R─âspunsuri la întreb─âri referitoare la penisul intact al b─âiatului t─âu

Tradus de Roxana-Mirela Dudu┼č

Ce este prepuţul?

Prepu┼úul este pielea care acoper─â ┼či protejeaz─â glandul penisului. În interior, prepu┼úul prezint─â o mucoas─â asem─ân─âtoare cu cea din interiorul gurii, care p─âstreaz─â suprafa┼úa glandului moale, umed─â ┼či senzitiv─â. Prepu┼úul con┼úine o serie de vase de sânge ┼či o re┼úea dens─â de termina┼úii nervoase. Frenum-ul (a┼ča-zisa a┼ú─â a penisului) este o por┼úiune de ┼úesut ce se afl─â în partea posterioar─â a penisului, între baza glandului ┼či partea interioar─â a prepu┼úului. ┼óesutul erogen, numit sulcus, înconjoar─â prepu┼úul, la jonc┼úiunea muco-cutanat─â (unde se întâlnesc partea intern─â ┼či extern─â a prepu┼úului).

Penisul copilului Penisul adultului

“Deschiderea cât un punct de la 7 luni va deveni un mare canal de comunicare la 17 ani”, Sir James Spence

Cum îngrijesc penisul intact al b─âiatului meu?

Penisul intact nu are nevoie de nici o îngrijire special─â. Prepu┼úul nu va fi niciodat─â retractat cu for┼úa. În primii ani din via┼úa unui b─ârbat, partea interioar─â a prepu┼úului este ata┼čat─â de gland, a┼ča cum, de exemplu, sunt lipite pleoapele unui pui de pisic─â, nou-n─âscut. ┼óesutul care leag─â cele dou─â suprafe┼úe se dizolv─â natural, în timp - un proces ce nu trebuie niciodat─â gr─âbit. Prepu┼úul poate fi retractat atunci când partea sa interioar─â se separ─â de gland ┼či deschiderea e larg─â. Aceasta se întâmpl─â, de obicei, în jurul vârstei de 18 ani. Chiar dac─â glandul ┼či prepu┼úul se separ─â în copil─ârie, prepu┼úul poate fi neretractabil, deoarece deschiderea e suficient de mare pentru a permite trecerea urinei.

Prima persoan─â care retrage prepu┼úul copilului trebuie s─â fie copilul însu┼či. De obicei, b─âie┼úii î┼či trag prepu┼úul spre exterior. E normal ┼či natural, nici o grij─â! Nu se va r─âni singur! Odat─â ce b─âiatul descoper─â c─â prepu┼úul lui este retractabil (o descoperire minunat─â pentru un copil cu penisul intact!) va înv─â┼úa foarte u┼čor s─â aib─â grij─â de el. Informând copilul cu privire la retractabilitatea prepu┼úului, vei evita îngrijorarea lui atunci când aceasta se va întâmpla pentru prima oar─â. Când un b─âiat este destul de mare pentru a face baie singur, el î┼či va putea sp─âla penisul singur. Câteva simple instruc┼úiuni îi pot fi utile:

  1. retrage prepu┼úul cu blânde┼úe (dac─â este retractabil)
  2. cl─âte┼čte glandul ┼či partea intern─â a prepu┼úului cu ap─â c─âldu┼ú─â
  3. împinge prepu┼úul înainte, astfel încât s─â acoperi glandul la loc

La pubertate, îi po┼úi spune fiului t─âu c─â odat─â cu începerea activit─â┼úii hormonale sosesc ┼či noi responsabilit─â┼úi, incluzând igiena genital─â.

De ce se înro┼če┼čte prepu┼úul?

Uneori prepu┼úul devine ro┼ču. Aceasta este o indica┼úie c─â prepu┼úul î┼či face treaba, adic─â protejeaz─â glandul ┼či meantul urinar. Când bacteriile din materiile fecale reac┼úioneaz─â cu urina, se produce amoniac, care arde pielea ┼či produce dermatit─â amoniacal─â, cunoscut─â sub numele de dermatit─â de scutec.

Alte cauze ale înro┼čirii prepu┼úului pot fi:

  • scutecul murdar ┼úinut mult timp
  • dezechilibrul bacterian al pielii, cauzat de spuma de baie
  • apa clorurat─â puternic (piscin─â)
  • sp─âlatul zonelor genitale cu s─âpun
  • s─âpunul ┼či detergentul de rufe de pe îmbr─âc─âminte
  • antibioticele
  • urina concentrat─â, datorit─â insuficientei hidrat─âri cu ap─â

Hidratarea, b─âile c─âldu┼úe ┼či l─âsatul în fundul gol ajut─â la vindecare.

Ce sunt perlele albe de sub prepuţ?

Perlele albe sunt constituite din celulele ce ata┼čeaz─â prepu┼úul de gland. Când se formeaz─â noi celule pe gland ┼či în interiorul prepu┼úului, celulele vechi ce formeaz─â 'buzunare' î┼či vor g─âsi singure drumul c─âtre vârful prepu┼úului, de unde vor putea fi îndep─ârtate cu u┼čurin┼ú─â. Deci, dac─â observi mici perlu┼úe albe sub prepu┼ú, vei ┼čti c─â începe separarea natural─â a prepu┼úului de gland.

“Cea mai grav─â problem─â a prepu┼úului unui penis intact este atunci când cineva crede c─â prepu┼úul are probleme.”- John A. Erickson

Ce este fimoza?

Cuvântul “fimoz─â” provine din grecescul “phimos” ┼či înseamn─â botni┼ú─â. Este folosit de obicei incorect – ca f─âcând referire la prepu┼úul ce nu poate fi retractat (din orice motiv).

O discuţie cuprinzătoare despre fimoză este departe de a fi scopul acestui pamflet.

P─ârin┼úii trebuie s─â ┼čtie c─â to┼úi bebelu┼čii au prepu┼úul neretractabil. Este normal. Prepu┼úul majorit─â┼úii b─ârba┼úilor devine retractabil total în jurul vârstei de 18 ani. Este, de asemenea, important de ┼čtiut c─â mul┼úi b─ârba┼úi adul┼úi cu prepu┼úul neretractabil sunt perfect ferici┼úi. Dac─â un b─ârbat vrea ca prepu┼úul s─â fie retractabil, o poate face cu u┼čurin┼ú─â, în condi┼úii de siguran┼ú─â, tr─âgând de prepu┼ú pân─â se deschide destul de larg pentru a descoperi glandul. Un prepu┼ú neretractabil nu este o indica┼úie pentru a aplica circumcizia.

Ce se întâmpl─â dac─â cineva retracteaz─â prematur prepu┼úul b─âiatului meu?

Retragerea for┼úat─â a prepu┼úului (decalotarea) poate fi foarte dureroas─â ┼či poate cauza diverse probleme. Retragerea prepu┼úului de pe gland provoac─â r─âni deschise, care pot duce la infec┼úii. Prepu┼úul este ata┼čat de gland, creând aderen┼ú─â natural─â. Prepu┼úul poate fi “în┼úepenit” în spatele glandului (parafimoz─â). Prin strângerea glandului, prepu┼úul poate fi adus înapoi f─âr─â a fi nevoie de circumcizie.

De ce atunci când urineaz─â, prepu┼úul b─âiatului meu se umfl─â ("balloon”)?

Umflarea (“ballooning”) este un indiciu c─â are loc separarea natural─â a prepu┼úului de gland.

Un irlandez în vârst─â poveste┼čte c─â atunci când era b─âiat, el ┼či prietenii lui “noroco┼či s─â aib─â un prepu┼ú care se umfl─â” st─âteau în coloan─â atunci când urinau, apoi storceau balonul format de prepu┼ú pentru a stropi cât mai departe. În func┼úie de deschiderea prepu┼úului, mul┼úi b─âie┼úi î┼či reduceau ┼čansele de câ┼čtig, dar î┼či cre┼čteau abilitatea de a-┼či retrage prepu┼úul.

Mul┼úi medici nu sunt la curent cu noile informa┼úii despre p─âstrarea intact─â a penisului ┼či recomand─â circumcizia sau decalotarea pentru toate "problemele" prepu┼úului.

Articol tradus cu permisiunea lui Marilyn Fayre Milos, RN, Director executiv NOCIRC.

NOCIRC - Organiza┼úia Na┼úional─â a Centrelor de Informare ┼či Resurse privind Circumcizia este dedicat─â p─âstr─ârii ┼či protej─ârii integrit─â┼úii normale, naturale a copilului. Aceast─â asocia┼úie este bucuroas─â s─â v─â îndrepte c─âtre medici care în┼úeleg func┼úiile ┼či importan┼úa prepu┼úului.

Informa┼úiile din acest articol nu sunt destinate s─â înlocuiasc─â consilierea medical─â.

Mai multe informatii gasiti aici: www.nocirc.org

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


┬ę attachmentparenting.ro  1 vizitator este online
  1 afisari ├«n luna aceasta
  63 afisari ├«n luna trecuta
  85434 afisari din 17.01.2008.