La ce trebuie să fie atenţi părinţii atunci când cumpără dispozitive de purtat sugarii

Autoare: Dr. Evelin Kirkilionis

Tradus de Christa Tabara

Dorinţa părinţilor de a acorda copilului de mic un contact corporal intens, purtându-l lângă corp, a fost abordată din multe perspective în ultimii ani; în comerţ sunt oferite o mulţime de dispozitive de purtat bebeluşii. Aceste dispozitive au fost însă evaluate cu precădere doar din punctul de vedere al rezistenţei materialului; însă de foarte multe ori un lucru important nu a fost luat în considerare, şi anume dacă sunt indicate din punctul de vedere al proprietăţilor anatomice şi fiziologice ale copilului.

Copilul poate fi purtat în multe feluri: culcat sau şezând pe şold, în faţă sau în spate. Dacă este purtat şezând, majoritatea dispozitivelor de purtat pentru sugari prevăd o poziţie a copilului în faţa pieptului persoanei care îl poartă, unele fiind indicate şi pentru purtatul în spate. Doar puţine dispozitive permit o poziţie laterală. În cazul folosirii unei eşarfe (wrap) sunt posibile toate poziţiile, dacă se foloseşte un mod de legare corespunzător. Dispozitivele de purtat care permit poziţia şezândă trebuie verificate critic, pentru a vedea dacă sunt sau nu indicate.

Sugarii trebuie să aibă o poziţie cu picioarele desfăcute în lături şi foarte flectate, deci copilul trebuie să poată flecta picioarele în aşa fel încât coapsele şi pulpele să formeze cel puţin un unghi drept. O asemenea poziţie a picioarelor corespunde anatomiei sugarului. Această poziţie, cu picioarele foarte flectate, este foarte importantă mai ales în cazul suspiciunii de displazie de şold*, deoarece acţionează atât profilactic cât şi terapeutic împotriva acestei dezvoltări greşite; corespunde poziţiei picioarelor solicitate de către partea medicală.

Însă trebuie avut grijă ca dispozitivele de purtat să sprijine poziţia fiziologică a coloanei vertebrale pentru copiii de această vârstă. Un bebeluş trebuie să stea cu spatele uşor curbat în dispozitivul de purtare, şi în niciun caz să nu fie forţat într-o poziţie de lordoză. Acest pericol există mai ales atunci când construcţia dispozitivelor de purtat cere o poziţie a copilului cu picioarele mai degrabă întinse, ceea ce provoacă în acelaşi timp şi o poziţie nefavorabilă a bazinului. În final, aceasta duce la o poziţie (nefiziologică pentru această vârstă) de lordoză a sugarului. Pentru a sprijini bine spatele copilului, un dispozitiv de purtare trebuie să cuprindă bine trunchiul sugarului, astfel încât acesta să se poată sprijini şi îndrepta cu ajutorul persoanei care îl poartă. Aceste puncte vor fi explicate mai îndeaproape pe paginile următoare, pe baza unor exemple concrete.

Eşarfa (wrap-ul)

În cazul în care eşarfa este folosită corect, fie în poziţie laterală, fie într-o poziţie la pieptul sau în spatele persoanei purtătoare, coapsele copilului sunt foarte flectate. În cazul când coapsele sunt prea puţin flectate, părinţii au senzaţia că ar aluneca copilul din eşarfă (în afară de aceasta, ar fi vorba şi de o poziţie nefavorabilă a picioarelor copiilor din punctul de vedere al displaziei de şold). Părinţii ar trebui deci să verifice poziţia copilului şi să lege eşarfa astfel încât:

 • picioarele să adopte o poziţie corectă, adică să poată fi flectate în unghi drept (cum s-a menţionat deja, mai mult ar fi mai bine - rotunjimea scutecului ar trebui să fie mai jos decât fosa poplitee (=zonă situată posterior articulaţiei genunchiului),
 • eşarfa să cuprindă strâns spatele copilului, astfel încât bebeluşul să se poată sprijini de corpul persoanei purtătoare.

Utilizarea corectă a eşarfei necesită exerciţiu, însă este demnă de menţionat în special în cazul unei poziţii laterale a copilului, pentru a preveni pericolul displaziei de şold. În cazul în care este purtat astfel, sugarul nu doar adoptă o poziţie a picioarelor indicată pentru o dezvoltare sănătoasă a articulaţiilor şoldului, ci şoldul copilului este solicitat să se mişte la fiecare pas al părinţilor şi la fiecare întoarcere a bebeluşului, ceea ce este benefic pentru dezvoltarea structurilor încă neosificate ale articulaţiilor. În afară de aceasta, purtatul într-o parte permite bebeluşului mai mare o privire mai liberă (ceea ce este valabil şi pentru purtatul în spate - copilul poate privi pe deasupra umerilor părintelui); poate acorda interes mediului înconjurător, având în acelaşi timp contact vizual cu părinţii.

 

Mama cu bebelusul in esarfa

 

Pentru cei foarte mici este indicată în special poziţia „wrap cross carry“ (variantă la care întâi se trece o bucată a eşarfei de-a latul întregii părţi superioare a trunchiului bebeluşului şi eşarfa încrucişează atât spatele copilului cât şi spatele părintelui). Şi părinţii fără experienţă se descurcă repede cu această tehnică de legare, astfel încât în general eşarfa este legată corect, deci şi bebeluşul stă în eşarfă într-o poziţie bună.

Marsupiile

Dacă părinţii vor să folosească marsupii, cu care se descurcă mai uşor şi mai repede şi persoanele lipsite de exerciţiu, ar trebui să analizeze foarte critic dispozitivele existente în comerţ. Majoritatea modelelor oferite nu sunt indicate, deoarece nu iau în considerare anatomia copilului. Când se cumpără un dispozitiv de purtat, trebuie avut grijă să nu existe orificii orientate în jos respectiv spre lateral (cum se poate vedea în desenul A/săgeata 1) pentru coapsele sugarului, sau porţiunea de stofă dintre picioare să nu fie îngustă (cum se vede în desenul B/1):

Pozitiile A, B si C
 • Prin aceasta nu numai că este imposibilă o poziţie flectată a picioarelor, corespunzătoare anatomiei copilului,
 • dar prin poziţia faţă în faţă a sugarului şi a persoanei care îl poartă la modele de acest gen se execută o presiune nefavorabilă asupra articulaţiilor şoldului. Coapsele orientate în jos, întinse nefiziologic în şolduri, sunt apăsate permanent contra corpului persoanei purtătoare (vezi B/3), ceea ce influenţează nefavorabil dezvoltarea articulaţiilor şoldului, deci favorizează eventual displazia de şold.
 • Datorită situaţiei anatomice speciale la vârsta sugarului, prin presiunea exercitată asupra picioarelor întinse la şold poate fi cauzată o poziţie (nefiziologica) de lordoză, ceea ce este cazul mai ales când bebeluşul atârnă relativ jos şi genunchii săi sunt apăsaţi de pulpele persoanei care îl poartă.

Aşadar la folosirea marsupiilor trebuie avut grijă la următoarele:

 1. Partea de material dintre picioare trebuie să fie atât de lată încât să ajungă până la fosele poplitee, pentru a asigura o poziţie îndeajuns de flectată a picioarelor pentru toate categoriile de vârstă, cum se vede la desenul C/1. Poate exista un sac suplimentar (marsupiul constă în acest caz dintr-un sac dublu) care să împiedice poziţia întinsă a picioarelor. O poziţie ghemuită puternic favorizează, după cum a fost deja menţionat, o dezvoltare sănătoasă a articulaţiei şoldului şi împiedică o deformare nefiziologică a coloanei vertebrale.
 2. Spatele sugarului trebuie să fie sprijinit îndeajuns. Bebeluşul trebuie să se poată sprijini şi îndrepta cu ajutorul persoanei care îl poartă (vezi C/2), ceea ce presupune de asemenea ca dispozitivul de purtat să cuprindă strâmt corpul copilului. Mai ales la sugarii foarte mici nu este suficientă sprijinirea corpului copilului printr-o piesă în spate, stabilizată doar prin forţa de tracţiune a două bretele (vezi săgeţile la A/2 şi B/2). În acest caz, rămâne în general prea mult loc între copil şi persoana care îl poartă, nu este posibil ca bebeluşul să se sprijine şi să se îndrepte cu ajutorul părţii superioare a trunchiului părinţilor, copilul nu-şi poate menţine poziţia şi coloana vertebrală se curbează prea tare, neputându-i susţine greutatea.

În concluzie se poate spune că:

Dispozitivele de purtat indicate şi poziţia corectă în eşarfă ar trebui verificate pe baza următoarelor criterii:

 1. În privinţa poziţiei picioarelor copiilor: coapsele trebuie să poată fi flectate în unghi drept sau chiar mai mult.
 2. În privinţa sprijinirii părţii superioare a trunchiului copilului: partea din spate a dispozitivului de purtat ar trebui să cuprindă strâns copilul.
 3. În privinţa posibilităţii de a sprijini corpul sugarului: copilul trebuie să se poată sprijini de partea superioară a trunchiului persoanei purtătoare şi să stea astfel drept, ceea ce presupune că e legat destul de strâns.

Obiecţiile cele mai des menţionate, cum ar fi că purtarea timpurie a sugarului în poziţie verticală (înainte ca sugarul să poată şedea singur) ar favoriza defectele coloanei vertebrale au fost contrazise de cercetări. Dimpotrivă, s-a arătat că purtarea copilului cu picioarele desfăcute în lateral şi foarte flectate favorizează dezvoltarea sănătoasă a şoldurilor copilului, deci are efect profilactic contra aşa-zisei displazii de şold congenitale şi satisface în acelaşi timp şi necesităţile copiilor de contact corporal.

Pentru mai multe informaţii vă stau cu plăcere la dispoziţie.

Dr. Evelin Kirkilionis, Grupul de cercetare a biologiei comportamentale umane

*Displazia de şold: cavitatea cotiloidă a osului iliac (acetabulum) este prea teşită; în cel mai rău caz, există pericolul alunecării capului femurului din acetabulum, ducând astfel la luxaţia de şold.

Bibliografie:

 • Arnold M unter Mitarbeit von Kirkilionis E (1998) Ökotest - Tragehilfen. Auf Tuchfühlung. ÖKO-TEST-Magazin (5), 35-43.
 • Fettweis E (1992) Das kindliche Hüftluxationsleiden. In: Stahl C (Hrsg) Fortschritte in Orthopädie und Traumatologie, Bd. 3, ecomed Fachverlag, Landsberg/Lech.
 • Kirkilionis E (1992) Das Tragen des Säuglings im Hüftsitz - Eine spezielle Anpassung des menschlichen Traglings. Zool. Jb. Physiol. 96, 395-415.
 • Kirkilionis E (1997) Die Grundbedürfnisse des Säuglings und deren medizinische Aspekte - dargestellt und charakterisiert am Jungentypus Tragling. notabene medici 27(Heft 2), 61-66 (Teil 1) und (Heft 3), 117-121 (Teil 2).
 • Kirkilionis E. (1999) Ein Baby will getragen sein. Kösel, München.
 • Kirkilionis E. (2000) Das Tragen eines Säuglings – eine kindgerechte Betreuungsmethode mit vielen positiven Effekten. Laktation und Stillen, Fachblatt für Still- und Laktationsberatung, 13 Heft 3, 96-103.
 • Kirkilionis, E. (2007) Getragen in die Welt - Guter Halt, gesunde Haltung. Eltern-Info: Tragen und Transportieren (8), 2-3.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea articolului


© attachmentparenting.ro  2 vizitatori sunt online
  1 afisari în luna aceasta
  18 afisari în luna trecuta
  11191 afisari din 17.01.2008.