Katherine A. Dettwyler
Katherine Ann Dettwyler este în prezent profesor conferenţiar la Catedra de Antropologie a Universităţii din Delaware, Newark, USA. Principalele domenii de interes în care activează sunt: alimentaţia nou-născutului şicopilului (alăptare, înţărcare, diversificare), antropologia nutritivă, creşterea şi dezvoltarea, medicina evolutivă, metodologia de cercetare şi problemele etice/filozofice în medicină şi antropologie. A scris numeroase cărţi (printre care şi “Dancing Skeletons: Life and Death în West Africa") şi articole ştiinţifice (printre care "When to Wean: Biological Versus Cultural Perspectives", publicat în “Clinical Obstetrics and Gynecology”, Volume 47, Number 3, pp. 712-723); este co-editor al cărţii “Breastfeeding: Biocultural Perspectives”,), consultant în alăptare, susţine numeroase conferinţe ştiinţifice în diverse universităţi.
Trăieşte în Delaware alături de soţul ei, Steven, fii ei, Peter (22 ani) şi Alexander (16 ani), caniche-ul Truman şi 4 pisici. Miranda, fiica ei (pe care a alăptat-o până la vârsta de 4 ani) şi-a terminat studiile în 2004 la Universitatea din Texas cu o diplomă de masterat în fizică gravitaţională. Miranda s-a căsătorit cu Mark D. Hannam (PhD) din Noua Zeelandă, pe 11 iunie 2005, în Newark, DE. Şi-au petrecut 2 ani şi 5 luni în Germania, timp în care Miranda a învăţat limba germană şi a devenit mama lui Hannam Graham Henry, născut pe 3 iulie 2006. În luna martie a anului 2008 s-au mutat în Cork, Irlanda. La 20 de luni, Henry este un copil alăptat, sănătos şi fericit.
Robin Grille
Robin Grille este tată, psiholog - având experienţă în domeniu de peste 20 de ani - şi consilier în materie de educaţie a copiilor. Articolele sale despre îngrijirea şi educaţia dată de părinţi, precum şi despre dezvoltarea copilului, au fost publicate în Australia, SUA, Noua Zeelandă, România etc.
Un orator pasionat şi un activist al schimbărilor sociale, Robin Grille atrage atenţia lumii subliniind că, îmbunătăţindu-ne perspectiva asupra copiilor şi a nevoilor lor emoţionale, putem schimba substanţial societatea către pace şi cooperare.
Prima sa carte, "Parenting for a Peaceful World" (2005), a fost foarte bine primită de psihologi, consilieri, părinţi, educatori.
În această carte puteţi citi despre:
- cele 5 stadii ale dezvoltării bazei emoţionale în copilăria timpurie;
- cum experienţele din copilăria timpurie vă afectează emoţional, comportamental şi relaţional;
- cum să stimulaţi inteligenţa emoţională a copiilor dumneavoastră, astfel încât să poată creşte având cele mai sănătoase şi mai recompensatoare relaţii cu ceilalţi şi să-şi împlinească potenţialul nativ;
- cercetări la zi privind dezvoltarea copilului, genetic versus mediu;
- noi abordări ale cauzelor tulburărilor în timpul copilăriei (comportamentale şi psihologice);
- ce implicaţii au ultimele cercetări în domeniul dezvoltării copilului asupra filosofiei educaţionale, orientată către copilăria mică;
- inovaţii interesante în filosofia educaţională pentru vârsta copilăriei mici;
- cum practicile de creştere a copilului au afectat societăţile de-a lungul istoriei;
- cum alegerile noastre în creşterea copilului pot fi cei mai puternici agenţi pentru o schimbare socială pozitivă şi pentru o vindecare mondială.
Despre a doua carte publicată de Robin Grille, "Heart to Heart Parenting" (2008), vorbeşte un alt psiholog australian recunoscut, Sarah Buckley:
"... În loc să ne ofere simple ponturi sau sfaturi generalizate, Robin Grille ne oferă un ghid gentil către sufletul autentic al minunatei experienţe de a fi părinte. Abordarea sa pas-cu-pas sprijină părinţii în fiecare etapă a creşterii copilului, pentru a descoperi plăcerea, împlinirea şi creşterea personală imensă, atât pentru părinţi, cât şi pentru copii."
Articole:
- Dreptul de avea nevoi
- Recompensa şi lauda - un morcov otrăvit
- Depresia post-natală, boală mintală sau reacţie naturală?
- Puşi la zid! Sunt lăsaţi deoparte părinţii care îşi urmează inima?
- De la oroare la speranţă - evoluţia practicilor educaţionale
- Multe mâini
- Ce-şi aminteşte copilul tău
- Copii "buni" - cu ce preţ? Costul ascuns al ruşinii
- După ataşament ... ce urmează?
- IQ este doar o fată a monedei. Cultiva inteligenţa emoţională a copilului tău!
Seminarii:
- A educa pentru o lume în pace;
- Ataşamentul, creierul, fericirea umană;
- Să ne conectăm copiilor noştri;
- Când părinţii au fost şi ei copii.
În decursul anului 2009 va fi finalizat documentarul "Parenting for a Peaceful World".
Puteţi citi lucrările autorului pe adresa: www.our-emotional-health.com
Daniela Luca
Doctor în psihopatologie şi psihanaliză, Universitatea Paris VII - Denis-Diderot, Franţa
Psihanalist - Membru Direct Romanian Study Group/International Psychoanalytic Association
Psiholog principal autonom/supervizor - acreditat de Colegiul
Psihologilor din Romania, specializarea psihoterapie - psihanaliză
Psihoterapeut și formator în cadrul Fundației Generația - Centrul de Psihoterapie pentru Copii și Adolescenți
Membru fondator al Asociației Interdisciplinare de Psihanaliză Aplicată
Redactor și traducător lucrări de specialitate în domeniile: psihologie, psihopatologie, psihanaliză
Carl Rogers
Psiholog american (1902-1987), fondatorul psihologiei umaniste. Multe din abordările moderne de educaţie şi terapie se bazează pe teoriile sale care vizează centrarea pe individ.
Antonella Sagone
Psiholog, consultant în alăptare IBCLC, docent, cursuri UNICEF, co-redactor al revistei ştiinţifice medicale "L'Allattamento Moderno". Textele ale căror autoare este sunt traduse şi publicate cu acordul dumneaei.
Ned Vare
Fost profesor al unei şcoli private, om de afaceri, scriitor; articolele sale apar on line (www.borntoexplore.org); el este un apărător al unschooling-ului.
Alessandro Volta
S-a născut la Parma în 1960. Este căsătorit şi este tatăl a trei copii. În 1988 a început să practice pediatria în spitalul oraşului natal, ocupându-se în special de asistenţa nou-născuţilor prematuri.
În momentul de faţă este responsabil al Serviciului de Sănătate al Copiilor şi Asistenţă Neonatală la Spitalul din Montecchio în provincia Reggio Emilia, Italia. Este instructor pentru cursurile OMS/UNICEF care propun şi susţin alăptarea maternă şi ţine cursuri formative de obstetrică în ceea ce priveşte calitatea de părinţi. (N.T. se referă la implicarea, participarea activă a părinţilor în procesul de naştere.) Organizează pentru părinţi cursuri axate pe participarea lor activă în procesul naşterii şi pe susţinerea lor în primele luni după naştere. Participă la diferite proiecte organizate de către societăţi de sine stătătoare sau de către autorităţile locale (primărie, etc.) pe plan regional pentru a umaniza evenimentul naşterii. Este autorul a 48 de lucrări apărute în diferite reviste ştiinţifice şi susţinute în cadrul unor congrese.