Răspunsuri la întrebări referitoare la retractarea prematură* (forţată) a prepuţului băiatului tău

Tradus de Roxana-Mirela Duduş

În prezent, mulţi băieţi cresc cu prepuţul intact. NOCIRC înregistrează un număr tot mai mare de telefoane din partea părinţilor ai căror fii au fost decalotaţi de către chirurg, pediatru sau chiar de către copilul însuşi.

Ce trebuie să ştiu despre prepuţ?

Bărbaţii se nasc cu prepuţ - care acoperă glandul penisului. În copilărie, suprafaţa internă a prepuţului şi suprafaţa glandului reprezintă o structură continuă. Celulele care conectează aceste două suprafeţe se dizolvă natural, în timp, fiind un proces care nu trebuie grăbit. Deschiderea prepuţului normal, neretractabil, protejează meantul urinar (deschiderea prin care se eliberează urina) de amoniac, materii fecale, corpuri străine, frecare, iritare, ulceraţie şi infecţie.

Ce înseamnă retractarea prepuţului?

Prepuţul este retractat atunci când este în spatele glandului, descoperindu-l. Prepuţul devine retractabil atunci când partea interioară se separă de gland şi deschiderea prepuţului se lărgeşte. Aceasta se întâmplă în copilărie sau după pubertate. Chiar dacă prepuţul se separă în copilărie, el poate fi neretractabil, dar deschiderea este destul de largă pentru a permite urinei să treacă. Acest lucru este normal. După ce prepuţul se separă de gland şi deschiderea lui se lărgeşte, băiatul îşi poate retrage singur prepuţul fără durere sau prejudiciu.

Cine ar trebui să fie prima persoană care retractează prepuţul copilului?

Prima persoană care retractează prepuţul este copilul însuşi.

Un băiat nu trebuie obligat sau îndrumat să-şi retracteze prepuţul. În copilărie, băiatul va trage de prepuţ în afară, departe de trupul său, asistând la separarea prepuţului de gland. Când va mai creşte, băiatul va trage de prepuţ, de asemenea, şi într-o zi va descoperi că prepuţul se poate retrage în spatele glandului. Mulţi băieţi nu dezvoltă un prepuţ total retractabil decât după pubertate. E normal!

Cum îmi pot proteja băiatul?

Părinţii care au un băiat cu penisul intact au, de obicei, mai multe informaţii faţă de medicul personal despre structura, funcţiile, dezvoltarea penisului şi cum să ai grijă de un penis normal. În prezent, majoritatea medicilor din SUA (şi nu numai!) au puţine cunoştinţe legate de prepuţ, deoarece nu au învăţat despre el la şcoală. Mulţi nu cunosc faptul că prepuţul şi glandul încep ca o structură comună şi se separă în timp, natural, de la sine.

Spuneţi medicului care îngrijeşte copilul - înaintea unei consultaţii a nou-născutului şi înaintea fiecărei consultaţii de după aceea - că fiul dvs. are penisul intact şi că nu vreţi să-i atingă penisul său să retragă prepuţul (să-l decaloteze). Apoi, fiţi atenţi ca medicul să vă respecte dorinţa.

NOCIRC continuă să primească telefoane din partea părinţilor care au atenţionat medicii să nu decaloteze, dar medicii au făcut-o oricum.

“Prepuţul poate fi asemănat cu un boboc de trandafir care este închis. Ca şi bobocul de trandafir, va înflori când va veni vremea să înflorească. Nimeni nu deschide un boboc de trandafir ca să-l facă să înflorească. ”- H .L. Tan, medic.

Trebuie retractat prepuţul băiatului meu, dacă fost cateterizat pentru urocultură sau tratament medical?

Nu. Un cateter poate fi inserat când prepuţul este retractat destul, astfel încât să se vadă meantul urinar (deschiderea prin care trece urina). Dacă deschiderea prepuţului este prea mică, se retrage prepuţul până se vede meantul urinar, iar cateterul poate fi introdus în meant. Prepuţul nu va fi retras cu forţa din nici un motiv.

Ce se întâmplă dacă prepuţul băiatului meu a fost retractat forţat?

Retractarea forţată a prepuţului poate cauza durere şi traumă, deoarece rupe prepuţul de pe gland, ducând la apariţia rănilor pe deschiderea prepuţului. Aceste răni pot duce la:

Infecţie. Acum există o cale deschisă prin care bacteriile pot pătrunde în organism.

Aderenţe. Cele două suprafeţe se pot uni pentru a se vindeca; de obicei, este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru a face posibilă retragerea prepuţului.

Fimoza dobândită. Când prepuţul este tras cu forţa peste gland, pot apărea răni care se vor transforma în cicatrici, împiedicând mai târziu lărgirea de la sine a deschiderii.

Parafimoză. Când prepuţul este retractat forţat, deschiderea lui rămâne blocată în spatele glandului, ca un garou; sângele se poate acumula în gland, umflându-l. Mulţi medici recomandă circumcizia pentru a corecta parafimoza, dar prepuţul poate fi adus înapoi fără această operaţie, doar prin simpla împingere a glandului în prepuţ. Dacă această operaţiune nu este posibilă, se strânge glandul pentru a reduce umflarea şi se va ajuta prin împingerea prepuţului. Dacă şi această metodă eşuează, se pune gheaţă pe gland sau se injectează partea umflată a prepuţului cu hialuronidază, ajutând prepuţul să revină la poziţia iniţială.

Ce trebuie să fac dacă prepuţul băiatului meu a fost retractat forţat?

Indiferent de vârsta copilului tău, îţi ceri scuze şi îi spui că vei avea grijă ca nimeni, niciodată, să nu îi mai facă asta. Dacă penisul copilului este umflat, băile călduţe vor înlătura umflarea şi disconfortul.

Dacă îl ustură atunci când urinează, puneţi-l să facă băi calde în cadă, de mai multe ori pe zi, astfel urina va fi diluată cu apă. Nu folosiţi săpunul pentru a spăla penisul.

Chiar dacă aţi fost sfătuiţi să retractaţi prepuţul la fiecare îmbăiere, nu o faceţi.Copilul a fost rănit şi traumatizat, iar penisul are nevoie să fie lăsat în pace pentru a se vindeca.

Atenţie la infecţii!

Băiatul dvs. poate dezvolta aderenţe când prepuţul şi glandul se vindecă, dar nu aveţi de unde şti dacă după pubertate se vor separa de la sine sau vor trebui separate chirurgical.

Nimeni nu ar trebui să manipuleze penisul copilului pentru a-l verifica dacă prezintă aderenţe sau cât de mult se retractează prepuţul. Un prepuţ îngust merită acelaşi respect ca un himen strâns. Ambele deschideri se vor mări odată cu maturarea sexuală.

Ce măsuri legale aş putea lua?

David J. Llewellyn, J.D., Atlanta, Georgia, recomandă:

"În general, legea nu permite medicilor să efectueze copilului o procedură fără permisiunea părintelui. Dacă prepuţul unui copil a fost retractat forţat de către medic, fără permisiunea părintelui, copilul prezentând în urma procedurii răni şi durere, legea, în majoritatea statelor din SUA, prevede că părinţii pot face plângere împotriva medicului, în numele copilului, pentru atac.

Părinţii ar trebui să fie conştienţi de aceste fapte şi să consulte cadre specializate dacă copilul lor a fost forţat să sufere dureri inutile, fără permisiunea lor.”

Articol tradus cu permisiunea lui Marilyn Fayre Milos, RN, Director executiv NOCIRC

* Decalotare

Mai multe informatii gasiti aici: www.nocirc.org

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro  1 vizitator este online
  1 afisari în luna aceasta
  9 afisari în luna trecuta
  7080 afisari din 17.01.2008.