Despre a purta ┼či a fi purtat

Autoare: Dr. Evelin Kirkilionis

Traducere si adaptare: Miruna Jovin

Dr. Evelin Kirkilionis se ocup─â de întreb─ârile fundamentale referitoare la purtarea copilului de c─âtre p─ârin┼úi. Ea eviden┼úiaz─â avantajele pentru p─ârin┼úi, pentru copii ┼či pentru rela┼úia dintre ei ┼či pune accentul pe un mod de a purta copilul care nu doar c─â nu este d─âun─âtor pentru el, ci este chiar stimulant.

„Întotdeauna am copilul în bra┼úe. Nu îmi mai r─âmâne nici o mân─â liber─â!”, auzim de la m─âmici care pe lâng─â îngrijirea sugarului au ┼či alte sarcini de îndeplinit. De┼či aparent s-a f─âcut totul pentru confortul celui mic, deîndat─â ce este îndep─ârtat de mam─â sau de persoana care îl îngrije┼čte el devine nelini┼čtit sau chiar începe s─â plâng─â. Dorin┼úa de apropiere, cândva o premis─â virtual─â pentru supravie┼úuire, este v─âzut─â ast─âzi ca o povar─â, ba chiar uneori ca o nevoie nejustificat─â. Pentru a satisface aceast─â nevoie trebuie pur ┼či simplu s─â ne baz─âm mai mult pe instinctele noastre. Datorit─â vie┼úii nomade, dus─â de oameni în decursul a milioane de ani, purtatul pruncilor a devenit o necesitate, o mo┼čtenire ancestral─â. Înainta┼čii no┼čtri au renun┼úat la via┼úa nomad─â acum 10 000 de ani ┼či au avut astfel posibilitatea s─â î┼či lase copiii într-un anumit loc, nemaifiind nevoi┼úi s─â îi care în permanen┼ú─â cu ei. ┼×i, de┼či pare mult, este de fapt un interval mult prea scurt pentru ca anumite tr─âs─âturi biologice (genetice) s─â se schimbe. Un fapt divers: ┼či ast─âzi exist─â popula┼úii nomade sau semi-nomade pentru care purtatul pruncilor este o necesitate.

Apropiere confirmată de toate simţurile

Un sugar este a┼čadar nativ programat s─â fie în contact permanent cu persoana care îl îngrije┼čte, de preferat chiar în contact corporal direct. ┼×i dac─â aceast─â persoan─â este mama cu atât mai bine, în timp ce este purtat el se mi┼čc─â împreun─â cu aceasta ┼či tr─âie┼čte cu toat─â fiin┼úa lui sentimentul de siguran┼ú─â. S─â stea singur, întins, f─âr─â persoana care îl îngrije┼čte în apropiere înseamn─â pentru prunc, datorit─â istoriei ancestrale, c─â este p─âr─âsit - deci în pericol. Nu este de mirare c─â devine nelini┼čtit ┼či începe s─â plâng─â, se simte abandonat.

Dac─â îns─â este purtat poate admira, strâns legat de corpul mamei, împrejurimile sau poate închide ochii atunci când a v─âzut destul. Mama se poate ocupa în acest mod ┼či de celelalte îndatoriri chiar dac─â are un copil dornic s─â primeasc─â mult─â dragoste sau unul care î┼či exprim─â zgomotos nemul┼úumirea.

┼×i nu uita┼úi: sunt locuri ┼či situa┼úii în care este mai u┼čor ┼či mai confortabil s─â por┼úi copilul decât s─â iei un c─ârucior cu tine.

Astfel, în via┼úa de zi cu zi atât p─ârin┼úii cât ┼či copiii pot profita de acest mod de a purta copilul. Premisele unei reu┼čite sunt ca ┼či p─ârin┼úii s─â fie preg─âti┼úi s─â î┼či poarte copilul legat de ei ┼či s─â nu resimt─â prea intens aceast─â apropiere, pentru c─â provenim dintr-o cultur─â în care o astfel de proximitate, pentru o durat─â atât de lung─â, nu mai este de la sine în┼úeleas─â.

Leg─âtura p─ârinte–copil în timpul purtatului

P─ârin┼úii care î┼či poart─â copiii au eviden┼úiat faptul c─â acest lucru îi ajut─â s─â î┼či cunoasc─â ┼či evalueze mai bine pruncii. Ei pot ┼čti astfel când cel mic vrea s─â se hr─âneasc─â, vrea s─â fie schimbat sau are nevoie de odihn─â. De exemplu, o mam─â al c─ârei prunc d─â semne c─â ar vrea s─â m─ânânce se poate îndrepta cu rapiditate spre un loc propice al─âptatului, evitând astfel o posibil─â criz─â de plâns, greu de st─âpânit, a micu┼úului. ┼×i nu este vorba doar de satisfacerea prompt─â a unor nevoi sau evitarea unor crize de plâns. Este vorba de rela┼úia p─ârinte-copil ┼či de sentimentul de competen┼ú─â/utilitate al p─ârin┼úilor. Mamele ┼či ta┼úii care pot s─â simt─â ┼či s─â vad─â atât de aproape ce se întâmpl─â cu cel mic se simt mai în siguran┼ú─â în rela┼úia cu copilul ┼či î┼či confirm─â lor în┼či┼či c─â pot face fa┼ú─â noului rol. Iar de aici rezult─â c─â sunt mai lini┼čti┼úi ┼či mai siguri pe ei în rela┼úia cu pruncul.

R─âspunsul prompt ┼či corespunz─âtor la nevoile copilului este o component─â foarte important─â pentru calitatea leg─âturii dintre p─ârinte ┼či copil, calitate ce depinde ┼či de în┼úelegerea timpurie a nevoilor ┼či semnalelor copiilor, de interpretarea lor în mod corect ┼či de reac┼úia prompt─â ┼či adecvat─â la ele. Prin apropierea creat─â de purtarea copilului, p─ârin┼úii devin mai sensibili ┼či pot reac┼úiona adecvat la cerin┼úele copiilor, iar acest lucru are loc doar atunci când copilul este purtat de p─ârinte ┼či observat îndeaproape. Purtarea copilului are a┼čadar efecte benefice dovedite asupra abilit─â┼úii de a fi p─ârinte.

Dezvoltarea ┼čoldurilor

Displazia de ┼čold este unul dintre lucrurile despre care trebuie vorbit atunci când se aduce în discu┼úie purtatul copiilor. Purtarea copilului în pozi┼úie vertical─â, cu picioarele desf─âcute ┼či flectate lateral foarte mult, contribuie fundamental la o dezvoltare normal─â ┼či armonioas─â a ┼čoldurilor.

M─âsur─âtorile efectuate asupra copiilor purta┼úi lateral, sprijini┼úi pe coapsa mamei, au avut ca rezultat valori apropiate de ideal în ceea ce prive┼čte orientarea ligamentului cap─âtului de femur ┼či a depresiunii în care se articuleaz─â el. Premisa este s─â se foloseasc─â tehnicile corecte de purtare. În acest caz, bebelu┼čul î┼či îndoaie coapsele mai mult de 90° iar unghiul dintre picioare, mai precis dintre cele dou─â capete de femur are 45°; în literatura de specialitate se folose┼čte jum─âtatea valorii unghiului ini┼úial, ceea ce înseamn─â c─â unghiul dintre cele dou─â femururi este de 90°.  Literatura de specialitate consider─â aceast─â distan┼ú─â optim─â pentru dezvoltarea corect─â a ┼čoldurilor la sugari. A-┼úi purta copilul astfel înseamn─â a-l feri de o posibil─â displazie de ┼čold.

 


 

F─âr─â elemente ajut─âtoare, pozi┼úia de purtat pe ┼čold este cea mai u┼čoar─â, pentru c─â pân─â ┼či cei mai mici copii particip─â activ la ea. Atunci când sunt ridica┼úi î┼či flecteaz─â în a┼ča fel picioarele încât pot fi cu u┼čurin┼ú─â pu┼či pe coaps─â. Odat─â a┼čeza┼úi, dac─â mama face mi┼čc─âri bru┼čte, ei î┼či încordeaz─â ┼čezutul ┼či î┼či strâng picioarele (vezi imaginile de mai sus). Cu ajutorul dispozitivelor de purtare copiii pot fi purta┼úi corect atât în fa┼ú─â cât ┼či în spate. În aceste cazuri ei nu vor putea cuprinde cu picioarele coapsa mamei ┼či atunci o pozi┼úionare în unghi de 90° este absolut necesar─â. Aceste pozi┼úii au totu┼či un dezavantaj fa┼ú─â de cea în care copilul este legat lateral pe coaps─â în special atunci când se folose┼čte pentru profilaxia displaziei de ┼čold: la pozi┼úia lateral─â pe coaps─â, atât mi┼čc─ârile adultului cât ┼či cele a pruncului se transmit asupra articula┼úiilor ┼čoldurilor, având ca efect o mai bun─â irigare cu sânge a structurii ┼čoldului ┼či stimulând suplimentar dezvoltarea, pe când le celelalte pozi┼úii acest lucru nu este atât de bine transmis.

F─âr─â riscuri ┼či efecte adverse

În spatele eternei întreb─âri de la ce vârst─â se poate purta copilul legat în pozi┼úie vertical─â se ascunde de fapt teama p─ârin┼úilor de a nu v─ât─âma coloana vertebral─â a micu┼úului. Pentru evitarea unei displazii de ┼čold copilul trebuie purtat înc─â din primele s─âpt─âmâni de via┼ú─â în pozi┼úia descris─â mai sus. Diferite voci sus┼úin îns─â c─â purtarea copilului în pozi┼úie vertical─â ar d─âuna coloanei vertebrale pentru c─â pruncul nu poate sta singur în fund decât mult mai târziu. F─âr─â a intra în detalii prea am─ânun┼úite în ceea ce prive┼čte acest lucru, cercet─ârile au ar─âtat c─â acei copii purta┼úi de când erau sugari, chiar nou-n─âscu┼úi, nu au acuzat probleme deosebite ale coloanei (nota trad.: autoarea se refer─â la acele dispozitive de purtat numite wrap, sling ┼či nu la clasicele marsupii). Tot în categoria legendelor poate fi trecut─â ┼či afirma┼úia conform c─âreia la copiii purta┼úi în wrap apar probleme de respira┼úie ┼či oxigenare. La copiii purta┼úi în pozi┼úii corecte nu s-au semnalat niciodat─â asemenea probleme.

Metoda potrivit─â pentru fiecare

Se pune întrebarea: ce pozi┼úie este corect─â pentru purtarea unui sugar? Am enun┼úat deja c─â o pozi┼úie cu picioarele în unghi cât mai drept este foarte important─â, în special pentru un sugar foarte mic. Dac─â scutecul sugarului este pozi┼úionat mai jos decât genunchii atunci totul este în regul─â. Pentru a sprijini bine spatele copilului, un dispozitiv de purtare trebuie s─â cuprind─â bine trunchiul sugarului, astfel încât acesta s─â se poat─â sprijini ┼či îndrepta cu ajutorul persoanei care îl poart─â. Un bebelu┼č trebuie s─â stea cu spatele u┼čor curbat în dispozitivul de purtare, ┼či în niciun caz s─â nu fie for┼úat într-o pozi┼úie lordozic─â. Acest pericol exist─â mai ales atunci când construc┼úia dispozitivelor de purtat cere o pozi┼úie a copilului cu picioarele mai degrab─â întinse, ceea ce provoac─â în acela┼či timp ┼či o pozi┼úie nefavorabil─â a bazinului. În pozi┼úia aceasta femurul st─â tensionat în articula┼úii iar copilul trebuie s─â contrabalanseze aceast─â pozi┼úie printr-o r─âsturnare nefireasc─â a ┼čoldurilor, care la rândul ei duce la „c─âderea umerilor” adic─â o statur─â nefiziologic─â. Statura corect─â (vezi prima imagine din articol) este cu spatele rotunjit, umerii pu┼úin tra┼či înainte ┼či picioarele dep─ârtate în unghi de 90°.

Cele dou─â premise esen┼úiale ale unui purtat corect sunt: picioarele dep─ârtate ┼či un spate sprijinit ┼či sus┼úinut. Dac─â aceste condi┼úii sunt îndeplinite nu mai conteaz─â dac─â se folose┼čte un wrap sau un pouch.

Criteriile pe care trebuie s─â le îndeplineasc─â dispozitivele de purtare

Din p─âcate multe dintre dispozitivele de purtare, din cauza construc┼úiei lor, for┼úeaz─â copilul în pozi┼úii gre┼čite. De exemplu de multe ori spa┼úiile pentru picioare sunt astfel pozi┼úionate încât copilul trebuie s─â stea cu picioarele atârnate în jos sau fanta pentru ┼čolduri este prea îngust─â. Pentru a decide dac─â un dispozitiv corespunde trebuie doar s─â ┼úinem cont de cele dou─â premise esen┼úiale ale unui purtat corect. Dar odat─â acestea îndeplinite trebuie totu┼či verificate ┼či urm─âtoarele: capul s─â poat─â fi sprijinit corespunz─âtor ┼či materialul s─â nu strâng─â pe nic─âieri. Am discutat pân─â acum numai despre metode de purtare pe vertical─â, pe care multe mame le prefer─â spunând: ”Cu copilul a┼ča legat de mine m─â simt ca ┼či cum a┼č fi înc─â îns─ârcinat─â.” Sunt totu┼či unele m─âmici care nu se pot obi┼čnui deloc cu acest mod de purtare al copilului, chiar dac─â î┼či doresc un contact fizic cât mai apropiat. Exist─â îns─â ┼či posibilitatea de a purta copilul în pozi┼úia culcat ┼či a-i oferi c─âldur─â ┼či siguran┼ú─â. O e┼čarf─â î┼úi ofer─â posibilitatea de a alege între mai multe pozi┼úii de purtat fie ele pe vertical─â sau diagonal─â. Sacii, rucsacii ofer─â preponderent posibilitatea de purtare la vertical─â, cu toate c─â unii au ┼či op┼úiunea purt─ârii pe orizontal─â. Totu┼či, aceste dispozitive fac trecerea la pozi┼úia vertical─â sau în ┼čezut uneori destul de dificil─â.

Gama de produse s-a diversificat foarte mult în ultima perioad─â, atât în ceea ce prive┼čte e┼čarfele de purtat (wrap) cât ┼či celelalte mijloace de purtare. Pentru a g─âsi dispozitivul adecvat trebuie s─â face┼úi probe cu propriul copil. O privire în oglind─â este de obicei suficient─â pentru a vedea dac─â se potrive┼čte. În ceea ce prive┼čte e┼čarfele, este mai greu de stabilit dac─â sunt sau nu potrivite: în general regula de baz─â ar fi, cu cât ┼úes─âtur─â materialului este mai complicat─â cu atât wrap-ul este mai potrivit pentru a fi purtat.

Echilibrat ┼či curios

Purtatul vine în întîmpinarea dorin┼úei unui copil de a fi aproape de o persoan─â de referin┼ú─â. P─ârin┼úii î┼či primesc ┼či ei recompensa lor, fie c─â î┼či satisfac dorin┼úa de a avea aproape copilul ┼či de a îl putea observa, fie c─â au mai mult─â libertate de mi┼čcare. Câteodat─â este o „tehnic─â de supravie┼úuire”: „Nu am avut încotro. Aveam de f─âcut diverse treburi în cas─â, copilul cel mare devenise gelos ┼či cerea ┼či el tot timpul aten┼úie, nu mi-a mai r─âmas decât s─â îl leg pe cel mic de mine. Astfel participa ┼či el de pe spatele meu la activit─â┼úile zilnice”. Bebelu┼čii care pot observa lumea de pe spatele p─ârin┼úilor nu au timp s─â se plictiseasc─â, chiar dac─â nu se afl─â în centrul aten┼úiei. Pentru c─â au posibilitatea s─â aleag─â între a privi împrejurimile sau, atunci când se simt obosi┼úi ┼či solicita┼úi pot întoarce capul ┼či se pot cuib─âri pe spatele mamei lor. Pozi┼úia dreapt─â nu mai necesit─â sus┼úinerea capului pentru c─â se sprijin─â pe mam─â ┼či este sus┼úinut de e┼čarf─â. Cercet─ârile au eviden┼úiat faptul c─â sugarii purta┼úi astfel au capacit─â┼úi motorii pe care ceilal┼úi copii de vârsta lor le dobândesc ulterior. De asemenea s-a constat c─â pruncii purta┼úi în pozi┼úie vertical─â sunt mai prezen┼úi, mai aten┼úi ┼či mai interesa┼úi de lumea din jur.

┼×i s-a mai constat un lucru: copiii purta┼úi ┼úip─â mai pu┼úin decât ceilal┼úi ┼či folosesc acest timp pentru a fi aten┼úi. Li se ofer─â astfel posibilitatea s─â intre în contact cu lumea înconjur─âtoare, s─â o exploreze cu interes ┼či s─â aib─â parte de acumul─âri sociale importante.

Autoarea
Dr. Evelin Kirkilionis a studiat biologia la Universit─â┼úile Kaiserlauten ┼či Freiburg. Lucrarea ei de doctorat este dedicat─â etologiei umane, cu accent pe comportamentul copiilor. Dup─â încheierea studiilor a luat parte la diverse proiecte atât în ┼úar─â cât ┼či în str─âin─âtate, având posibilitatea s─â studieze deseori ┼či în Africa. Este co-fondator al „Grupului pentru studierea etologiei umane” (FVM). Aceast─â asocia┼úie de cercetare independent─â prelucreaz─â date de actualitate despre probleme legate de dezvoltarea uman─â. Unul dintre scopurile declarate ale acestei asocia┼úii este de a face cunoscute rezultatele acestor cercet─âri ┼či de a le prezenta unor persoane ┼či institu┼úii de referin┼ú─â. Prin intermediul unor cursuri de preg─âtire, unor prelegeri ┼či workshop-uri, FVM încearc─â s─â prezinte rezultatele cercet─ârilor c─âtre profesori, educatori, psihiatri specializa┼úi pe copii, asocia┼úii de moa┼če, grupuri de suport pentru al─âptare ori chiar în diverse universit─â┼úi.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


┬ę attachmentparenting.ro  3 vizitatori sunt online
  1 afisari ├«n luna aceasta
  9 afisari ├«n luna trecuta
  6167 afisari din 17.01.2008.