Riscul de morbiditate respiratorie la nou-născuţii la termen născuţi prin cezariană la cerere: studiu de grup

Autori: Hansen AK, Wisborg K, Uldbjerg N, Henriksen TB.

Tradus de Ionela Iordan

Obiectiv: Investigarea asociaţiei dintre cezariana la cerere si morbiditatea respiratorie neonatală şi importanţa alegerii momentului optim în cazul cezarienei la cerere.

Metodă: Studiu de grup, cu informaţii colectate de la grupul de naştere Aarhus din Danemarca.

Cadru: Departamentul de obstetrică şi departamentul de neonatologie din cadrul unui spital universitar din Danemarca.

Participanţi: Toţi nou-născuţii vii fără malformaţii, cu vârste gestaţionale cuprinse între 37 şi 41 de săptămâni, născuţi între 1 ianuarie 1998 si 31 decembrie 2006 ( 34458 de copii).

Principalele măsurători urmărite: morbiditatea respiratorie (tahipneea tranzitorie a nou-născutului, sindromul opririi respiraţiei, hipertensiunea pulmonară persistentă a nou-născutului) şi morbiditatea respiratorie gravă (terapie cu oxigen mai mult de două zile, presiune pozitivă continuă asupra căilor respiratorii sau necesitatea ventilaţiei mecanice).

Rezultate: În urma cezarienei la cerere s-au născut 2687 de bebeluşi. Prin comparaţie cu bebeluşii născuţi vaginal, s-a constatat un risc de morbiditate respiratorie la sarcinile de 37 de săptămâni (cu probabilitate de 3.9, 95% interval de încredere de la 2.4 până la 6.5), de 38 de săptămâni (3.0, de la 2.1 la 4.3) şi de 39 de săptămâni (1.9, de la 1.2 la 3.0). Riscurile crescute de morbiditate înregistrate au evidenţiat acelaşi model, dar cu probabilităţi crescute: o creştere de cinci ori mai mare a fost constatată la 37 de săptămâni (5.0, de la 1.6 până la 16.0). Aceste rezultate au rămas practic neschimbate după excluderea sarcinilor complicate de diabet, pre-eclampsie, retarduri de creştere intrauterină sau prezentaţie pelviană.

Concluzie: Comparând bebeluşii născuţi vaginal sau prin cezariană de urgenţă cu cei născuţi prin cezariană la cerere, născuţi la termen sau aproximativ la termen, se constată că aceştia din urmă riscă afecţiuni de morbiditate respiratorie. Riscul creşte cu cât vârsta gestaţională este mai mică.

Textul in original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro  2 vizitatori sunt online
  1 afisari în luna aceasta
  5 afisari în luna trecuta
  2649 afisari din 17.01.2008.