După naÅŸtere, se spune că femeia „are hormoni”. De obicei această frază nu este folosită drept compliment ÅŸi în general se lasă să se înÅ£eleagă că în creierul lăuzelor se produc substanÅ£e care justifică „comportamentele ciudate”. Azi, însă, ÅŸtiinÅ£a a identificat cu precizie care sunt aceÅŸti hormoni ÅŸi ce efecte produc în organismul nostru. Cunoscând mai bine unii dintre „hormonii mamelor” reuÅŸim poate să înÅ£elegem ceva mai multe despre naÅŸtere ÅŸi s-ar putea să avem chiar ÅŸi surprize.
Prolactina
Este produsă de o glandă din creier numită hipofiză; funcÅ£ia ei principală este de a comanda sânilor producÅ£ia de lapte. Activarea prolactinei este provocată de sugerea sfârcului, dar pentru unele mame e suficient stimulul auditiv al plânsului copilului. Cine alăptează trebuie să ÅŸtie că prolactina (în cazul tuturor mamiferelor) este produsă în cea mai mare parte în timpul nopÅ£ii, când probabil mediul este mai relaxant ÅŸi sigur. Este un hormon antic ÅŸi răspândit în natură, fiind prezent ÅŸi la peÅŸti, amfibii, păsări.
Este produs atât de către femelă, cât ÅŸi de către mascul. La masculi (care nu alăptează) prolactina este produsă în situaÅ£iile când acesta îngrijeÅŸte puii (este vorba de oameni ÅŸi ÅŸoareci). Prolactina a fost descoperită în cantităţi mari la animale atunci când acestea erau puse în situaÅ£ia de a-ÅŸi apăra puii de un pericol iminent.
E deja demonstrat că, în afară de a stimula activitatea glandelor mamare, prolactina este responsabilă de comportamente cum ar fi construirea cuibului ÅŸi îngrijirea puilor.
Atenţie: reduce dorinţa sexuală.
Oxitocina
Este produsă de creier, dar şi de ovare şi de testicule. Spre depsebire de prolactină, acest hormon e prezent doar la mamifere.
În timpul naÅŸterii, oxitocina produce contracÅ£iile uterului, dar după naÅŸtere îÅŸi schimbă funcÅ£ia ÅŸi e folosită pentru stimularea ieÅŸirii laptelui din mamele. ProducÅ£ia de oxitocină are un vârf în prima oră după naÅŸtere, mai ales dacă nou-născutul începe să sugă sfârcul; în această primă fază este folosită pentru a provoca contracÅ£ia uterului, înlăturând astfel riscul de hemoragie după desprinderea placentei.
Oxitocina nu este prezentă doar în timpul naÅŸterii, o regăsim ÅŸi în timpul activităţii sexuale, fiind responsabilă de provocarea orgasmului. Produce efecte excitante ÅŸi de plăcere, reduce inhibiÅ£iile. Induce comportamente altruiste ÅŸi de abandonare a sinelui.
AtenÅ£ie: oxitocina nu poate fi produsă în situaÅ£ii de stres ÅŸi tensiune.
Progesteronul
Este hormonul produs de placentă pe toată perioada sarcinii ÅŸi permite organismului matern să accepte noul „intrus”. Când soseÅŸte momentul naÅŸterii, creierul copilului, prin intermediul altor hormoni, transmite placentei comanda de a reduce producÅ£ia de progesteron pentru a se putea declanÅŸa travaliul.
Adrenalina
Este o substanţă produsă în toate situaÅ£iile de pericol, pentru a face organismul mai atent ÅŸi mai pregătit. MăreÅŸte activitatea inimii ÅŸi oxigenarea tuturor Å£esuturilor organismului, inclusiv a creierului, permiÅ£ând folosirea unor mari rezerve de energie pentru a face faţă momentului de dificultate. Această agitaÅ£ie, specifică marilor evenimente, este vizibilă pe faÅ£a ÅŸi în ochii nou-născuÅ£ilor noÅŸtri imediat după naÅŸtere.
Endorfinele
Protejează de durere ÅŸi sunt mai puternice decât morfina. Sunt cele care nu-Å£i permit să-Å£i aminteÅŸti (fizic) experienÅ£a dureroasă ÅŸi pot provoca o senzaÅ£ie de bine ÅŸi euforie. În timpul momentelor mai dificile ale travaliului ÅŸi naÅŸterii, sunt secretate în mare cantitate ÅŸi de către mamă ÅŸi de către copil. Fiind substanÅ£e asemănătoare drogurilor, ar putea fi responsabile de dependenÅ£a creată între mamă ÅŸi copilul său imediat după naÅŸtere.
Aceste substanÅ£e produse atât de mamă cât ÅŸi de copil reprezintă un sistem biologic de comunicare foarte puternic, care foloseÅŸte creierul drept organ principal. Comportamentul mamelor ÅŸi copiilor lor este modificat de aceste substanÅ£e într-un mod inevitabil, dar ÅŸi fascinant ÅŸi misterios. Deci, problema nu este că „săracele” mame „au hormoni”după naÅŸtere, ci că toÅ£i ceilalÅ£i, „săracii”, nu au aceÅŸti hormoni.