Febra

Autor: Dr. Iuriy Komarovskyi

Tradus de Cristina Gojineţchi

Febra este una din cele mai comune manifestări nu doar a virozelor respiratorii, ci ÅŸi a oricărei boli infecÅ£ioase. Organismul se autostimulează, producând diverse substanÅ£e care să lupte cu agentul patogen. Cea mai importantă substanţă de acest gen este interferonul. Acesta este o proteină specială, care are capacitatea de a neutraliza viruÅŸii, iar cantitatea acestei proteine are o legătură directă cu temperatura corpului. Cu cât e mai mare temperatura, cu atât mai mult interferon se produce. Cantitatea de interferon ajunge la nivelul maxim în a doua sau a treia zi de febră. Acesta este ÅŸi motivul pentru care cele mai multe viroze se termină cu bine în a treia zi de boală. Dacă însă se produce mai puÅ£in interferon, de exemplu copilul este slăbit (nu poate reacÅ£iona la infecÅ£ie prin febră) sau părinÅ£ii sunt "prea deÅŸtepÅ£i" ÅŸi scad repede febra, atunci ÅŸansele că boala să treacă în 3 zile sunt foarte mici. În acest caz, toate speranÅ£ele sunt anticorpii, care în mod sigur vor nimici virusul, dar durata bolii va fi alta, în jur de 7 zile.

Fiecare copil e un individ aparte ÅŸi tolerează febra în mod diferit. Există copii care se joacă liniÅŸtiÅ£i ÅŸi cu febră de 39 grade, există copii care ÅŸi pragul de 37,5 îl tolerează rău, astfel că nu se pot da recomandări universale referitoare la pragul până la care trebuie aÅŸteptat înainte de administrarea antitermicului.

Important este să fie reţinute următoarele:

Atunci când creÅŸte temperatura corpului, trebuie făcut tot posibilul ca organismul să poată pierde căldura.

Căldura se pierde în 2 moduri - evaporarea transpiraÅ£iei ÅŸi încălzirea aerului inspirat. Cele 2 acÅ£iuni obligatorii:

  1. Multe lichide - ca să aibă ce transpira.
  2. Aer răcoros (temperatura optimă 16-18 grade) - ca să aibă ce încălzi.

Dacă sunt îndeplinite aceste condiÅ£ii, există o foarte mică probabilitate ca organismul să nu se descurce singur cu temperatura corpului.

Atenţie!

În momentul contactului pielii cu ceva rece, se produce o contractare/spasm al capilarelor epidermei, se încetineÅŸte fluxul sangvin, se reduce producerea transpiraÅ£iei ÅŸi pierderea căldurii. Temperatura pielii va scădea, dar temperatura organelor interne va creÅŸte. Iar acest lucru este periculos!

Nu este recomandată aplicarea metodelor fizice de răcire acasă: gheaţă, cearÅŸafuri umede reci, clisme reci, etc.! În spitale sau după vizita medicului se poate, pentru că înainte de aplicarea acestor metode doctorii prescriu medicamente speciale, care previn contractarea capilarelor de pe epidermă. Acasă însă trebuie evitat orice ar putea provoca această contractare. Aerul trebuie să fie răcoros, dar îmbrăcămintea suficient de călduroasă.

Particulele de căldură sunt eliminate din organism odată cu evaporarea transpiraÅ£iei, iar în felul ăsta scade temperatura corpului. Au fost găsite câteva metode care permit o accelerare a evaporării, frecÅ£iile cu alcool sau oÅ£et. Oameni buni! Nici nu vă puteÅ£i imagina cărui pericol supuneÅ£i copilul utilizând aceste metode! Când copilul transpiră, deja temperatura scade de la sine. FrecÅ£ia pe o piele uscată este interzisă categoric, pentru că pielea copilului este atât de firavă ÅŸi subÅ£ire, încât toate acele substanÅ£e folosite pentru frecÅ£ie sunt absorbite în sânge. În cazul frecÅ£iilor cu alcool se poate ajunge la intoxicare cu alcool, iar in cazul celor cu oÅ£et - la intoxicare cu acid.

Concluzia este evidentă - niciodată să nu faceţi frecţie. Dacă a transpirat copilul, schimbaţi-i hainele şi liniştiţi-vă.

Cu cât e mai mare temperatura corpului, cu cât mai mult a transpirat, cu cât e mai cald în casă, cu atât mai mule lichide trebuie administrate. Cea mai bună băutura pentru copiii din primul an de viaţă e compotul de stafide. Pentru copiii mai mari - compotul din fructe uscate (nota traducătorului: fructele uscate sunt foarte bogate în potasiu ÅŸi alte minerale care se elimină în timpul transpiraÅ£iei). Ceaiul de zmeură creÅŸte brusc transpiraÅ£ia, dar pentru asta trebuie să fiÅ£i siguri că există resurse pentru transpiraÅ£ie, adică înainte de ceaiul de zmeură copilul trebuie să mai bea ÅŸi altceva (de exemplu compot). În orice caz, înainte de împlinirea vârstei de 1 an nu trebuie dat la copii ceai de zmeură.

Dacă însă copilul refuză anumite lichide, lăsaÅ£i-l să bea orice vrea el (apă plată, lapte, alte tipuri de ceaiuri, de măceÅŸe, de coacăze etc.) decât să nu bea deloc. El are nevoie de lichide pentru a preveni o creÅŸtere a densităţii sângelui, care poate apărea în contextul creÅŸterii temperaturii corpului. Orice lichid, însă, ajunge din stomac în sânge doar după ce temperatura lichidului ajunge la temperatura stomacului: dacă e prea rece, va fi absorbit doar după încălzire, dacă va fi prea cald, se va absorbi doar după ce se mai răceÅŸte.

Concluzia: temperatura lichidului administrat trebuie să fie aceeaşi cu temperatura corpului (plus/minus 5 grade).

Există destul de frecvent situaÅ£ii când creÅŸterea temperaturii corpului este greu de suportat de către copil. Se poate întâmpla ca febra să fie periculoasă pentru copil, dacă acesta are anumite patologii ale sistemului nervos ÅŸi aceasta să provoace convulsii. Dar chiar ÅŸi pentru un organism perfect, temperatura mai mare de 39 grade, care persistă mai mult de o oră, are efecte negative mai multe decât pozitive.

ReieÅŸind din cele de mai sus, putem evidenÅ£ia 3 situaÅ£ii când are rost utilizarea medicamentelor:

  1. Organismul tolerează rău febra;
  2. Patologii ale sistemului nervos;
  3. Temperatura depăşeşte 39 grade.

De reÅ£inut: eficienÅ£a oricărui medicament este mai mică, iar probabilitatea apariÅ£iei efectelor secundare este mai mare dacă nu se insistă asupra celor 2 aspecte descrise mai sus - administrarea de lichide ÅŸi reducerea temperaturii aerului în încăpere.

Medicamentul optim pentru utilizare de către părinÅ£i este paracetamolul (mai bine supozitoare). Paracetamolul este un medicament unic din punct de vedere al siguranÅ£ei, chiar ÅŸi o depăşire de 2-3 ori a dozei, de regulă, nu duce la consecinÅ£e grave, deÅŸi nu trebuie depăşită doza în mod conÅŸtient. Este ÅŸi uÅŸor de administrat datorită multiplelor forme de prezentare - pastile, siropuri, prafuri solubile, supozitoare. Câteva informaÅ£ii utile referitoare la paracetamol:

  1. Cel mai important este că eficienÅ£a paracetamolului este foarte mare în cazul virozelor respiratorii. În cazul infecÅ£iilor bacteriene, paracetamolul nu ajută pe o perioadă îndelungată de timp sau nu ajută deloc. Altfel spus, dacă există o infecÅ£ie mai serioasă, nu veÅ£i reuÅŸi să reduceÅ£i semnificativ temperatura corpului cu ajutorul paracetamolului. Astfel, părinÅ£ii pot evalua corect gravitatea bolii: dacă după administrarea paracetamolului temperatura a scăzut brusc, înseamnă că e cel mai probabil vorba de o infecÅ£ie respiratorie virală. Însă dacă lipseÅŸte efectul în urma administrării paracetamolului, ar fi bine să vă adresaÅ£i medicului cât mai repede.
  2. Paracetamolul este fabricat de sute de firme, având sute de denumiri ÅŸi zeci de forme de prezentare. Nu contează denumirea sau ambalajul. EficienÅ£a preparatului este determinată în primul rând de doză.
  3. Deoarece paracetamolul este un preparat care de cele mai multe ori este utilizat fără indicaÅ£ia medicului, trebuie să cunoaÅŸteÅ£i modul de administrare. De regulă, dozele sunt indicate în prospect sau pe ambalaj.
  4. Paracetamolul nu tratează. Paracetamolul reduce manifestarea unui anumit simptom - febra.
  5. Paracetamolul nu se utilizează în scheme, adică atunci când a venit ora - de ex. câte o linguriţă de 3 ori pe zi. Paracetamolul se administrează doar atunci când există motive: febră - administrat paracetamol, febra a cedat - nu se mai administrează paracetamol.
  6. Paracetamolul nu va fi administrat mai mult de 4 ori în 24 ore ÅŸi nici mai mult de 3 zile la rând.

În orice situaÅ£ie, părinÅ£ii trebuie să-ÅŸi dea seama că utilizarea paracetamolului este doar o măsură temporară, care permite aÅŸteptarea liniÅŸtită a medicului. Utilizarea altor antitermice (aspirină, algocalmin, ibuprofen) va fi făcută doar la recomandarea medicului.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro



  2 vizitatori sunt online
  7 afisari în luna aceasta
  11 afisari în luna trecuta
  13062 afisari din 17.01.2008.