Cum vă daţi seama că un medic nu susţine alăptarea

Autor: dr. Jack Newman

Tradus ÅŸi adaptat de Roxana-Mirela DuduÅŸ

Majoritatea medicilor spun că susÅ£in alăptarea. Dar mulÅ£i dintre medici susÅ£in alăptarea doar când merge bine, iar alÅ£ii, nici măcar atunci. Odată începută alăptarea (ÅŸi cum în viaÅ£a femeii nimic nu pare a fi perfect) apar ÅŸi mult prea multele sfaturi de a înţărca sau a suplimenta. Aceasta este o listă parÅ£ială cu indicii care vă vor ajuta să vă daÅ£i seama dacă medicul susÅ£ine alăptarea, o susÅ£inere suficientă în cazul în care există probleme, ÅŸi dacă face eforturi în a vă ajuta să continuaÅ£i alăptarea.

1. Medicul vă oferă mostre de lapte praf sau pliante din partea unor firme care produc laptele praf atunci când sunteÅ£i însărcinată sau după ce aÅ£i născut copilul. Aceste mostre ÅŸi pliante sunt stimulente de utilizare a produsului, iar distribuÅ£ia lor intră în categoria cererea pieÅ£ei. Nu există nicio dovadă că laptele praf este mai bun decât laptele matern pentru un copil normal. Literatura de specialitate, cd-urile sau videoclipurile care însoÅ£esc mostrele ÅŸi pliantele sunt un mijloc subtil(ÅŸi nu atât de subtil!) de a submina alăptarea ÅŸi de a glorifica laptele praf. Dacă nu credeÅ£i asta, întrebaÅ£i-vă de ce companiile care produc laptele praf folosesc tactici nemiloase pentru a se asigura că medicul vă oferă literatura ÅŸi mostrele lor ÅŸi nu al altei companii? Åži de ce nu vă întrebaÅ£i de ce politica de marketing a medicilor nu este alăptarea?

2. Medicul vă spune că alăptarea ÅŸi hrănirea cu biberonul sunt în esenţă acelaÅŸi lucru. MulÅ£i copii hrăniÅ£i cu biberonul cresc sănătos ÅŸi în siguranţă ca ÅŸi copiii alăptaÅ£i. Dar asta nu înseamnă că alăptarea ÅŸi hrana cu biberonul sunt în esenţă acelaÅŸi lucru. Laptele praf pentru bebeluÅŸi este o copie a laptelui matern. De exemplu, ÅŸtim de câÅ£iva ani buni că DHA ÅŸi ARA (acizii graÅŸi omega 3 ÅŸi omega 6) sunt foarte importanÅ£i pentru dezvoltarea creierului bebeluÅŸului, dar au trecut mulÅ£i ani până să fie introduse în laptele praf pentru copii. Acest lucru însă nu înseamnă că adăugarea acestora presupune ÅŸi faptul că vor face ce trebuie, absorbÅ£ia lor din laptele praf fiind diferită faţă de cea din laptele matern. DiferenÅ£ele au importanţă asupra sănătăţii. Multe elemente din laptele matern nu se găsesc în laptele praf pentru copii chiar dacă se ÅŸtie cât sunt de importante pentru aceÅŸtia, de ex. anticorpii ÅŸi celulele de protecÅ£ie împotriva infecÅ£iilor, factorul de creÅŸtere care ajută la maturarea sistemului imunitar, creierului ÅŸi altor organe. Alăptarea nu este ca hrănitul cu biberonul; este o relaÅ£ie total diferită. Dacă aÅ£i fost în imposibilitatea de a alăpta, ceea ce este un caz nefericit (deÅŸi de cele mai multe ori problemele se pot evita) ÅŸi nu vă implicaÅ£i ÅŸi nu sprijiniÅ£i importanÅ£a alăptării este pur ÅŸi simplu greÅŸit. Un copil nu trebuie numai să fie alăptat pentru a creÅŸte fericit, sănătos ÅŸi sigur, ci alăptarea este de ÅŸi mai mare ajutor.

3. Medicul vă spune că laptele praf X este cel mai bun. Acest lucru înseamnă că, de obicei, medicul a dat ascultare prea multă reprezentantului firmei acelui lapte praf. Poate însemna că pruncii acelui medic au tolerat acel lapte praf mai bine faţă de alte mărci de lapte praf. Înseamnă că medicul are prejudecăţi nejustificate.

4. Medicul vă spune că nu este necesar să hrăneÅŸti copilul imediat după naÅŸtere pentru că vei fi obosită ÅŸi, de multe ori, bebeluÅŸul oricum nu este interesat. Nu este necesar, dar de obicei este foarte util. BebeluÅŸii pot fi alăptaÅ£i în timp ce mama stă în poziÅ£ia semiÅŸezând sau de somn, dar de cele mai multe ori mamele nu vor să doarmă într-un asemenea moment. BebeluÅŸii nu arată un interes imediat pentru hrană, însă acest lucru nu este un motiv pentru a-i împiedica să aibă această oportunitate. MulÅ£i copii prind sânul la o oră sau două după naÅŸtere ÅŸi acesta este momentul cel mai favorabil pentru a iniÅ£ia alăptarea ÅŸi nu pot face acest lucru în cazul în care sunt separaÅ£i de mama lor. Dacă aveÅ£i impresia că punerea de picături în ochi, cântărirea bebeluÅŸului ÅŸi injectarea de vitamină K au prioritate faţă de iniÅ£ierea alăptării vă înÅŸelaÅ£i.

5. Medicul vă spune că este imposibil ca bebeluÅŸul să fie confuz atunci când i se oferă ÅŸi tetină ÅŸi că puteÅ£i oferi biberonul de la început, pentru a fi sigură că bebeluÅŸul va accepta ÅŸi tetina. Păi dacă nu există asemenea confuzie de ce trebuie să i se ofere biberonul aÅŸa devreme? Argumentând că nu există dovezi pentru existenÅ£a acestei confuzii se pune carul înaintea boilor. De ce tetina, când niciun mamifer până la om nu a ÅŸtiut de ea, ÅŸi chiar nici omul prea frecvent înainte de sfârÅŸitul secolului al XIX lea, ar trebui să se dovedească inofensivă? Tetina nu s-a dovedit a fi inofensivă alăptării. Medicii care admit că tetina este inofensivă privesc ca ÅŸi când lumea a fost hrănită cu biberonul de la început, nu alăptată, ca o metodă fiziologică de a hrăni copilul! De aceea, nu toÅ£i, sau poate, nu chiar aÅŸa mulÅ£i bebeluÅŸi hrăniÅ£i cu biberonul au probleme de alăptare, asta nu înseamnă că folosirea biberonului prea devreme nu cauzează probleme altor bebeluÅŸi. Adesea este o combinaÅ£ie de factori dintre care unul ar putea fi folosirea biberonului.

6. Medicul vă spune că trebuie să opriÅ£i alăptarea pentru că dvs. sau copilul dvs. sunteÅ£i bolnavi sau pentru că veÅ£i lua medicamente sau veÅ£i face analize medicale. SituaÅ£iile în care continuarea alăptării nu este posibilă sunt ocazionale, rare, dar medicii presupun că mama nu poate continua alăptarea ÅŸi deseori se înÅŸală. Medicii care susÅ£in alăptarea vor face eforturi de a afla cum se poate evita întreruperea alăptării (informaÅ£iile din compendiile farmaceutice nu sunt referinÅ£e bune în acest caz, deoarece fiecare medicament are contraindicaÅ£iile particulare, iar companiile farmaceutice sunt mult mai interesate de răspunderea lor decât interesul pentru mame ÅŸi copii). Când o mamă trebuie să ia medicamente, medicul va încerca să-i recomande medicamentul care nu necesită întreruperea alăptării (de fapt, puÅ£ine medicamente sunt contraindicate în alăptare). În cazul în care prima alegere a medicului este de a vă prescrie medicamente care nu sunt compatibile cu alăptarea, aveÅ£i dreptul de a fi îngrijorată că acel medic nu crede cu adevărat în importanÅ£a alăptării.

7. Medicul este surprins să afle că un bebeluÅŸ de 6 luni este încă alăptat. MulÅ£i medici consideră că bebeluÅŸii trebuie să continue să fie hrăniÅ£i cu lapte praf pentru cel puÅ£in 9 luni de zile, chiar 12 luni (ÅŸi acum companiile produc lapte praf pentru copii până la 18 luni ÅŸi chiar 3 ani, aÅŸa că, în curând, unii medici, poate, vor recomanda laptele praf până la vârstă de 3 ani), dar, în acelaÅŸi timp, par să creadă că laptele matern ÅŸi alăptarea sunt inutile ÅŸi chiar dăunătoare dacă se continuă după 6 luni. De ce ar fi imitaÅ£ia mai bună ca originalul? Nu ar trebui să vă întrebaÅ£i ce implică acest raÅ£ionament? În cea mai mare parte a lumii, alăptarea pentru 2 sau 3 ani era normală ÅŸi comună, însă datorită bunului marketing al laptelui praf, din ce în ce mai rară ÅŸi mai puÅ£in frecventă.

8. Medicul vă spune că laptele matern nu mai are nicio valoare nutritivă după ce copilul a împlinit 6 luni sau mai mult. Chiar dacă ar fi adevărat, alăptarea tot are beneficii. Alăptarea reprezintă o interacÅ£iune unică, cu dragoste, între doi oameni. Dar nu este real! Laptele matern este încă lapte, ÅŸi după 6 luni conÅ£ine grăsimi, proteine, calorii, vitamine, anticorpi ÅŸi alte elemente care protejează copilul împotriva infecÅ£iilor, unele în cantitate chiar mai mare faţă de când copilul avea o vârstă mai mică. Cine va spune aÅŸa ceva nu cunoaÅŸte nici măcar primul beneficiu al alăptării!

9. Medicul vă spune că nu trebuie să permiteÅ£i copilului să adoarmă la sân. De ce nu? Este bine dacă pruncul poate să nu adoarmă la sân, dar unul din avantajele alăptării este că aveÅ£i la îndemână o modalitate de a adormi copilul foarte obosit. Mamele din lumea întreagă, începând de pe timpul mamiferelor, au făcut acest lucru. Una dintre cele mai mari plăceri atunci când eÅŸti părinte este să vă simÅ£iÅ£i copilul cum adoarme în braÅ£e, să simÅ£iÅ£i căldura pe care o degajă în timp ce somnul îl cucereÅŸte. Adormitul copilului la sân este una din plăcerile alăptării, atât pentru mamă cât ÅŸi pentru copil.

10. Medicul vă spune că nu trebuie să rămâneÅ£i în spital pentru a vă alăpta copilul bolnav pentru că e important să staÅ£i acasă să vă odihniÅ£i. Este important să vă odihniÅ£i, iar spitalul care susÅ£ine alăptarea va face în aÅŸa fel încât să vă puteÅ£i odihni alături de copil, ca să-l ÅŸi puteÅ£i alăpta. Copiii bolnavi au nevoie ÅŸi mai mare de a fi alăptaÅ£i faţă de copiii sănătoÅŸi.

11. Medicul nu încearcă să vă ajute dacă aveÅ£i probleme cu alăptarea. Cele mai multe probleme pot fi prevenite sau vindecate ÅŸi de cele mai multe ori răspunsul la problemele de alăptare nu este laptele praf. Din păcate, mulÅ£i medici, ÅŸi mai ales pediatrii, nu ÅŸtiu cum să vă ajute. Dar poate există ajutor ÅŸi de acolo. Insistă pentru a-l obÅ£ine! ”Nu trebuie să alăptezi ca să fii o mamă bună!”, este adevărat, dar nu este un răspuns la problemele alăptării.

Textul în original

Comentarii/discuţii pe marginea subiectului


© attachmentparenting.ro



  3 vizitatori sunt online
  8 afisari în luna aceasta
  6 afisari în luna trecuta
  4158 afisari din 17.01.2008.