată creÅŸterea un greutate a copilului, accentuează problemele preexistente cu spatele sau le poate declanÅŸa. Aceasta se poate întâmpla mai ales dacă greutatea bebelusului este relativ mare când mama începe să-l poarte. AÅŸadar, este de dorit ca părinÅ£ii să înceapă să-ÅŸi poarte bebeluÅŸii devreme, pentru că greutatea mică a bebeluÅŸului determină o presiune mai mică asupra persoanei care-l poartă. Mama poate să se obiÅŸnuiască încet cu presiunea crescândă asupra corpului ei, datorată greutăţii crescânde a bebeluÅŸului. Aceasta duce la o “întărire” a corpului, care face ca purtatul bebeluÅŸului să fie mai uÅŸor.

Studiu făcut de Dr. Evelin Kirkilionis
Freiburg University

Textul in limba originală

Comentarii/discuţii pe marginea articolului


© attachmentparenting.ro



  2 vizitatori sunt online
  6 afisari în luna aceasta
  9 afisari în luna trecuta
  6264 afisari din 17.01.2008.