Paracetamolul şi astmul

Tradus de Cristina Gojineţchi

Un studiu recent arată că utilizarea paracetamolului (un analgezic obişnuit) în primul an de viaţă ar avea legătură cu riscul crescut de astm şi alte tipuri de reacţii alergice.

Profesorul Richard Beasley, pneumolog la Institutul de Cercetări Medicale din Noua Zeelandă şi colaboratorii săi au publicat rezultatele cercetărilor lor în ediţia de astăzi (19 septembrie 2008) a revistei The Lancet.

Beasley afirmă că ipoteza conform căreia paracetamolul ar putea fi un factor de risc pentru astm există de aproximativ 10 ani şi că mai multe studii au arătat o legătură între astm şi paracetamol.

"Cu siguranţă aceasta era o întrebare la care se cerea un un răspuns" spune el.

Cercetătorii au analizat datele conţinute în Studiul internaţional privind astmul şi alergiile în copilărie în vederea identificării factorilor de risc implicaţi în astm, "febra de fân" (rinită alergică sezonieră) şi eczeme în cazul a peste 200 000 de copii din peste 73 de centre şi 31 de ţări.

"Unul din factorii de risc căutaţi era paracetamolul," afirmă Beasley.

Studiul a arătat că administrarea paracetamolului în tratamentul febrei la copii în primul an de viaţă creşte cu 46% riscul de a avea simptome de astm între 6 şi 7 ani.

De asemenea, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 7 ani care primiseră paracetamol o dată pe lună în ultimele 12 luni au prezentat un risc de trei ori mai mare de a face astm.

Beasley afirmă că există un număr de mecanisme posibile care pot explica această asociere.

"Este bine cunoscut faptul că paracetamolul reduce apărarea antioxidantă a organismului," spune el. "În cazul căilor respiratorii, aceasta poate determina o reacţie inflamatorie care stă la baza apariţiei astmului şi poate determina sistemul nostru imunitar să devină mai alergic".

Cercetările au fost finanţate şi de companiile farmaceutice care fabrică paracetamol şi medicamente pentru astm.

Să fi înţeles greşit?

Există însă şi alte explicaţii referitoare la legătura stabilită de Beasley şi echipa sa.

De exemplu unii cercetători consideră că şi o infecţie virală, care cauzează febră, făcând astfel necesară utilizarea paracetamolului, ar putea declanşa un început de astm.

De asemenea, copiii alergici au o probabilitate mai crescută de a primi paracetamol. Profesorul australian Andrew Kemp, alergolog pediatru la Spitalul de Copii Westmead din Sydney spune că trebuie acordată o mare atenţie şi acestei posibile explicaţii alternative.

El afirmă că în cazul copiilor alergici există o predispoziţie mai mare pentru tuse, răguşeală sau rinită acută atunci când fac o viroză.
"Dacă un copil are mai multe simptome, există o mai mare probabilitate ca părinţii să dorească să îi administreze un medicament," remarcă Kemp.

Beasley este de acord că există multe limitări de acest gen în studiile epidemiologice şi pledează pentru studii randomizate controlate pentru a verifica dacă într-adevăr paracetamolul poate provoca astm.

El afirmă că este foarte importantă aflarea răspunsului la această întrebare, deoarece utilizarea paracetamolului este foarte larg răspândită.
Conform studiului, 1 din 5 copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 7 ani din Noua Zeelandă este tratat cu paracetamol o dată pe lună.

Beasley consideră că, dacă se va dovedi că există vreo legătură, atunci 20 - 40% din cazurile de astm ar putea fi atribuite expunerii la paracetamol.
"Acest lucru ar putea constitui o problemă semnificativă în termeni de sănătate publică”.

Dovezi valoroase

Dr. Raymond Mullins, preşedintele Societăţii Australiene pentru Imunologie Clinică şi Alergologie consideră că acest nou studiu aduce o contribuţie importantă.

"Consider că este un studiu fascinant, deoarece încă nu avem o explicaţie clară la întrebarea de ce alergiile au devenit mai frecvente decât erau înainte. Pur şi simplu nu ştim", spune el.

"Există multe teorii, dar sunt necesare dovezi clare şi incontestabile" adăugă el. "Aşa că orice studiu care ne oferă ipoteze demne de atenţie şi care ne permite să intervenim terapeutic ... este extraordinar".

Mullins spune că şi-ar dori să existe studii care să cerceteze posibilitatea unei asocieri similare între paracetamol şi alergiile la alimente.

Paracetamolul „rămîne cel mai sigur”

Totuşi Beasley doreşte să accentueze că acest studiu nu trebuie să-i determine pe părinţi să treacă la alte medicamente. "Paracetamolul, chiar şi în condiţiile tuturor dovezilor deţinute, rămâne în continuare cel mai sigur medicament."

Aspirina poate cauza un efect secundar rar dar potenţial letal, numit sindromul Reye, iar ibuprofenul poate induce crize de astm la persoanele bolnave de astm.

Tratarea febrei

Purtătorul de cuvânt al Colegiului Regal al Medicilor Generalişti, Dr. Ronald McCoy, afirmă că paracetamolul ar trebui utilizat doar pentru tratarea febrei mari, care depăşeşte 38.5 °C.

Printre alte metode care au rolul de a reduce febra se numără administrarea de lichide, scoaterea hainelor şi umezirea cu apă călduţă.

"Este necesară doar o scădere mică a temperaturii, de exemplu 0,5 °C, pentru a îmbunătăţi starea copilului şi pentru a reduce riscul convulsiilor asociate febrei," după spusele lui McCoy.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro  1 vizitator este online
  1 afisari în luna aceasta
  5 afisari în luna trecuta
  3122 afisari din 17.01.2008.